ČE ŽE VOJSKA NIMA DELUJOČEGA PLOVILA, JIH IMA VSAJ UPRAVA ZA POMORSTVO: Kakšno je stanje v marini

Koper

Po novici, da se je med mednarodno misijo pokvarila večnamenska vojaška ladja Triglav, smo preverili, kakšno je stanje v marini Uprave RS za pomorstvo. Kot nam je povedal njen direktor Jadran Klinec, razpolagajo s štirimi plovili, čisto vsa pa so delujoča. Težave ima le Sektor za varovanje obalnega morja.

Uprava RS za pomorstvo ima za kontrolo na morju, iskanje in reševanje na voljo štiri plovila: dva odprta gumenjaka, en zaprt gumenjak in plovilo SAR (KP-10), vsa pa so uporabna in delujoča.

Večnamenski vojaški ladji Triglav so že na poti na Sicilijo, kjer sodeluje na mednarodni misiji, odpovedali vsi trije motorji. 

Sektor za varovanje obalnega morja (SVOM) uprave za pomorstvo premore dve delujoči plovili, medtem ko je ekološko plovilo SVOM 1 neuporabno že dalj časa, praktično od same nabave, za odpis pa sta tudi dva odprta čolna za pobiranje odpadkov in asistriranje večjim barkam, je pojasnil direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

Kot je povedal, v SVOM 1 ne bodo vlagali, saj ob koncu letošnjega leta oziroma v začetku prihodnjega pričakujejo novo ekološko plovilo. "Smo pa lani imeli zaradi vzdrževanja večje remonte na plovilu KP-10, še nekaj jih imamo sicer v načrtu, predvsem zaradi boljšega počutja posadke, a je plovilo že zdaj delujoče."

Novih nakupov, razen novega plovila SVOM-a, trenutno ne načrtujejo. Konec januarja so namreč dobili novo plovilo KP-100. Gre za modularno zasnovano plovilo, dolgo 10,5 in široko 3,5 metra. Določene dele je mogoče sneti zaradi zagotovitve lažjega dela in gibanja po palubi, pristopa na plovilo in reševanja oseb. Krmilna sistema pa omogočata lažje manevriranje, pristajanje ter t. i. navidezno sidranje čolna.

Deli novico:

provni |  16 .05. 2018 ob  08: 59
Zoper osebo, ki se predstavlja pod vzdevkom Loredano Cetin bo uveden postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja zaradi kršenja zakonodaje, ker uporablja ime druge osebe in širi laži. Opominjamo osebo pod lažnim vzdevkom Loredano Cetin, da takoj preneha uporabljati ime druge osebe in piše neresnice..
Alora |  15 .05. 2018 ob  21: 34
Smo razumeli, nič ne deluje in vse je pokvarjeno
Klinec vas gleda |  15 .05. 2018 ob  18: 38
Za reševanje na morju imamo itak Policijo,oni so zadnič šlepali jadrnico do Izole še dobro,da imamo nji na morju kapitanijo imamo samo za figuro.
Loredano Cetin  |  15 .05. 2018 ob  15: 38
S Klincem sva v lokalu Miramar ob delavnikih od 09 00 do 14 00 ure in sva dostopna za vsa vprašanja.
klinc |  15 .05. 2018 ob  13: 27
ima kratke noge tudi meni je znano da novo plovilo ni delujoče... jim nagaja elektrika
Justino |  15 .05. 2018 ob  13: 12
Potrebno je prvo zmanjšat plače zaposlenim na pomorstvu pol se lahko pogovarjajo o novih brezhibnih plovilih !
Kratke noge |  15 .05. 2018 ob  12: 50
Kolikor je meni znano tudi novo plovilo kp-100 ni opeartivno.... motorji ne delajo