Cene šolskih potrebščin zelo različne

Slovenija

Nakup šolskih potrebščin in delovnih zvezkov pred novim šolskim letom je za marsikatero družino stresen. Da bi vsaj nekoliko ublažili velik finančni zalogaj, prodajalci skušajo z različnimi akcijskimi ponudbami že vse poletje privabiti starše, naj pri njih opravijo nakupe. Cene šolskih potrebščin so zelo različne in so odvisne zlasti od kakovosti.

Starši počakajo na sezname delovnih zvezkov in potrebščin, ki jih dobijo v šolah, in se nato odpravijo po nakupih. V DZS so se po besedah Nataše Ješe prilagodili tudi željam staršev, ki želijo te nakupe opraviti čim prej. S tem se izognejo avgustovski gneči, deležni so številnih popustov in nagrad, predvsem pa lahko mirno počitnikujejo.

To zadnjih let opažajo tudi v največjem slovenskem trgovcu Mercatorju, zato so nakupe šolskih izdelkov porazdelili na celotno obdobje od konca enega do začetka novega šolskega leta. Verjetno je to pogojeno tudi z zahtevnejšim ekonomskim položajem in racionalnejšimi nakupi, kjer namesto enega večjega opravijo več manjših nakupov, a mnogi se želijo tudi izogniti nakupom v zadnjem trenutku, pojasnjujejo v Mercatorju.

Šolske potrebščine od 23 evrov naprej

V DZS je raznovrstnost cenejše in dražje ponudbe boljša kot pred leti. Za 23 evrov lahko nakupite vse nujne šolske potrebščine, za njih pa lahko odštejete tudi čez 200 evrov, ker nakup lahko vključuje izjemno kakovostne šolske nahrbtnike, peresnice, boljše barvice, ergonomska nalivna peresa in podobno, je pravi Nataša Ješe. Sicer je pri njih vrednost nakupa bolj ali manj enaka skozi leta.

Tudi v Mercatorju je podobno. Na splošno pa se pri njih cene osnovnih šolskih potrebščin (zvezki, barvice, flomastri, svinčniki) v zadnjih nekaj letih zaradi akcijske popust celo znižujejo.

Pri drugem veletrgovcu, Spar Slovenija, se akcije vsako leto začenjajo že junija in trajajo do prvih dni novega šolskega leta. Tako starši lahko vse do 3. septembra pri njih kupijo na primer veliki zvezek že za 0,25 evra (cena kompleta 10 zvezkov je 2,59 evra), šestilo za 1,69 evra, polno peresnico za 3,79 evra, komplet štirih ravnil za 1,49 evra, šolski nahrbtnik za 9,99 evra in copate že za 3,49 evra, so sporočili iz Spar Slovenija.

Različni gotovinski popusti in nagrade

V Mercatorju akcijski popusti šolskih potrebščin trajajo vse poletje, vendar se posebej osredotočijo na nakupe zadnjih 14 dni pred začetkom novega šolskega leta. Tako ponudba vsebuje vse osnovne šolske potrebščine (nahrbtnike, zvezke, barvice, flomastre, svinčnike, lepila) s popusti tudi do 50 odstotkov. Cene nahrbtnikov s peresnico na primer se gibljejo od 13,99 evra pa do 31,49 evra.

V DZS trenutno ponujajo več kot 80 šolskih potrebščin po "super cenah". Kupci aktualne šolske kolekcije I Feel Basketball so tako deležni 20-odstotnega popusta.

Največ zanimanja za kakovostne šolske nahrbtnike

Tudi letos v DZS po besedah Nataše Ješe prodajo največ izjemno kakovostnih šolskih nahrbtnikov, ki so izdelani po evropskih standardih z večletno garancijo. Starši prav tako izbirajo dražje in boljše zvezke, pisala, rokovnike.

V Mercatorju navajajo, da je interes za tovrstne akcije vedno velik, saj so potrošniki vedno bolj cenovno občutljivi. Največ kupujejo zvezke, flomastre, barvice, lepila, svinčnike, kupujejo jih tudi na zalogo. Tudi pri nahrbtnikih je pestra izbira tako po cenah kot kakovosti. Vse bolj se gleda na kakovost, ker jih nekateri kupijo za več let.

Številne dobrodelne akcije zbiranja šolskih potrebščin

Za pomoč socialno ogroženim učencem in dijakom po vsej Sloveniji sicer potekajo različne dobrodelne akcije. Med drugim bo Slovenska karitas socialno ogroženim osnovnošolcem pomagala s paketom šolskih potrebščin v vrednosti do 30 evrov. Najbolj ogroženim otrokom pa bo zagotovila bone za nakup delovnih zvezkov.

Tudi Rdeči križ Slovenije z lokalnimi akcijami pomaga socialno šibkim družinam s šoloobveznimi otroki.

V tovrstne akcije se vsako leto vključujejo tudi nekateri podmladki strank. Solidarnostna akcija zbiranja šolskih potrebščin denimo Slovenske demokratske mladine poteka do konca avgusta, ko bodo zbrane potrebščine predali približno 20 osnovnim šolam.

Deli novico: