BURJA IN DEŽ KAŽETA ZOBE: Zemeljski plazovi, zalivanje meteornih voda, potopljen čoln

Obala

Notranjost države je pobelil sneg, ki že povzroča težave na cestah, dež in burja pa preglavice povzročata v slovenski Istri. Ponoči je zalivalo hiše, sprožali so se plazovi, potopil se je celo čoln. Zaradi močnega vetra je koprsko pristanišče priprlo svoja vrata.

Slika je simbolična.

Kot je za STA povedal poveljnik koprske Civilne zaščite Zvezdan Božič, je Obalo okoli 3. ure zajela nevihta, ki je v Piranu, Portorožu, Izoli in Ankaranu povzročila nekaj preglavic z odtekanjnem meteorne vode, a po njegovi oceni ni bilo "nič kaj ekstremnega".

V občini Piran se je sprožilo več plazov, cesto zaprl celo kaktus

V občini Piran se je sprožilo več plazov, predvsem je bila na udaru cesta Belvedere–Strunjan. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so se malo pred polnočjo utrgali trije zemeljski plazovi, po polnoči pa še eden. Plazovi so se sprožili tudi na cestah Beli križ–Strunjan, Belvedere–Izola in Pacug–Fiesa. Slednja cesta je do nadaljnjega neprevozna. Sanacijo bo v toku dneva opravilo Okolje Piran.

Po obalnih cestah se je kotalila tudi večja količina kamenja, in sicer je promet ogrožala med Strunjanom in Valeto ter na cesti Lazaret–Ankaran. Ob 3.23 pa je na cesto proti Fiesi naneslo okoli 10 kubičnih metrov raznega materiala.

Malo pred polnočjo je na cestišče Valeta–Portorož padel celo večji kaktus in zaprl pol vozišča. Posredovali so delavci Cestnega podjetja Koper, ki so kaktus odstranili.

Slika je simbolična.

Plazovi se vsuvajo tudi danes, in sicer se je plaz vsul ob 8.37 na cesto v Portorožu, ob 9.33 pa na cesto Kampolin–Izola. O dogodku sta bila obveščena komunalna podjetja. 

Strunjan ponovno pod vodo

Meteorna voda je zalivala kletne prostore in stanovanja po Obali. V Kolombanu, denimo, so gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini iz kletnih prostorov stanovanjske hiše prečrpali okoli 100 litrov vode.

Voda je med drugim zalila Kampus v Izoli, kletne prostore turističnega objekta v Strunjanu in KS Portorož. Ogrožala je tudi stanovanjsko hišo na Vilfanovi ulici v Portorožu, kjer je meteorna voda tekla s hriba, a so zadevo uspeli rešiti tamkajšnji stanovalci sami.

Slika je simbolična.

Voda je ponovno zalila tudi center Strunjana, posredovati so morali gasilci GZ Piran in JZ GB Koper, pa tudi parkirišče na Fornačah.

V piranskem mandraču se je potopil čoln

Ob 3.56 se je v piranskem mandraču potopil čoln, še piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje. Posredovali so gasilci PGD Piran, a so intervencijo zaradi slabe vidljivosti morali prekiniti.

Na Solinski poti tudi gorelo

Ob 0.51 je zagorelo v električni omarici na Solinski poti v občini Piran. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje, ki so požar omejili in odklopili varovalko. Na kraju dogodka je bil tudi dežurni delavec Elektra Primorske.

Luka priprla svoja vrata

Težave s padavinami in burjo imajo tudi v Trstu ter okolici. Ta piha s sunki okrog 100 kilometrov na uro, morje je poplavilo barkovljansko nabrežje. Gasilci so prejeli več deset klicev na pomoč, burja podira veje. V Trstu so iz varnostnih razlogov zaprli mestne parke. Na območju Peska in Gročane, pa tudi Lokve, močno sneži, piše Primorski dnevnik.

Pristaniška kapitanija Koper je ob 4.20 zaradi močnega vetra priprla koprsko pristanišče. Vsako vplutje oziroma izplutje ladij bodo obravnavali posamično.

Danes preglavice povzroča predvsem veter. Ob 8.57 se je na cesto KoperDekani podrlo drevo. O dogodku je bilo obveščeno cestno podjetje. Kasneje je drevo na cestišče padlo tudi med mejnim prehodom Sečovlje in letališčem in v Parecagu

Deli novico:

huhuhu |  13 .11. 2017 ob  14: 02
Kako je spodaj komentar resničen )))) magari napisan verjetno mes vožnjo na mobilcu))) bravo jih poznam in napisano drži....bogi bogi za 690 ah ja sem pozabila tudi plastične kartice dobino za nek nadomestek malice da imajo občuteknplač nad 700.....no rokonna srce imajo pa.vsaj priložnost voziti avte ki jih sami nikoli ne bi mogli kupit ...pardon...tako je
@ đubre |  13 .11. 2017 ob  13: 58
Sigurno si nek bedn podplačan sintalovc ..ne jamrat hoi raje božat nalepke pa tiho božičov paketek pred potekom roka čakat.....polocisti ne jamrajo oni pojejo kofečk na petroli medtem ko ti brskaš z prsti v kavinatih čw je kdo pozabil 20 centof...kruta realnost zaro bodi tiho pa uživaj minimalca medtem pa se vprašaj zakaj se pri vas menjavajo ljudje kot na berlinski želežniškinpostajo ....meni se iskreno smilite
Kampus Livade |  13 .11. 2017 ob  11: 28
Naj kar zrušijo, itak je en škifo od objekta. Potem bodo gasilci in drugi, ki morajo intervenirat, imel več časa za zares pomoči potrebnim.
Djubre |  13 .11. 2017 ob  10: 58
po takem delajo od zunaj samo policisti in varnostniki,dejmo jim povišat plače. Aja luška gospoda pa so na suhem in toplem pa imajo 3x njihove plače.