CENE NAFTE KMALU V NEBO? Skupina OPEC sabotira ukrepe EU

Svet

Zavezništvo držav, ki proizvajajo nafto in nadzorujejo več kot polovico svetovne proizvodnje  skupina OPEC+, se strinja z največjim zmanjšanjem proizvodnje nafte od začetka pandemije, in sicer kar za 2 milijona sodčkov dnevno. To bo povzročilo visoko rast cen in po mnenju ameriške administracije pomagalo Moskvi.

"OPEC+ je velik zmagovalec ruske vojne v Ukrajini," to odločitev označuje Wall Street Journal. Organizacija držav izvoznic nafte in njegovih zaveznikov, ki jih vodi Rusija, se je v sredo namreč dogovorila, da bodo na dan zmanjšali proizvodnjo za 2 milijona 159-literskih sodčkov nafte, kar bo po vsej verjetnosti povzročilo visoko rast svetovne cene energije.

Ta poteza je takoj povzročila reakcijo Washingtona, ki je odločitev označil za kratkovidno in namignil, da 23 članov skupine, znanih kot OPEC+, aktivno podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina. Odločitev preseneča tudi zato, ker je do nje prišlo manj kot tri mesece po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden obiskal Savdsko Arabijo, dejansko voditeljico OPEC+, z namenom izboljšanja odnosov med največjim svetovnim potrošnikom nafte in največjim izvoznikom surove nafte, posebno še v obdobju rasti inflacije, ki jo delno spodbujajo prav visoke cene energije.

Kot piše Wall Street Journal, je kot odgovor na napovedano namero OPEC+ predsednik Biden sprostil 10 milijonov sodčkov nafte iz ameriških strateških rezerv, vendar analitiki ocenjujejo, da ta poteza ne bo imela vpliva na cene. Ameriška administracija naj bi se tudi posvetovala s kongresom o načinih, kako omejiti moč OPEC+ nad cenami energije, kar analitiki razlagajo kot potencialni znak podpore zakonodaji, ki omogoča protimonopolne ukrepe proti tujim naftnim podjetjem v državni lasti.

Rusija se sooča z možnostjo embarga Evropske unije na nafto, ki bo stopil v veljavo 5. decembra, hkrati se je sedmerica najbogatejših držav odločila za  omejitev cene nafte, kar vse bi lahko povzročilo nadaljnje zmanjšanje prodaje nafte. Zmanjšanje proizvodnje, ki jo napoveduje OPEC+, bi lahko spodkopalo ta prizadevanja, ki so sicer ključna za gospodarski boj Zahoda z Moskvo med vojno z Ukrajino. Zmanjšanje proizvodnje nafte s strani OPEC+ bo omejilo izgubo ruskega tržnega deleža, predstavniki OPEC+ pa priznavajo, da gre za ukrep največjih svetovnih proizvajalcev nafte, ki pomeni skupno pomoč Rusiji pri političnih in gospodarskih težavah, ki jih je povzročila vojna v Ukrajini.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  06 .10. 2022 ob  11: 58
Mi kao podpiramo Ukrajino, mafijci pa služijo denar. Bravo EU.