BURJA NA GORIŠKEM POVZROČA ŠTEVILNE TEŽAVE: Podrto drevje, razkrite strehe in zaprte ceste

Slovenija

Močan veter na Goriškem povzroča številne težave. Odkril je več streh, med drugim na Osnovni šoli Milojke Štrukelj Nova Gorica. Težave imajo tudi v občinah Ajdovščina in Kanal. V regijskem štabu civilne zaščite občane pozivajo, naj zaradi podiranja dreves pazijo na svojo varnost pri gibanju na prostem.

Fotografija je simbolična.

Poklicni gasilci so med drugim posredovali v Kromberku, kjer je veter odkril streho na nakupovalnem centru, v Novi Gorici je odkril streho na Osnovni šoli Milojke Štrukelj, v Solkanu pa na stavbi Goriških vodovodov in bencinskega servisa.

Po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Sama Kosmača so težave tudi na regionalnih in lokalnih cestah v občini Nova Gorica, kjer je burja podrla več dreves. Posledice odpravljajo gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZGRD) Nova Gorica in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nova Gorica ter delavci cestnega in komunalnega podjetja.

"Burja podira in lomi drevesa, zato opozarjam občane, da pazijo na svojo varnost pri gibanju na prostem," je še povedal Kosmač.

Burja v Novi Gorici

????Na Goriškem je danes zelo vetrovno, burja pa že povzroča težave. Tako je morala Komunala Nova Gorica d.d. zaradi varnosti začasno zapreti pokopališče v Stari Gori, saj je burja na pokopališču podrla že več dreves. ???????????? Svetujemo, da raje ostanete v zaprtih prostorih, če pa že morate ven, se zaradi vaše varnosti ne zadržujte pod drevesi.

Objavil/a Mestna občina Nova Gorica dne Ponedeljek, 23. januar 2023

V občini Ajdovščina je burja podrla nekaj dreves na lokalnih in regionalnih cestah, poškodovala objekt v Batujah, vrgla večje okno s tečajev v Gojačah. Na terenu posledice odpravljajo gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, PGD Selo ter dežurna služba cestnega podjetja. Zaradi močnega vetra je zaprta hitra cesta Razdrto-Nanos med Selom in razcepom Nanos v obe smeri.

Na območju občine Kanal je močan veter podrl nekaj dreves na regionalni cesti Nova Gorica-Tolmin. Podrta drevesa, ki so ovirala promet, so odstranili delavci cestnega podjetja.

Močan veter povzroča težave tudi na Obali. Zjutraj je Pristaniška kapitanija Koper zaradi močnega vetra priprla koprsko pristanišče. Vsako izplutje in vplutje ladij obravnavajo posebej.

Na ceste je padlo več dreves, zaradi burje pa je še vedno zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaprt je tudi uvoz Kastelec proti Ljubljani.

Močan veter nevšečnosti povzroča tudi po drugih delih države, tako so denimo podrta drevesa ovirala promet v občinah Novo mesto, Dolenjske Toplice, Črnomelj in Metlika. O težavah med drugim poročajo še iz Krškega, Brežic in Zagorja ob Savi.

Gasilci so na terenu zaradi visokega snega, močnega vetra in posledičnega snegoloma tudi na Štajerskem in Koroškem. "Kar precej je klicev zaradi podrtih dreves in aktiviramo vse pristojne službe za zaščito in reševanje na kraje, da odstranjujejo podrta drevesa, da so ceste prevozne in da ni poškodovane telekomunikacijske opreme," so povedali v regijskem centru za obveščanje v Mariboru. V Štatenbergu v občini Makole je močan veter podrl drevo na kmetijski objekt in ga poškodoval.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija