CENTER ZA OZAVEŠČANJE O VELIKIH ZVEREH V PIVKI: Z zabavnim, interaktivnim muzejskim pristopom do boljšega sobivanja

Slovenija

Konec meseca se zaključuje evropski projekt Carnivola Dinarica, v okviru katerega bodo danes v Pivki odprli Center Dina. V njem bodo obiskovalce ozaveščali o treh velikih zvereh - medvedu, volku in risu. Namen projekta je izboljšati varstveno stanje velikih zveri ter ljudem omogočili boljše pogoje sobivanja z njimi.

"Kljub zaključku projekta še ni konec, pač pa ga bomo nadaljevali," je ob robu današnje zaključne konference povedal župan Občine Pivka Robert Smrdelj. Prav Center Dina naj bi v prihodnje v Pivko privabljal še več obiskovalcev, med katerimi računajo predvsem na šolske skupine in družine.

Obiskovalci pivškega centra bodo morali biti ob obisku tudi sami aktivni, je povedala vodja Centra o velikih zvereh Dina Dragica Jaksetič. "Obiskovalci bodo ob interaktivnem muzejskem pristopu sami raziskovali in zbirali informacije, obisk se zato za najbolj radovedne lahko zavleče na nekaj ur," je povedala.

Projekt Carnivora Dinarica: čezmejno sodelovanje in ekosistemske funkcije za dolgoročno ohranjanje populacij velikih zveri v severnih Dinaridih Interreg V-A Slovenija-Hrvaška so začeli pripravljati pred dobrimi petimi leti, začel pa se je septembra 2018. Svetovna organizacija za varstvo narave WWF je vodilni partner projekta, v katerem sodelujejo s projektnimi partnerji Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, Zavodom za gozdove Slovenije, Občino Pivka, Veterinarsko fakulteto v Zagrebu, Narodnim parkom Risnjak, Občino Vrbovsko in Primorsko-goransko županijo.

Čezmejni projekt prinaša boljše upravljanje z velikimi zvermi, kar želijo doseči na več načinov - z vzpostavitvijo medinstitucionalnega sodelovanja, usklajevanjem raziskav populacij volka in risa, s skupno analizo povezljivosti habitatov in s skupnim ovrednotenjem vloge velikih zveri v ekosistemu.

Za boljše sobivanje človeka in velikih zveri pa je bilo vzpostavljenih več aktivnosti in načinov informiranja - od kmetije dobrih praks, postavitve električne ograje in uvajanje pastirskih psov za preprečevanje škod, aktivne signalizacije na prometnicah, zavetišča za osirotele risove mladiče, medovarnih smetnjakov in ukrepov za usmerjanje obiskovalcev do vzpostavitve centra za ozaveščanje o velikih zveri.

Vrednost celotnega projekta, ki se zaključuje konec tega meseca, je 2,3 milijona evrov. Potekal je območjih Nature 2000: Javorniki-Snežnik in Notranjski trikotnik v Sloveniji ter del območja Gorski Kotar in severna Lika na Hrvaškem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija