ČE SUMITE, DA STE OKUŽENI S KORONAVIRUSOM, NE JEMLJITE IBUPROFENA: Kar smo pisali včeraj, so danes potrdili pri Svetovni zdravstveni organizaciji

Svet

Po novici, ki je razburkala družbena omrežja in javnost, da naj bi bi bilo za veliko število smrti obolelih za novim koronavirusom v Italiji krivo jemanje zdravil, ki vsebujejo ibuprofen in kurtizon, smo se za pojasnila obrnili na pristojne inštitucije v Sloveniji. Medtem ko nam ne NIJZ, ne ministrstvo za zdravje, ne zdravniška zbornica še niso odgovorili, je naše pisanje potrdila Svetovna zdravstvena organizacija. "Osebe, ki sumijo, da so okužene s koronavirusom, naj, brez predhodnega posveta z zdravnikom, ne uživajo zdravila z ibuprofenom," opozarjajo.

Tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier je na novinarski konferenci v Ženevi povedal, da sicer ne obstajajo nove raziskave, ki bi povezale protibolečinsko zdravilo ibuprofen s povečano smrtnostjo obolelih za novim koronavirusom, da pa strokovnjaki trenutno preiskujejo to možnost, piše Jutarnji list. "Priporočamo paracetamol in ne ibuprofen," je dodal Lindmeier.

Že v ponedeljek smo na Regionalu na pristojne inštitucije v Sloveniji naslovili vprašanja na to temo. Med drugim nas je zanimalo, ali drži, da naj bi ravno predhodno jemanje ibuprofena povečevalo simptome gripe in ali je res priporočljivo proti bolečinam raje jemati paracetamol. Odgovorov še nismo dobili, ne s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ne s strani Ministrstva RS za zdravje, ne s strani Zdravniške zbornice Slovenije.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci je Bojana Beović, vodja strokovne skupine pri vladnem kriznem štabu, sicer potrdila, da se v stroki pojavljajo domneve, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni, ni pa potrdila, da bi ibuprofen kakorkoli vplival na potek bolezni covid-19. Zaenkrat stvari po njenih besedah še niso jasne, bi pa bilo po njenem mnenju za ljudi bolj smiselno, da za lajšanje težav uporabljajo zdravila na osnovi paracetamola in ne nesteroidne antirevmatike.

Proizvajalec zdravila Nurofen, podjetje Reckitt Benckiser, je medtem danes poudarilo, da ni nikakršnih dokazov, da bi zdravila, ki vsebujejo ibuprofen, vplivala na potek zdravljenja obolelih s koronavirusom. "Večina evropskih zdravstvenih teles še naprej priporoča pravilno uporabo ibuprofena in paracetamola kot del simptomatskega zdravljenja okužbe s covid-19. Reckitt Benckiser nima niti enega dokaza, da bi ibuprofen slabo vplival na zdravljenje," so dejali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija