ČASA JE 6 MESECEV: Če se Zadković ne podviza, bo Jernejev kanal uredila država

Piran

Občina Piran bo v šestih mesecih pripravila rešitev za ureditev območja Jernejevega kanala, vključno z zagotovitvijo finančne konstrukcije, je po včerajšnjem delovnem sestanku napovedal okoljski minister Simon Zajc. Minister se je zavzel za ureditev območja v tem mandatu in dodal, da bo zadevo prevzelo ministrstvo, če za to ne bo poskrbela občina.

Kot je v izjavi po srečanju s predstavniki občine, ki se ga je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, povedal Zajc, sta glede ureditve Jernejevega kanala na mizi dva scenarija, in sicer, da območje uredi občina, v nasprotnem primeru pa država oz. ministrstvo.

Včeraj so se tako dogovorili, da na občini v šestih mesecih pripravijo svojo rešitev, vključno s finančno konstrukcijo projekta, v tem času pa bodo morali tudi zaprositi za vodno dovoljenje. Pod temi pogoji bo območje urejala občina in za ta projekt tudi zagotovila sredstva, "v nasprotnem primeru bo za Jernejev kanal poskrbelo naše ministrstvo", kar po Zajčevih besedah pomeni tudi odstranitev vseh plovil iz kanala. Od tega, čigava bo "zgodba" urejanja območja, bo odvisno tudi, kdo bo poskrbel za odstranitev plovil in nadzor, občina ali ministrstvo.

Če se bo šlo v rešitev, po kateri bodo nekatera plovila ostala v Jernejevem kanalu, bo dno kanala verjetno treba poglobiti, če pa bo območje urejalo okoljsko ministrstvo, pa poglabljanje najverjetneje sploh ne bo potrebno, je še ocenil Zajc. Minister pa je bil ob tem jasen: "Karkoli bo v Jernejevem kanalu, bo seveda moralo zadoščati vsem zahtevam, tudi naravovarstenim predpisom."

Župan Đenio Zadković je pozdravil naklonjenost države do rešitve omenjene problematike in izrazil namero občine, da poleg ribiškega pristanišča v Seči uredi celoten Jernejev kanal.

Načrtovana je tudi obnova in izgradnja ribiškega pomola in pristanišča

Druga tema pogovorov je bila prav načrtovana obnova in izgradnja ribiškega pomola in pristanišča. Za investicijo, katere vrednost je ocenjena na 2,4 milijona evrov, so po besedah ministrice Pivčeve na voljo sredstva iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, pri čemer bi manjši del prispevala tudi občina in država.

Sam razpis bo objavljen še v tem mesecu, ministrica za kmetijstvo pa po včerajšnjih pogovorih, na katerih je sodeloval tudi predstavnik zavoda za varovanje kulturne dediščine, verjame, da so našli pravo pot in bo mogoče priti do vseh potrebnih soglasij za projekt, tako da bi z investicijo lahko začeli že jeseni.

Našli rešitev za mulj

Po Zajčevih besedah so na srečanju sicer našli tudi rešitev za mulj, ki bi ga izkopali pri tej investiciji. Mulj naj bi tako začasno odložili na opuščenem solinskem polju v Sečoveljskih solinah ter ga nato uporabili za obnovo visokomorskih nasipov ob reki Dragonji. O tej rešitvi se bodo v prihodnjem tednu sestali še s koncesionarjem, podjetjem Soline, a Zajc ne pričakuje težav, saj bo šlo, kot omenjeno, zgolj za začasno odlaganje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .04. 2019 ob  22: 32
Če ne plačaš davkov se ti država takoj usede na račun. Ne vem zakaj takoj ne odstranijo vseh plovil in denar dobijo z blokado računa lastnika?
Erazem |  11 .04. 2019 ob  19: 39
Tom | 11 .04. 2019 12: 36

On nima časa. Mora objavljat opravičila.
Erazem |  11 .04. 2019 ob  19: 38
Država se od tega problema že umika. Eden od čolnov, ki so ga dvignili na podlagi veljavne odločbe, se trenutno nahaja v marini, ker ne vedo, kdo je lastnik. Zdaj so ta isti čoln uvalili policiji kot najden predmet. Kje je tu spoštovanje predpisov? Kdo bo plačal ležarino? Lastniki bili večkrat javno obveščeni, da plovila umaknejo. Če tega ne storijo, se očitno strinjajo, da z njimi razpolaga država - prodaja, uničenje. Kaj dela ta država? Ti golobučneži se šopirijo po Seči, čolnov pa skoraj enako ot prej. Če se je država lotila nekega problema, naj dokonča!
Tina K. |  11 .04. 2019 ob  15: 17
-2
Naj zadkovic rajši pove kdo je zadevo izpeljal, dvomim da on s svojim znanjem.
Slike so nastimane.,da zadkovic zgleda pomemben.
Eho |  11 .04. 2019 ob  12: 45
Izobraževanje bi moralo vsebovati in biti veliko več kot zgolj osvajanje znanja za doseganje ozkih ciljev, edino za kar se danes v politiki uporabljajo znanja pridobljena z izobrazbo. Če bi morali izbirati med učenostjo in vrlinami, so vrline nedvomno dragocenejše. Dobro srce, ki je plod vrlin, je samo po sebi veliko dobro za človeštvo. Za golo znanje to ne velja.
Tom |  11 .04. 2019 ob  12: 36
-4
Mogoče pokličejo Popovića da kaj premakne. Ker ti sigurno ne bojo.
Istriano |  11 .04. 2019 ob  11: 34
Ma kaj bo naredil Zadković, ma prav nič. Njegova najboljša poteza v politični karijeri bi bila da odstopi in naredi mesto nekomu z znanjem, izkušnjami in izobrazbo.