CENA VSTOPNIC ZA RT KAMENJAK SE BO PODVOJILA: In to že s prvomajskimi prazniki

Istra

Cena dnevne vstopnice za vstop z avtomobilom v zaščiteno naravno območje rta Kamenjak na skrajnjem jugu istrskega polotoka se bo z 2. majem podvojila. Za prihod do priljubljenega kopališča in izletniške točke bo treba odšteti 80 kun (10,8 evra) namesto sedanjih 40 kun (5,4 evra), so za STA povedali v javni ustanovi Kamenjak.

Novi cenik so že objavili na spletni strani ustanove, a bodo višjo ceno obiskovalcem začeli zaračunavati v začetku naslednjega meseca, so pojasnili. Na občutno višje cene dnevne vstopnice za avtomobile so se odločili zaradi vse večjega števila vozil, ki povzročajo škodo v zaščitenem naravnem območju.

Vozniki parkirajo vsepovsod, ne da bi se ozirali na to, ali škodijo flori in favni na Kamenjaku, so pojasnili. V poletni sezoni so tudi neznosne gneče na lokalnih cestah, ki povezujejo Premanturo in Medulin s Puljem.

Kaj, če se kljub višji ceni število avtov ne bo zmanjšalo?

Študija vpliva obiskovalcev na okolje je pokazala, da je optimalno dnevno število avtomobilov 1700, v vrhuncu poletne turistične sezone pa se na Kamenjaku na dan gnete tudi več kot 2500 vozil.

Če zvišanje cene dnevnih vstopnic ne bo prineslo sadov, načrtujejo, da bodo prihodnje leto omejili dnevno število vozil. Zgradili bodo več parkirišč, ki jih bodo z omejenim številom mest uredili v območjih, na katerih ne bo potrebno izvajati velikih posegov v okolje. V primeru, da niti ta ukrep ne bo zmanjšal groženj zaščitenemu območju, razmišljajo, da bi Kamenjak v celoti zaprli za avtomobile.

Kot alternativni prevoz že letos nameravajo uveljaviti električni vlakec. Cena vožnje bo bolj ugodna, kot je vstop z avtomobilom, so napovedali.

Cen drugih kategorij vstopnic, kot so večdnevne vstopnice za motorna vozila ali sezonske vstopnice za lokalne prebivalce, ne bodo spreminjali. Med drugimi bo tridnevna vstopnica za avtomobile še naprej 180 kun (24,30 evra), letna vstopnica za prebivalce Pulja pa 300 kun (40,55 evra). Za pešce, kolesarje in tiste, ki prihajajo s plovili, pa bo vstop brezplačen tudi v prihodnje, so še dejali.

Znani turistični vodič Lonely Planet je poročal o rtu Kamenjak kot eni izmed desetih najbolj skritih plaž ob Sredozemskemu morju. Podobne hvalospeve je pisala tudi globalno brana revija National Geographic.

Deli novico:

Pino s Kužere |  08 .04. 2018 ob  17: 10
@čarli alora, če je taku slabo, boj doma.
Pino s Kužere |  08 .04. 2018 ob  17: 09
Ma in kaj potem.
Če imaš kaj ponudit, potem zaračunaj.
Če pa to še pripomore k redu, tanto meglio.
čarli |  08 .04. 2018 ob  14: 07
hrčkom gre samo za zaslužek, avtomobilov zaradi tega ne bo nič manj na rtu, sicer pa sam kamen na kamen, je_eš se , da najdeš plac za brisačo , da ne govorim o akrobatskih vajah za prit v morje in potem še večji problem za prit iz morja.. nič posebnega, razen robinzonskega lokala..
pegam |  08 .04. 2018 ob  07: 25
Nem tata do hrvata.Spredaj glad zadaj tat!
Ala |  07 .04. 2018 ob  22: 36
Janezi hitro nest regres k najboljsemu sosedu
jurij |  07 .04. 2018 ob  20: 12
poglej kakšno štala je doma,ker je treba plačat parkiranje pod slavnikom? Zakaj občina ne zaščiti območja in kasira vstop v zaščiteno območje?
@ ala |  07 .04. 2018 ob  20: 07
grem stavit, da zaradi podražitve ne bo tam niti enega slovenca manj . Tukaj cvilijo zaradi vinjet , hrvatom ki jih lupijo pa nastavijo še tazadnjo.
Ala |  07 .04. 2018 ob  19: 05
Slovenci, vi najbolj priljubljeni in zaželjeni gosti na hr. obali, takoj polnit njihov proračun, sezona se je začela........