ČASTNA LISTINA OKS V ROKE RADU PIŠOTU: Prejel jo je za dolgoletno delo in prispevek k razvoju športa v Sloveniji (FOTO)

Koper

Te dni v Ljubljani poteka dvodnevni kongres z naslovom Dnevi Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) - Združenja športnih zvez, ki so ga zaznamovale številne zanimive debate o različnih s športom povezanih temah. Častno listino za dolgoletno delo v športu in prispevek k razvoju športa v Sloveniji je prejel prof. dr. Rado Pišot.

Na včerajšnji večerni slovesnosti so ob obletnici slovenskega olimpijskega gibanja podelili tudi nagrade posameznikom, ki so na področju športa pustili poseben pečat. Med prejemniki častne listine OKS je tako tudi prof. dr. Rado Pišot, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper, ki na področju športa in gibalne dejavnosti deluje že preko 30 let.

Rado Pišot je kineziolog, raziskovalec, univerzitetni učitelj, tabornik in ljubitelj športa, ki svoj dragoceni prosti čas rad izkoristi za uro tenisa, izlet s kolesom in pozimi s smučanjem. Je redni profesor za področje kineziologije in znanstveni svetnik. Od leta 2013 je direktor ZRS Koper, ki od leta 2017 deluje kot samostojni javni raziskovalni zavod. Glavna področja njegovega raziskovanja so gibalni razvoj človeka in gibalno učenje ter mehanizmi prilagajanja gibalnega sistema in funkcionalnih zmožnosti človeka – razvojno, okoljsko in življenjsko specifično. Svoje raziskovalne ugotovitve in številne strokovne izkušnje prenaša študentom različnih univerz doma in po svetu. Je mentor mladim raziskovalcem, vodja več mednarodnih in nacionalnih projektov. V okviru OKS je aktiven član Komisije za mednarodno sodelovanje in Strokovnega sveta Nacionalnega Olimpijskega inštituta, vrsto let že sodeluje v strokovnih organih Smučarske zveze Slovenije – ZUTS Slovenije in Nogometne zveze Slovenije. Svoje izkušnje in znanje prenaša tako v mednarodno kot lokalno športno okolje.

Dnevi OKS so konferenčni dogodek, kjer v družbi članic, predstavnikov države in lokalnih skupnosti, športnikov ter drugih udeležencev pri OKS razvijajo pogovore ter oblikujejo poglede na prihodnost športa v Sloveniji. Letošnji dogodek zaznamujejo izzivi, s katerimi se pri OKS že soočajo ter tisti, ki jih še čakajo. Kot so zapisali pri OKS, bodo na konferenci na zanimive sogovornike ter strokovnjake naslovili različne teme s področja stanja športa v Sloveniji ter predstavili strateške in razvojne usmeritve posameznih stebrov, ki sestavljajo OKS.