BURNI ODZIVI NA USTANOVITEV SUPERLIGE: Največje lige besnijo, navijači govorijo o izdaji

Svet

Med drugimi se je oglasila tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in se odločno postavila proti takšnemu tekmovanju, navijači nekaterih klubov pa govorijo o izdaji. Ameriška banka JP Morgan Chase je medtem potrdila, da bo finančni vlagatelj superlige, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nemška dpa pa dodaja, da so ustanovni klubi na sedež Evropske nogometne zveze (Uefa) in Mednarodne nogometne zveze (Fifa) že poslali pravni dokument v boju proti sankcijam Uefe in Fife.

Burni odzivi na nogometno superligo

Tekmovanju, ki se bo začelo čim prej, se bodo pridružili vsaj še trije klubi, so ustanovitelji superlige zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi Združenje evropskih klubov (ECA) je odločno proti ustanovitvi tega tekmovanja, danes pa je ostalo brez svojega donedavnega predsednika Andree Agnellija, ki je odstopil s položaja ter se kot podpredsednik priključil ustroju superlige.

"ECA predstavlja 246 vodilnih klubov v Evropi in se še naprej zavzema za sodelovanje z Uefo za izboljšanje evropskih klubskih tekmovanj v novem ciklu od leta 2024 naprej. Vsakemu zaprtemu tekmovanju v tem pogledu nasprotujemo, saj ni v načelu z dosedanjim pristopom," so zapisali v izjavi, pod katero pa kot zapisano ni podpisan Agnelli, sicer prvi mož Juventusa. Slednji je odstopil tudi s položaja Uefinega komiteja.

Andrea Agnelli

V izjavi za javnost so iz vrst torinskega velikana sporočili, da v tem trenutku ni jasno, ali bo projekt lahko v popolnosti zaživel. "Juventus pričakuje, da bo superliga dolgoročna rešitev tako za posamezne klube kot za nogometno industrijo v celoti. Čeprav si bomo ustanovni klubi prizadevali po najboljših močeh v najkrajšem možnem času implementirati projekt, v tem trenutku ne moremo zagotoviti uspešnega zagona tekmovanja ali časovno predvideti njegovega začetka," so zapisali iz vrst serijskega italijanskega prvaka.

Klub prav tako ni mogel razkriti finančnega vpliva na sodelujoče, čeprav sta tako britanski BBC in Newyorški Times po virih blizu ustanoviteljev super lige pisala o minimalnem prihodku vsaj 350 milijonov evrov za udeležence tekmovanja. Dodatno bi se sredstva nato razdelila še glede na uspešnost posameznih moštev.

Ob ustanovitvi superlige se je oglasil tudi prvi predsednik, Florentino Perez, sicer ponovno izvoljeni predsednik madridskega Reala. "Nogometu bomo pomagali na vseh ravneh in ga postavili na pravo mesto. Nogomet je edini globalni šport z več kot štirimi milijardami navijačev in odgovornost teh klubov je, da se prilagodijo trgu in prisluhnejo željam navijačev," Perezove besede citira Marca.

Oglasili so se tudi navijači posameznih klubov. Angleški Tottenham, ki je del dvanajsterice, po zapisih Guardiana, ne uživa podpore med navijači. "Trenutno vodstvo je izdalo klub, njegovo zgodovino, navijače in vso čarobnost, ki dela nogomet tako poseben. Odločitev, da se klub pridruži superligi, ni bila sprejeta v dialogu z navijači. Enostavno je dovolj. Vodstvo je pripravljeno tvegati ugled institucije, da bi pohlepno zasledovalo edini interes po dobičku," so zapisali pri Tottenhamovi navijaški združbi.

Oglasil se je tudi nekdanji kapetan Manchester Uniteda Gary Neville, ki je izrazil "gnus" nad odločitvijo dvanajsterice, med njimi tudi svojega nekdanjega kluba. "Najbolj sem razočaran nad Unitedom in Liverpoolom. Več kot 100-letna zgodovina razvoja iz povsem delavskih okolij, ter zdaj prazne puhlice 'nikoli ne boste hodili sami'. In vse to za tekmovanje, ki sploh ni tekmovalno in iz katerega ne moreš izpasti? To je sramota. Gre za pohlep. Vsi ti lastniki predvsem angleških klubov, ki ustanavljajo superligo, nimajo nikakršne zveze z razvojem nogometa na Otoku in kaj to predstavlja navijačem. Nogomet mora biti reguliran in ta pot nikakor ni prava," je dejal Neville v izjavi za Sky Sports.

Doslej so nestrinjanje z odločitvijo velikih klubov izrazili tudi visoki predstavniki Evropskega parlamenta, Evropske komisije za promocijo evropskega načina življenja ter francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson. "Zagovarjati moramo evropski model športa, ki temelji na vrednotah raznolikosti in vključenosti," je po objavi klubov na Twitterju zapisal grški predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Nekdanji šef angleške nogometne zveze (FA) Greg Dyke je mnenja, da do napovedane nogometne superlige v Evropi ne bo prišlo. Po njegovem ni zadostne podpore za ta projekt, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Še en nekdanji predsednik FA David Bernstein pa pravi, da so ustanovni klubi obupani, saj imajo velike dolgove.

"Pri tem projektu gre za dve stvari: pohlep in obup," besede Bernsteina povzema AFP. Ta je izpostavil, da se vsaj trije klubi od 12 ustanovnih približujejo skupnem dolgu milijarde evrov. Zato ocenjuje, da se je večina največjih evropskih klubov spravila v resne težave, zdaj pa išče hitro rešitev. "Vsi so zelo obupani. V času pandemije niso ukrepali glede plač," je izpostavil nekdanji predsednik angleškega prvoligaša Manchester Cityja.

David Bernstein

Angleški klub predstavljajo večino ustanovnih članov, napovedani ligi se jih je pridružilo šest, tudi City. "Kar ne moreš verjeti, kako arogantno se vedejo ljudi v teh pol ducat klubov," je še dejal Bernstein. 

Tako kot številni drugi v svetu nogometa je Dyke na napoved ustanovitve superlige dejal, da ustanovni člani s svojimi dejanji ne delujejo v dobro nogometa. Nasprotovanje načrtom za zaprto tekmovanje so izrazili v navijaških skupinah vseh šestih sodelujočih angleških klubov, poroča AFP. Kot so zapisali pri uradnem navijaškem klubu Chelseaja (CFC), gre pri projektu za "izdajo vseh izdaj".

JP Morgan potrjen vlagatelj, ustanovni klubi s pravnimi sredstvi proti Fifi in Uefi

"Lahko potrdim, da bomo financirali novo tekmovanje, a v tem trenutku ne moremo podati pojasnil," citira AFP tiskovnega predstavnika ameriškega bančnega mogotca. Po poročanju številnih tujih medijev, med njimi je tudi Guardian, bodo klubi prejeli obljubljena sredstva, ko bo superliga tudi dejansko premagala vse ovire na poti do začetka tekmovanja.

Po poročanju dpa so ustanovni člani superlige že sprejeli pravne ukrepe, da bi preprečili vmešavanje Uefe in Fife v nastanek tekmovanja. To so v poslanih dokumentih na sedež Uefe in Fife že sporočili obema krovnima nogometnima zvezama, ki sta ostro kritizirali nastanek zaprtega klubskega tekmovanja na najvišji ravni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija