ČE ZAMENJA MERI MIKAC, BO IMELA "RUSVAJS" NA SODIŠČU: Popovič zatrjuje, da mu je to povedala predsednica koprskega sodišča!

Kronika

Včeraj se je pred koprskim sodiščem nadaljevalo sojenje županu Borisu Popoviču v desetletje stari zadevi Serming. Popovič poudarja, da želi in zahteva nepristransko ter neodvisno sodišče. Že na prejšnji obravnavi je po izčrpnem govoru nanizal razloge za izločitev sodnice Meri Mikac. Na tokratni obravnavi se je dotaknil tudi sodbe na postojnskem sodišču, ki naj bi bila relevantna tudi za primer Serming, saj je v obeh zadevah ovadbo sprožila tožilka Janja Hvala. Zdaj je napovedal še ustavno pritožbo zaradi ravnanja predsednice koprskega sodišča Darje Srabotič in ustavno presojo kazenskega zakonika zaradi neskladnosti z ustavo, ker ne omogoča izločitve pristranskih tožilcev.

V nadaljevanju zahteve za izločitev predsednice senata Meri Mikac je med zagovorom pred koprskim okrožnim sodiščem Popovič omenil še eno v vrsti kazenskih ovadb, ki so bile vložene zoper njega. Ta mu je očitala uporabo lažnega zdravniškega spričevala ter oviranje pravosodnih in drugih državnih organov, saj je zaradi zdravstvenih težav večkrat opravičil odsotnost. Kot je nadaljeval Popovič, naj bi policija v sodelovanju s tožilstvom in celo z Interpolom preverjala, ali se je Popovič v spornem času dejansko nahajal v  zdravstvenih ustanovah v Srbiji in na Hrvaškem. Omenjena ovadba je bila vložena na dan začetka predsedniške kampanje, s prikritimi preiskovalnimi metodami pa naj bi ga nadzirali skozi celotno kampanjo. "Ali ni to dovolj argumentirano dejstvo, da je ta sodnica pretirano obremenjena z menoj," je poroto vprašal Popovič in nadaljeval: "Anonimke so končale v spisu in so, hočeš-nočeš, okužile tudi vas, sodniki porotniki!"

Tožilstvo ta teden ovadbo zavrglo

Tožilka Nataša Valentič Kuštra je ta teden ovadbo zavrgla. Ovadba je nastala na podlagi izmišljenih in zmontiranih anonimk, ki so se, kot navaja Popovič, celo sklicevale na opravilno številko sodnega spisa v primeru Serming. Zato  je Popovič prepričan, da sta anonimki, ki sta se izkazali kot lažni, prišli z okrožnega sodišča v Kopru in je podal ustno kazensko ovadbo proti neznani osebi. Sodnica Mikac naj bi osebno in na svoje ime prejela dve anonimni pismi, ki ju je nekritično in namenoma celo vložila v sodni spis zadeve Serming. Pismi naj bi služili sodišču kot podlaga za izdajo odredbe za ponovno hišno preiskavo na občini ter uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov prisluškovanja in sledenja, je še povedal Popovič. 

Nadalje je Popovič spomnil na preobrat v kazenski zadevi zoper rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča in odvetnika Velimirja Cugmasa, ko je tožilstvo upravičeno pred kratkim nenadoma sredi postopka umaknilo obtožnico. "A ne v mojem primeru, ne Janja Hvala," je izpostavil Popovič. Janja Hvala je tožilka, ki dokazuje krivdo Popoviču v zadevi Serming, v preteklosti je vodila večino obtožnic zoper Popoviča, prav tako je bila podpisana pod obtožni predlog v zadevi Kompas MTS, je pred sodiščem povedal koprski župan.

Zadevo Kompas MTS je presojalo postojnsko sodišče, kjer je bil Popovič po lastnih besedah obsojen, ker naj bi moral kot izkušen politik vedeti, da bo na sodišču izgubil sodbo. "Odvetniki in pravni strokovnjaki so me opozarjali, da sodnik Smrtnik v Postojni ne pozna oprostilne sodbe in da mu nato itak vse zadeve padejo na višjih inštancah," je pojasnil Popovič. "Če pravni strokovnjaki in odvetniki ne vedo, kako se bo kakšna zadeva končala na sodišču, kako bi jaz kot "izkušen politik" lahko to vedel?"

Zadeva Kompas MTS je tako kot vse ostale kazenske zadeve v prvi vrsti politična pravosodna igra, sproduciral pa naj bi jo, kot mnoge druge že do sedaj, kriminalist Nermin Dedič in tožilka Janja Hvala, ki je tesna in zaupna prijateljica sodnice Meri Mikac, je nadaljeval Popovič.

"To intimno in iskreno prijateljstvo med tožilko Janjo Hvala in  sodnico Meri Mikac," je bistveni razlog, zakaj niti Popovič niti njegova obramba ne verjamejo, da sojenje v zadevi Serming poteka nepristransko. "Sodnica, tukaj ste, zato da pošteno in nepristransko tehtate med argumenti tožilstva in obrambe, ampak vi tega ne morete, če sta s tožilko najboljši prijateljici," je dejal Popovič. 

Zaradi izločitve sodnice Meri Mikac se je pred nekaj meseci obrnil na predsednico koprskega sodišča Srabotičevo potem, ko je prišlo do poskusa vročitve vabila na sodišče kar njegovemu mladoletnemu sinu Taju. "Takrat mi je rekla, da mojega primera noče nobena sodnica ne sodnik na koprskem sodišču, da bi imela cel 'rusvajs' v hiši, če bi zamenjala sodnico in delegirala drugo sodnico ali sodnika. Ob tem je dodala, citiram, da se boji, da izločitev ne bo uspešna in to zaradi pravne prakse, saj bi se v tem primeru lahko vsulo cel kup podobnih zadev iz cele države," je v zagovoru povedal Popovič.

Ob tem je Popovič znova z navedbami več primerov opozoril na sodno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), kjer pri izločitvi sodnika zadostuje že zgolj dvom v nepristranskost sodišča. V primeru Serming pa, tako Popovič,  "gre za neizpodbitno dejstvo, da sta tožilka in sodnica tesni, intimni in zaupni prijateljici, kar je sodnica Meri Mikac sama priznala, ko se je v enem drugem primeru, kjer sta si stala nasproti tožilka Janja Hvala in župan Boris Popovič, izločila s pojasnilom, da ne more soditi nepristransko, saj je s tožilko Janjo Hvala v intimnih in prijateljskih odnosih in si zaupata tudi osebne zadeve"

"Niti ne krivim toliko sodnice, za katero verjamem, da razume celo zgodbo, kakor tudi sodbe ESČP, ampak krivim vodstvo koprskega sodišča in višje sodne inštance, ki si trmasto zatiskajo oči pred sodno prakso in dejstvom, da je izločitev sodnice v tej zadevi nujno potrebna."

Popovičev zagovornik Stojan Zdolšek je opozoril na po njegovem mnenju problematično vedenje  koprskega sodišča s porotniki, saj se jih je v istem postopku zvrstilo že kar nekaj. "Eden odstopi, drugi pride zadnji trenutek, tretji zboli, pa se ne ve, ali je ozdravel ali ne, ali je še v igri za porotnika v tem primeru ali ne, druga, do sedaj redna porotnica, kar naenkrat postane rezervna porotnica, porotnik, ki bi moral biti neodvisen, je aktiven član politične stranke, ki je največja politična opozicija obtoženega, drugi porotnik je bil član te iste stranke do pred kratkim, pa naj danes ne bi bil več … To ni videz poštenega sojenja, ampak kvečjemu ravno obratno," je prepričan Zdolšek.

Sojenje v zadevi Serming se bo nadaljevalo 22. decembra, ko naj bi bila znana odločitev sodnega senata glede predloga za izločitev predsednice tega istega senata Meri Mikac. 

Deli novico:

cirkus |  19 .12. 2017 ob  00: 22
pravi cirkus
no name |  18 .12. 2017 ob  20: 59
ti si sasvim skrenuo sa puta odraslog čoveka i muškarca
Yepp |  18 .12. 2017 ob  20: 58
Šanghaj....
toži |  18 .12. 2017 ob  20: 57
tožibaba
Boris |  18 .12. 2017 ob  20: 16
https://www.youtube.com/watch?v=7KZwouadTaM
@ Lari Fari |  18 .12. 2017 ob  20: 14
Tudi Popo in sodnica sta tesna prijatelja ,to pa ne gre .
Šerif |  18 .12. 2017 ob  20: 12
@Anuška , kaj una iz gostinjske ?
@ smile | danes ob 19:43  |  18 .12. 2017 ob  19: 55
maš prav je zgleda edini, ki lahko nabije tolko slabih komentarjev, le zakaj drugi tega ne dosežejo! Tako, da dvomim če s je s tem za pohvalit!?
impi |  18 .12. 2017 ob  19: 23
10
Popovanje se končuje. Če ne prej pa na jesenskih volitvah.
Nay |  18 .12. 2017 ob  19: 22
-5
Bravo g. Popovič. Petnajst let se ga že zajebava in se mu poskuša podtakniti namišljena kazniva dejanja. Odlično se drži.
Kaja |  18 .12. 2017 ob  19: 18
-4
@ @Kaja | danes ob 19:13 in kaj potem pomeni Popo za IZBRIS, meni se to zdi grožnja. V članku pa nisem zasledila groženj in žaljivk. Tako da ne vem, kaj ti bereš oziroma kako razumeš vsebino.
PopoClown |  18 .12. 2017 ob  19: 14
@@PopoClown

Nič narobe :)
Lepe pozdrave za mamo, da vzdržuje tako dobro župana :)
1