BURNO NOČNO DOGAJANJE POVSEM ZAOBŠLO ISTRO IN KRAS: Po hladni fronti se vrača vroče poletje!

Slovenija

Preko noči je neurje z močnimi sunki vetra in krajevnimi nalivi prešlo državo in povzročalo težave predvsem v osrednjem območju Slovenije. Zaradi močnega vetra in razmočenih tal se je podrlo več dreves, ki so padala na ceste, objekte in vozila. Odkritih je nekaj streh, ponekod je poškodovana infrastruktura, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Burno vremensko dogajanje pa je popolnoma zaobšlo Istro in Kras. 

Po podatkih iz regijskih centrov za obveščanje je bilo do 6. ure zjutraj zabeleženih 38 dogodkov. Za odpravljanje posledic neurij je bilo aktiviranih 22 prostovoljnih in dve poklicni enoti ter ostale pristojne službe. Nekatere posledice neurja razkriva šele jutro, zato se število zabeleženih dogodkov povečuje. Neurje je povzročalo težave v občinah Laško, Zreče, Cerklje na Gorenjskem, Kranj, Kranjska Gora, Šenčur, Grosuplje, Ljubljana, Logatec, Medvode, Vrhnika, Pesnica, Dolenjske Toplice, pa tudi drugod, iz Škofje Loke denimo zaenkrat poročajo o treh dogodkih.

Ponoči nas je tako zelo burno prešla izrazita hladna fronta in končala že četrti letošnji vročinski val. Izoblikovala se je močna nevihtna linija, ki so jo spremljali siloviti nalivi in viharni sunki vetra. Ponekod je padala tudi toča, ki pa na srečo ni dosegla večjih dimenzij, piše vremenski portal Vreme 24/7. Po njihovih podatkih je v severni polovici Slovenije padlo med 15 in 40 litrov dežja na kvadratni meter, na skrajnem severozahodu države pa krajevno tudi več. Na jugu so bile padavine občutno bolj skromne, saj je marsikje padlo komaj nekaj litrov dežja na kvadratni meter, v Istri, na Krasu in v Brkinih pa še to ne, je za vremenski portal zapisal Rok Nosan.

Ponoči nas je zelo burno prešla izrazita hladna fronta in končala že četrti letošnji vročinski val. ⛈ Obsežen nevihtni...

Objavil/a Vreme 24/7 dne Ponedeljek, 16. avgust 2021

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Po prehodu fronte pa se k nam širi suha in sveža atlantska zračna masa, ki bo nad nami vztrajala nekaj dni. Danes bo sprva pretežno oblačno, krajevne padavine bodo dopoldne postopno povsod ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, najkasneje na jugovzhodu. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Ponoči se bo v severni Sloveniji oblačnost spet povečala, drugod bo precej jasno. Ponekod po nižinah bo nastalo nekaj megle. Jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem okoli 18 stopinj. Jutri bo pretežno jasno z nekaj kopaste oblačnosti. Še bo pihal šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem do 28 stopinj Celzija, piše Arso.

Konec tedna znova vroč

V drugi polovici tedna se bo nadaljevalo sončno vreme z nekaj jutranje megle po nekaterih nižinah. Temperature bodo iz dneva v dan nekoliko višje in bodo ob koncu tedna marsikje spet presegle 30 stopinj Celzija. Tudi v začetku prihodnjega tedna kaže na sončno in vroče poletno vreme s temperaturami od 30 do 35 stopinj Celzija. Vročina bo najbolj pritiskala na Primorskem, še napoveduje Vreme 24/7.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija