ČAS JE ZA ENO ŠTORIJO: V Semedeli novembrska bralna druženja, v Ankaranu pripovedi in pravljični popoldan

Koper

Novembrsko dogajanje v Knjižnici Koper prinaša zanimivo bralno druženje "Čas za eno štorijo", medtem ko bodo v Knjižnici Ankaran gostili dr. Barbaro Baloh in dramaturginjo Samanto Kobal, ki predstavita monografijo Povej mi zgodbo. Na Oddelku za mlade bralce pa pripravljajo popoldne v družbi Teje Močnik.

Čas za eno štorijo med knjižnimi policami v Semedeli

V Semedeli se obeta že drugo bralno druženje "Čas za eno štorijo", ki bo v četrtek, 3. novembra 2022, ob 17.30.

Snidenja so namenjena sproščenemu klepetu, izmenjavi izkušenj in pogledov na tematike, ki se bodo porajale ob branju novel in zgodb iz naše bližnje okolice. Izvodi izbranih besedil bodo pred vsakim srečanjem na voljo v enotah Semedela in Markovec ter na Oddelku za odrasle.

"Zgodbe so pravzaprav le izgovori za srečanja, ki lahko popestrijo dan, pogrejejo dušo in vzklijejo poznanstva," je povedala Urša Skumavc, ki pogovore vodi. Gre za projekt, ki spodbuja druženje v oddelku Semedela, ki je umeščeno v spalno naselje. Organizirana srečanja v knjižnici predstavljajo prostor v drugačni luči; uporabniki ga lahko zaznajo kot prostor, ki je njihov, v katerem se lahko dlje časa zadržijo in ga lahko uporabijo tudi za lastne potrebe. S projektom želijo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper utrditi vezi med knjižnico Semedela in njenimi bralci ter zgraditi nove mostove s potencialnimi uporabniki.

"Razvežimo jezike in obudimo spomine," pa še dodaja Urša. 

Povej mi zgodbo tudi v Ankaranu

V ponedeljek, 14. novembra, ob 18. uri v Center dnevnih aktivnosti v Ankaranu prihajata izredna profesorica dr. Barbara Baloh in dramaturginja Samanta Kobal. Se še spomnite projekta Rodari 100, ko smo v okviru praznovanja 100. obletnice rojstva Giannija Rodarija pripravili mednarodni znanstveni simpozij?

Takrat se je veliko govorilo o pravljicah, o življenju pisatelja, o pripovedovanju in danes pred nami stoji "Povej mi zgodbo"monografija, ki jo je navdihnilo prav Rodarijevo delo. Knjiga se posveča pripovedovanju, pisanju, ustvarjanju. Kot sta avtorici zapisali, bomo ob prebiranju monografije: "postali pripovedovalci svojih izvirnih zgodb. Kako in na kakšen način se bomo prijetnega opravila lotili, bosta z vami delila Nanika in Gaj, ki vas bosta vodila skozi čarobne svetove pripovedovanja in ustvarjanja zgodb."

Nanika in Gaj sta glavna junaka monografije, ki bo zagotovo prišla prav vsem, ki se želite lotiti kreativnega ustvarjanja in pripovedovanja zgodb.

Pravljično popoldne s Tejo Močnik

Vabljeni na pravljični popoldan s Tejo Močnik, ki bo z zgodbami in skrivnostnim kovčkom, na oddelek za mlade bralce v Knjižnico Koper, pripotovala 17. novembra ob 17. uri.

Teja Močnik piše eseje in kratke zgodbe za otroke in odrasle. Je avtorica kratkoprozne zbirke "Kamni z Marsa", ki je leta 2021 izšla pri založbi LUD Literatura in bila nominirana za najboljši literarni prvenec Slovenskega knjižnega sejma.