BRŽAN PREDLAGAL GRADNJO PRAVOSLAVNE CERKVE V OLMU: Verska skupnost odgovarja, "posvečena parcela je edina in najboljša izbira" (FOTO, VIDEO)

Koper

Včeraj se je koprski župan Aleš Bržan srečal z zagrebško-ljubljanskim metropolitom Porfirijem Petrovićem na temo gradnje pravoslavne cerkve v Kopru. Marca lani so v ta namen posvetili zemljišče na zelenici v bližini nakupovalnega središča Planet Koper, vendar je po menjavi lokalne oblasti prišlo do predloga za zamenjavo lokacije. Konec junija smo pisali o tem, da je pravoslavni skupnosti predlagal izbiro nove lokacije, s čimer se niso strinjali. Bržan jim je na včerajšnjem sestanku predlagal novo lokacijo v Olmu, a pravoslavna verska skupnost, kot smo danes uspeli izvedeti, ostaja pri svojem stališču.

Po včerajšnjem sestanku z metropolitom na Mestni občini Koper je Bržan v izjavi za javnost dejal, da je želja tako občine kot verske skupnosti, da se začne čimprej graditi cerkev. "Jasno, oni želijo na parceli, ki so jo kupili, mi, glede na to, da ne kaže na to, da bi bil to najhitrejši način za izgradnjo cerkve, smo jim predlagali še eno lokacijo, ki mislim, da je izredno prijetna in atraktivna za to." Alternativna lokacija, ki jo je predlagala koprska občina, se nahaja tik ob Ulici Istrskega odreda v Olmu, zemljišče pa je v občinski lasti. Gre za okrog 3000 kvadratnih metrov veliko parcelo, ki je tudi večja od zelenice, ki je v lasti pravoslavne skupnosti. Včeraj so si jo tudi ogledali, "zdaj pa bo čas za prespati in ugotoviti, kateri način bo najboljši, zato da čimprej pridemo do rezultata".

Kot je pojasnil župan, so strokovne službe naredile preverbo različnih lokacij in tisto v Olmu ocenili kot najprimernejšo. Ker je "neobremenjena s prometno infrastrukturo, ki se bo v bodoče razvijala", "bi se dalo zelo hitro urediti vse papirje", kot ocenjuje župan, v roku pol leta. Pri trenutni lokaciji pri Planetu Koper je največja težava načrtovanje cestne infrastrukture, saj bo tam stala "ena izmed močnejših vpadnic v samo mesto. In ne bi radi sprejemali odločitev, ki bodo vplivale na prometno infrastrukturo za več desetletij. Skrbeti moramo tudi za varnost naših občanov in primerno prometno infrastrukturo." V primeru, da bi se pravoslavna verska skupnost odločila graditi cerkev na že kupljeni lokaciji, bi občina vključila to pobudo v pripravo občinskega prostorskega načrta, "kar pa pomeni, da bo trajalo več časa. Tudi zato je bila želja, da se predstavi morebitno alternativno lokacijo."

Alternativna lokacija za pravoslavno cerkev v Olmu, ki jo je predlagala koprska občina.

Na vprašanje, ali bi morala verska skupnost zemljišče kupiti na novo ali bi šlo za zamenjavo, je Bržan ocenil, da bi bil najboljši način zamenjava, "vendar se bomo o tem pogovarjali takrat, ko bo padla skupna odločitev". Zavrnil je informacije, da naj bi razmišljali o razlastitvi. Čeprav zemljišče ni občinsko in je v lasti pravoslavne verske skupnosti, pa je bilo, kot je dejal župan, nekoč v občinski lasti in so "načrti in idejne zasnove stari že več let, tako da pravzaprav sploh ne vem, zakaj je prišlo do izbire te lokacije, ki je danes jedro problema". Bržan je izrazil pričakovanje, da jim bo verska skupnost svojo odločitev sporočila v kratkem. 

Po včerajšnjem sestanku na koprski občini in ogledu alternativne lokacije smo za komentar prosili koprskega paroha Dejana Mandića. Ta se je v kratki izjavi za Regional zahvalil Bržanu za sestanek, a dodal, da Srbska pravoslavna cerkev in zagrebško-ljubljanska metropolija na čelu z metropolitom dr. Porfirijem Perićem ostajata pri stališču, "da je trenutna že posvečena in kupljena parcela pri avtobusni postaji v Kopru najboljša in edina možna izbira za gradnjo nove pravoslavne cerkve".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ne me basat |  11 .12. 2019 ob  09: 14
-3
Bržan itak samo drek meša...njegovo poslanstvo je uničiti vse kar je naredil Popović in nič drugega...v letu mandata je: zbrisal tri napise, povečal število plačljivih parkirišč za 50%, uničil okrasitev Kopra (žoga z napisom FC Koper krasi Dekanski stadion!!!), zaledje je zapuščeno kot že dolgo ne, čakamo še na kanalizacijo...vsako leto za 10 miljonov, da niti ne omenjam vseh projektov, katere je zavrgel...vse njegove izjave imam shranjene...a najbolj žalostno je, da ima še 3 leta časa za uničevanje, kar je bilo narejeno v 16 letih, če se mu ne bo zgodila prej ulica...
Kolibri123 |  10 .12. 2019 ob  19: 46
Upam da bo občina toliko prisebna, da bo že v kali pri prodobivanju dovoljenje prepovedala posiljevanje in iritiranje z verskim hrupom - zvonenji in klicanji k molitvam tisoče prebivalcev tam naokrog.
Kolibri123 |  10 .12. 2019 ob  19: 43
Tam nekje so kupili tudi muslimani neko stavbo za svoj center. To bo konkurenca, eni bodo zvonili, eni klicali... naj ostanejo tam na avtobusni postaji, na 3000m2 pa naj občina raje sezida nekaj blokov za mlade družine.

Kolibri123 |  10 .12. 2019 ob  19: 37
Kje pa je ta parcela v Olmu? Tista ob Agrariji?
Koper |  10 .12. 2019 ob  16: 49
V neposredni bližini trgovskega centra in tik zraven avtoceste prva lokacija sigurno ni primerna.
vseved |  10 .12. 2019 ob  15: 53
Koliko je pravoslavnih vernikov v Kopru?
Koper |  10 .12. 2019 ob  14: 54
15
Verski voditelji nam ponovno kažejo svoj pravi obraz. In ponovno ta ni v skladu z njihovo doktrino. Definitivno je ponujena lokacija v vseh pogledih boljša od prve tako da.... Cerkev bi lahko situacijo izkoristila za pomiritev političnih strasti. Vendar zaradi pogajalskih izhodišč se požvižga na kaj je dobro in prav in s tem doliva olje na že tako prevroče lokalno politično dogajanje v Kopru, kljub zavedanju, da bo novo lokacijo z veseljem sprejela in bila hvaležna, da jo je dobila.
td |  10 .12. 2019 ob  14: 22
14
Ali je problem posvetitev pač novega bolj primernega zemljišča? Če je delovalo na sedanji lokaciji, bo tudi na novi.
vseved |  10 .12. 2019 ob  14: 05
občina naj dovoli izgradnjo cerkve , uredi dostop za pešce , parkirišče ob avtobusni postaji pa odda za mastno najemnino.
tupamaros |  10 .12. 2019 ob  12: 32
Na stadionu lahko...
Nixon |  10 .12. 2019 ob  11: 53
Res da lokacija ni posrečena. Okoli promet in tržni centri. Če že mora biti kakšna kristijanska cerkev saj naj bo saj v arhitektonsko istrskom stilu z tipičnimi lokalnimi materiali.
Drek |  10 .12. 2019 ob  11: 47
20
ribič pepe | 10 .12. 2019 ob 11: 12: Imajo se blizje v TRSTU SRBSKO PRAVOSLAVNO CERKEV. 20 km od tukaj in NI MEJE.

RELIGIJE SO SMRT CLOVESTVA.
Pravoslavno cerkev lahko gradijo ko bo POP lahko postala ZENSKA, ce ne naj spokajo v nazaj v SREDNJI VEK.
1