BRŽAN O VČERAJŠNJEM SODNEM DNEVU: "Na Koper se je zlila prava podnebna reka, česa takšnega pri nas ne pomnimo" (FOTO)

Koper

Župan Aleš Bržan je na družbenem omrežju Facebook objavil daljši zapis o včerajšnjem neurju v slovenski Istri, ki se je pošteno zneslo tudi nad Koprom. Kot je zapisal, se je na Koper včeraj zlila prava podnebna reka, saj je v dobrih treh urah padlo tudi do 180 litrov padavin na kvadratni meter in dodal, da česa takšnega na Obali ne pomnimo. 

"117 gasilk in gasilcev iz Gasilske brigade Koper in vseh prostovoljnih gasilskih društev v MOK je skupaj s članicami in člani civilne zašite ter delavci Marjetice Koper in CPK že med nevihto opravilo več kot 140 intervencij. Na žalost je med intervencijo v Luki Koper strela zadela gasilca, ki mu želim čimprejšnje in popolno okrevanje," je zapisal Bržan.  

Silovit veter je odkril več streh stanovanjskih, javnih in gospodarskih objektov. Podrl je številna drevesa, ki so povzročala škodo na objektih in vozilih ter ustavljala promet. Padavinske vode niso uspele odtekati v kanalizacijske sisteme in so poplavile številne ceste, ulice in trge ter tudi stanovanjske in druge objekte. Z Mestne občine Koper (MOK) so nam sporočili, da so del strehe OŠ Šmarje, ki ga je odkrilo neurje, začasno pokrili s polivinilom, tako da se bo pouk 1. septembra lahko začel.

Nekaj časa sta bili pod vodo Pristaniška ulica in Severna obvoznica, poplavljen je bil tudi Prešernov trg, kjer je voda zalila nekaj tamkajšnjih lokalov. Številni avtomobili so ostali ujeti na poplavljenem parkirišču za koprsko tržnico. Sprožilo se je več zemeljskih plazovsamo v Kopru so jih občani prijavili več kot 20. Hudourniki so dosegli maksimalne pretoke in marsikje poplavili.

????Na Koper se je včeraj zlila prava podnebna reka, saj je v dobrih treh urah padlo tudi do 180 litrov padavin na...

Objavil/a Aleš Bržan dne Torek, 29. avgust 2023

Zaradi intenzivnih padavin in visoke plime je narasla Badaševica. Še zlasti je bilo kritično v Šalari, kjer je intervencijska ekipa s prečrpavanjem padavinskih voda le za las uspela rešiti stanovanjske hiše na depresijskem območju na Partizanski ulici. Manj sreče so imeli objekti ob Cesti Marežganskega upora, kjer so padavinske vode poplavile nekatere objekte ob cesti.  

Danes bodo ekipe nadaljevale z odstranjevanjem posledic neurja in s čiščenje zemeljskih plazov s cest, predvsem v stari Šalari, Olmu in Semedeli, zato se na poplavljena območja ne odpravljajte z osebnimi vozili na nenujne vožnje

Agencija za okolje opozarja, da se bo deževno vreme s krajevnimi nevihtami nadaljevalo tudi danes. Oranžno opozorilo velja tudi za slovensko Istro, kjer se lahko razlije morje

"Iskrena hvala vsem, ki ste se znova tako hitro odzvali klicu na pomoč skupnosti v stiski, pa tudi vsem občankam in občanom, ki s svojo preudarnostjo ne ovirate intervencijskih ekip pri delu," je na družbenem omrežju še zapisal Aleš Bržan. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  30 .08. 2023 ob  18: 10
Ob takšnih izjemnih padavinah, ne gre pozabiti, da jih je bilo v Piranu leta 1830 več kot 430 mm, pa ni naredilo praktično nič škode. Sedaj pa so ob mnogo manjših padavinah, povzročajo že prave tragedije in uničenje premoženja, tako premičnega kot tudi nepremičnega. Vse to priča, da vse to jemljemo zelo na lahko in nepremišljeno, saj so bila opozorila meteorologov na zadnje padavine zelo jasna in pravočasna. Vsi tisti, ki odločajo tudi o našem življenju, pa bi v toliko letih morali usposobiti in poglobiti struge rek, da da takšnih škod ne bi prihajalo. Vsi odgovorni, pa so do sedaj naredili zelo malo in so podcenjevali moč narave, ki se kaše v vsej svoji silovitosti. Ko bi vsaj del sredstev, ki jih bo potrebno nameniti odpravljanju škode, namenili urejanju vodotokov, hudournikov, bi bilo danes drugače in urejena tudi ta plat življenja. Pa najsi bodo to dejanja za odpravo posledic suše ali pa za izgradnjo zadrževalnikov za preventivo pred poplavami. Vse to smo zanemarjali več kot 30 let, sedaj pa so to samo posledice nepremišljenih ravnanj, kot, da je vse v družbi samo politika in zopet politika. Ona je najvažnjejša in najpomembnejša, saj bo vse postorila z besedami, polek tega pa je stroka vse te nevarnosti opozarjala. Poleg tega, pa so odtoki v obmorskih mestih poddimenzionirani in ne opravljajo svoje vloge, poleg tega pa so odtoki zamašeni z naplavinami, ki se jih prej ni očistilo ali čistilo. Zato mora spet stroka prevzeti organizacijo izgradnje objektov ter naselij v svoje roke, določiti mora varna območja gradnje, saj so naši predniki vse to znali in zmogli. Med drugim, pa se bo moral vsak pri sebi zamisliti in ukreniti vse potrebno za zajezitev pretiranega potrošništva, predvsem pa začeti spoštovati in sobivati z naravo in ne delovati proti njej...

Imperio  |  30 .08. 2023 ob  06: 24
Kdaj boš župan občine Koper izdal odlok, da se na stavbe ne sme polagati pločevinasti streh?