ČE JANŠA NE SPREJME MANDATA: Pahor bo v tem primeru počakal do izteka roka

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor bo v primeru, če od nobenega od potencialnih mandatarskih kandidatov ne bo dobil soglasja h kandidaturi, počakal do 23. julija, preden bo o tem obvestil DZ. S tem bo omogočil več manevrskega prostora tistim, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, je napovedal po pogovoru s predsednikom DZ Matejem Toninom.

Današnje srečanje Pahorja in Tonina

Pahor in Tonin sta se namreč na današnjem srečanju pogovarjala o nadaljnjih postopkih glede predlaganja kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Pahor se bo namreč v četrtek sestal s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki ga namerava kot relativnega zmagovalca predlagati za mandatarski položaj. Ker pa mu je Janša že na prvem srečanju povedal, da ne namerava sprejeti kandidature, če se bo oblikovala neka druga večina v DZ, se zastavlja vprašanje, ali bo na četrtkovem srečanju dal soglasje h kandidaturi.

Kot je po današnjem srečanju s Toninom pojasnil Pahor, sta se dogovorila, kako bo predsednik republike ravnal v primeru, če Janša soglasja ne bo dal. Napovedal je, da bo v takšnem primeru DZ o tem, da nima kandidata za mandatarja, obvestil šele po poteku 30-dnevnega roka, torej 23. julija. Na ta način bi tisti, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, dobili več časa, je pojasnil.

Pahor bo mandatarja za sestavo vlade predlagal le enkrat

Tonin je dodal, da se bo v tem primeru prvi krog glasovanja o mandatarskem kandidatu "sam od sebe iztekel", ko bi se s tem seznanil DZ. Sledil bi drugi krog glasovanja. Če kandidata tudi v drugem krogu, v katerem lahko mandatarja predlagajo predsednik republike ali poslanske skupine, ne bi bilo, lahko sledi še tretji poskus. Če bi bil tudi ta neuspešen, pa začnejo teči roki za razpis volitev, je spomnil predsednik DZ.

Pahor in Tonin sta se pogovarjala tudi o vprašanju, kaj storiti, če bi kandidat za mandatarja dal soglasje h kandidaturi in ga nato umaknil. Pahor meni, da bo pripomogel k ustavno nespornemu ravnanju, če bo kandidata v roku 30 dni predlagal samo enkrat. Če bo kandidat umaknil soglasje, novega ne bo predlagal, je napovedal Pahor, saj želi, da je postopek transparenten in brez postopkovnih zapletov.

Deli novico:

itak |  12 .07. 2018 ob  08: 20
-1
je naš bananistan ena sama gluma,zato je relevantno,da je glumac šarčina vladar.
Eho |  12 .07. 2018 ob  01: 35
Stranka Levica ne bo nikoli brezpogojno s strankami, ki so proti celingerju in ki so za celingerja.

Eho |  12 .07. 2018 ob  01: 25
Eno in drugo je slabo za narod. Spodaj napisano.
Eho |  11 .07. 2018 ob  23: 17
Vse dokler bo na desni kraljeval jajc ni panike za levo stran.


Rnb |  11 .07. 2018 ob  18: 11
Tudi ta Tonin,kaj ni rekel da bo odstopil če ne bo imel vsaj 10%glasov,je kot vse budale v vladi,ni mož beseda,papak,samo na svojo rit mislijo,kako bi izvlekli čim več denarja LOL