Čaka se državni denar, da skala ne zgrmi na vas

Koper

Minuli teden smo poročali o skali, ki se je odmaknila od Kraškega roba in sedaj grozi vasema Podpeč in Bezovica. Krajani, ki že tri leta živijo v strahu, pričakujejo pomoč oziroma sanacijo. Občina Koper je nekatere posege že izvedla, zataknilo se je pri državi, ki nima denarja.

Med miniranjem Kraškega roba pred 50 leti je ogromna gmota počila in se ločila od naravne skalnate pregrade. 60 let je bilo vse lepo in prav. Septembra 2010 pa je obilno deževje pognalo vsem Bezovičanom strah v kosti.

Mestna občina Koper je pri pripravi predloga proračuna za leto 2014 že predvidela 100.000 evrov za izdelavo dokumentacije, monitoringov in drugih storitev, vezanih na sanacije, ter 400.000 evrov za financiranje ukrepov za odpravo posledic naravnih nesreč.

Od tedaj se še bolj kot same skale bojijo plazu. Ogromna gmota zemlje, na katero pritiska skala, počasi, vendar vztrajno polzi proti vasi. Premik terena je viden, hiše se nagibajo, nastajajo razpoke.

V času obilnega deževja, ko so tla razmočena, je najhuje. Občina Koper je težavo že zaznala, je razložil podžupan Danijel Cep. "Naše službe so hitro reagirale. Od takrat smo nekoliko uspeli ublažiti situacijo kljub birokratskim zapletom. Situacija pa je še vedno precej kritična, potrebna bi bila sanacija. To je po zakonu dolžna sanirati država, saj gre za naravno nesrečo. Sredstev ni na strani države. Vendar pogovori potekajo," je pojasnil.

Na MOK so s pristojnimi službami prišli do rešitve. Potrebno bi bilo postaviti mrežo in usidrati plaz in skalo. "Stroški so znani, občina ima svoje del denarja pripravljenega, naredili smo tudi projektno dokumentacijo, ostalo pa je dolžnost države. To zimo rešitve še ne bo. Sanacija bi trajala dobri dve leti, zelo zadovoljni bi bili, da bi se vsaj pričela," je še pojasnil Cep.

Na koprski občini sicer pravijo, da se zavedajo pomembnosti in nujnosti izvedbe sanacije na območju Bezovice, kjer je sicer po nekaterih ocenah nenaden zdrs celotnega skalnega bloka malo verjeten. Bolj verjetno je proženje posameznih skalnih blokov, dodatno težavo pa predstavlja plaz, ki se je pojavil in ki ravno tako lahko povzroči proženje skalnih blokov po pobočju. V Bezovici sta zaradi tega ogroženi državna cesta in vodohran pod skalo, v manjši meri pa tudi trije stanovanjski objekti pod cesto. "Istočasno z reševanjem problematike v Bezovici pa se rešuje tudi problematika v Podpeči, kjer je tveganje padanja kamenja večje. Zaradi preperevanja kraškega roba, zaradi česar je padanje kamenja dokaj običajen, a žal tudi nepredvidljiv pojav, je v vasi Podpeč neposredno ogroženih približno 11 do 15 objektov, zaradi kotaljenja skalnih blokov po strmem pobočju pa še dodatnih  osem objektov. Neposredno je ogrožen tudi promet na državni cesti," so nam sporočili iz MOK.

sanacija |  28 .12. 2013 ob  19: 42
Če bi čistili struge rek bi bilo boljše.Ljudje ,ki živimo v okolici rek Posočje ,Vipava;Rižana
;Dragonja trepetamo ob vsakem večjem deževju
Rakovec |  26 .12. 2013 ob  17: 27
Rakovec domačini vedo kje je to(reka ,ki teče v Rižano) je pred 3 leti poplavla država pa nič