BRŽAN PO SREČANJU ISTRSKIH ŽUPANOV: "Na to, kar predlaga država, ne moremo pristati"

Koper

Župani občin slovenske Istre so se odločili, da bodo postopek izbire dodatnega vodnega vira "vzeli malo bolj v svoje roke", je ob robu današnje koordinacije županov napovedal koprski župan Aleš Bržan. V ta namen se bodo prihodnji teden sestali tudi z istrskimi poslanci, saj so prepričani, da bi moral odločitev o izbiri vodnega vira sprejeti DZ.

"Na to, kar predlaga država, ne moremo pristati že samo zaradi časovne komponente," je Bržan v Kopru medijem pojasnil odločitev županov, da vzamejo stvari v svoje roke. Direktor državne direkcije za vode Tomaž Prohinar je namreč prejšnji teden po sestanku na to temo napovedal, da bo samo izdelava študije o izbiri vodnega vira trajala poldrugo leto, nadaljnja časovnica pa bo odvisna od izbrane variante.

Po Bržanovem mnenju v tej zgodbi prihaja do "konstantnega prelaganja odgovornosti", po drugi strani pa nekdo mora sprejeti odločitev o primernem vodnem viru in jo tudi potrditi. To naj stori državni zbor, je dodal koprski župan. Prepričan je, da so vse variante, ki so na razpolago, dovolj dobre: "Katerakoli je za nas sprejemljiva, če nam zagotovi v doglednem času zadostno količino vode." Tako bodo na podlagi informacij, ki jih imajo na voljo, sprejeli odločitev o najboljši rešitvi in predlagali postopke, da se to tudi izpelje.

Istrski župani so danes govorili tudi o kandidaturi Pirana za evropsko prestolnico kulture. Vsi župani podpirajo tako kandidaturo kot tudi vse aktivnosti, potrebne za njeno prijavo. Podporo bodo verjetno formalizirali tudi na vseh štirih občinskih svetih, prav tako pa se pripravlja tudi skupni program kulture slovenske Istre, je navedel Bržan.

Med drugim so se na današnji koordinaciji odločili za nadgraditev oz. vzpostavitev sistema za prevoz starejših občanov v vseh istrskih občinah, tako da bi vsi starejši občani imeli na voljo podobno raven tovrstne storitve.

Župani so razpravljali tudi o problematiki Centra za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan, čigar ustanoviteljica je piranska občina. Po Bržanovih besedah so danes ugotovili, da gre za ustanovo skupnega pomena za vse obalne občine. Zato bodo izpeljali potrebne postopke, s katerimi bodo v ustanoviteljsko strukturo vstopile tudi ostale občine, s čimer bodo lažje skrbeli tudi za samo delovanje centra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  02 .10. 2019 ob  18: 47
@ ISTRIANO , ne se obnašat kot da Kopra pred Popovičem ni bilo ! Popovič je res dvignil Koper ampak ne pozabi, da je edini župan ki je imel pod kontrolo mestni svet, nadzorni odbor in vse ostale inštitucije., ki so samo nemo prikimali in potrdili vsako njegovo dobro ali pa še tako neumno idejo.
Istriano |  02 .10. 2019 ob  09: 15
Kokodek moraš pa biti res slep, da ne vidiš vse kar je bilo narejeno v času Popovića. Pa daleč od tega, da bi bil jaz Popofan. Če ne vidiš, greš do zdravstvenega doma in ga potipaš, potem greš po parkirišču in obnovljeni cesti in pločniku do popolnoma obnovljenega stadiona in tudi tega potipaš. Meni pa sporoći, kam naj grem pogledat kaj je zgradil ali obnovil Bržan ali Pucer ali županja Irena Fister. Bom šel z veseljem pogledat. Popović je popolnoma nekaznovan, če pa veš, da je kradel je tvoja dolžnost, da to prijaviš policiji ali tožilstvu, ker če ne si ti, ki kršiš kazensko zakonodajo.
kokodek |  02 .10. 2019 ob  07: 42
@Tina K. .....prejšnji je pa nakladal in nakladal in kradel
Tina K. |  01 .10. 2019 ob  22: 40
Ma ta samo govori in govori in govori.
Se ustavi kdaj?
Leto okoli in razultat je... Da govori in govori... Govori.. Misli da je še na radiu sam doma.
Istriano |  01 .10. 2019 ob  19: 04
Še zmeraj sem pripravljen stavit, da tej štirje ne bodo zagotovili niti en liter pitne vode iz novih dodatnih vodnih virov. Od župana Bržana še vedno čakamo Popovićeve okostnjake iz omare, ki jih je napovedoval pred volitvami in še nekaj mesecev po volitvah. Niti enega samega okostnjaka ni našel in njegov super predsednik Nadzornega odbor Bajec prav tako nič. Ker ne en ne drugi ne znata iskati okostnjake sta z našim denarjem najela neke zunanje strokovnjake. Pa spet nič. Bržan in Bajec kje so okostnjaki iz omare, Popović je še vedno 100% nekaznovan. Mislijo tej štirje župani, da imamo volilci spomin zlate ribice, ampak bodo že videli na naslednjih volitvah 0 0=0. Razen v Ankaranu, tam bo spet isti župan, ker tam spijo vsi volilci in župan in to že kar nekaj let.
vseved |  01 .10. 2019 ob  17: 43
Res smo lahko srečni, da imamo take sposobne župane v vseh štirih obalnih občinah! Bog nam pomagaj!!