ČAROBNO CVETENJE ČEŠENJ: Japonci bodo uživali v vonju in pogledu na belo-rožnate cvetove (FOTO, VIDEO)

Svet

Japonci so v nizkem startu, saj prihaja eden najbolj pričakovanih tednov v letu, ko cvetijo češnje. Vsako leto v tem času skušajo vremenoslovci in strokovnjaki kar se da natančno napovedati začetek cvetenja teh japonskih dreves in tudi vrhunec, ko se v parke začnejo valiti trume Japoncev, ki uživajo v vonju in pogledu na belo-rožnate cvetove.

Vsako leto Japonci pozorno spremljajo napredek cvetenja. Čeprav začetek cvetenja še vedno napoveduje japonska meteorološka agencija, je v zadnjem času to postala predvsem naloga številnih zasebnih podjetij, ki si pomagajo z informacijami domačinov in umetno inteligenco.

Med prvimi lahko v pojavu uživajo običajno v začetku marca na južni Okinavi, s toplejšim vremenom pa se fronta cvetenja češenj oz. sakura zensen pomika proti severu, ko v aprilu običajno zacvetijo češnje v Tokiu, v začetku maju pa na severnem otoku Hokaido.

Na spletni strani Japan Guide je razvidno, da so češnje med drugim že zacvetele v mestih Nagoya in Fukuoka, kjer se bo vrhunec cvetenja predvidoma začel v torek in trajal dober teden. Le kakšen dan ali dva kasneje pa bo vrhunec cvetenja predvidoma tudi v Tokio in Kjotu. Kot pojasnjujejo na portalu, se je cvetenje sicer upočasnilo, saj so v zadnjih tednih beležili podpovprečne temperature.

V času sakure Japonci pod cvetočimi drevesi radi razgrnejo odeje za piknik, se družijo, opazujejo cvetove in uživajo v spokojnosti narave. V tem času poteka tudi več festivalov, posvečenih temu pojavu. Več stoletij stara tradicija se v japonščini imenuje hanami in predstavlja radostni čas festivalov in slavljenja lepote češnjevih cvetov.

Beli in rožnati cvetovi se s svojo lepoto in simbolizmom pogosto pojavljajo v japonski umetnosti. Naravni pojav je postal del kulturne identitete Japonske, državo pa v tem letnem času obišče več turistov kot katerikoli drugi del leta.

Kljub večtedenskemu nestrpnemu pričakovanju začetka sakure pa sledi le kratkotrajno veselje. Češnja namreč običajno odcveti v dveh tednih, nato pa veter odnese bele in rožnate cvetove ter z njimi posuje zelenico pod drevesi.

Cvetenje japonskih češenj pa ni omejeno le na Japonsko. Več drevoredov japonskih češenj imamo namreč tudi v Sloveniji, med drugim v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti. V ljubljanskem botaničnem vrtu je japonska češnja sicer prehitela svojo vrsto na Japonskem in vzcvetela že v začetku marca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija