Burja lomila veje, podirala drevesa, dvigovala strehe in trgala žlebove

Kronika

Od Trsta preko Obale, vse do hrvaške Istre ... Burja je na našem območju povzročila nemalo težav, čeprav je bilo ponekod (Kvarner) še veliko huje.

O škodi zaradi burje poročajo tako naši zahodni kot tudi južni sosedi. Gasilci so imeli polne roke dela, predvsem z zaščito kritin in odmikanje padlih dreves.

Na Obali brez posebnosti

Burja je na Obali sicer povzročila nekaj preglavic, ker so drevesa padala na ceste, ponekod tudi na avtomobile, večjih težav kljub temu ni bilo. "Intervencije so bile predvsem zaradi podrtih dreves in tam, kjer je odtrgalo kritino. Izpostavil bi predvsem posredovanje na strehi Lesnine in v Pobegih, kjer smo imeli malce več težav z veliko cedro. Sicer pa smo imeli devet intervencij, ki smo jih s svojimi silami brez težav obvladali," je za Regional pojasnil Vilij Bržan, poveljnik gasilske brigade. Posebnih mobilizacij zaradi burje tako pri poklicnih gasilcih kot tudi pri prostovoljcih ni bilo.

Je pa bilo prisotnega nekaj strahu pri ljudeh, ki so videli, kako padajo drevesa dobesedno pred njihovimi očmi. "Joj, nikoli več ne bom podcenjevala burje. Danes je med govorilnimi urami burja dobesedno odlomila drevo, ki je padlo na tri avtomobile. Hvala bogu, da starši in otroci niso bili v avtih. Se je pa to zgodilo pred njihovimi očmi," je zapisala bralka portala Ciklon.si, ki je ažurno poročal o posledicah burje.

Istra v znamenju letečega gasilca

Drevesa so padala tudi v hrvaški Istri, kjer so gasilci prav tako imeli polne roke dela z odstranjevanjem posledic. Orkanska burja je med drugim odtrgala tudi nekaj kablov električne napeljave. Zagotovo pa o moči burje najbolje priča videoposnetek gasilca, ki je odpravljal posledice odtrganega kosa pločevinaste strehe, ko je v trenutku zapihal močan sunek in gasilca s streho v red odpihnil v zrak.

V Trstu prevračalo motorje

Močne sunke burje so občutili tudi Tržačani, kjer so sunki dosegali do 125 km/h. Gasilci so posredovali več kot 100-krat. Poleg dreves in odkritih streh so imeli gasilci veliko dela tudi z žlebovi, ki jih je na določenih mestih dobesedno odtrgalo od stavbe. Skupno so tako bile na delu štiri ekipe z dvigalom. Zaradi velikega števila intervencij pa so morali tržaški gasilci poklicati še okrepitve iz Gorice.