BRŽAN O UNIVERZI NA PRIMORSKEM: "Je pomemben dejavnik družbenega in gospodarskega razvoja Kopra"

Koper

S prvim oktobrom in pričetkom novega študijskega leta, ki letos zaradi epidemije covida-19 sicer poteka nekoliko drugače, je svoja vrata ponovno odprla tudi Univerza na Primorskem (UP). Ob tej priložnosti je brucem in bruckam veliko sreče zaželel tudi koprski župan Aleš Bržan, nas pa je zanimalo, kako župan vidi pomen primorske univerze v lokalnem okolju. "UP je kot pedagoška, umetniška in raziskovalna ustanova pomemben dejavnik družbenega in gospodarskega razvoja Kopra," je prepričan Bržan.

"Kot pedagoška, umetniška in raziskovalna ustanova Univerza na Primorskem krepi vlogo znanosti v skupnosti, preprečuje beg možganov, spodbuja mednarodne povezave in nam utira pot v družbo znanja. Mestna občina Koper in Univerza na Primorskem sta partnerici, ki skupaj in v sodelovanju generirata inovativno okolje, privlačno za na znanju temelječe gospodarstvo," poudarja župan Mestne občine Koper (MOK) Aleš Bržan.

Nedvomno s kakovostnim, uravnoteženim, trajnostnim in družbeno odgovornim razvojem v slovenski Istri ustvarja prostor povezovanja z gospodarstvom in razvojnimi potrebami lokalnih skupnosti.

Aleš Bržan

UP je s preko 600 zaposlenimi drugi največji zaposlovalec v Kopru, takoj za Luko Koper. A kot poudarjajo na koprski občini, je UP veliko več kot samo to, saj ustvarja kakovostna delovna mesta, ki bodo šele nastala. S spodbujanjem raziskovanj in inovacij kreira ter zadovoljuje potrebe po visoko izobraženi delovni sili, ki ohranja konkurenčnost tudi na globalnem trgu.

"Danes samo izobrazba ne pomeni več tudi zaposljivosti, nujna je uporaba in povezovanje znanja z različnih področij, čemur Univerza na Primorskem posveča veliko pozornosti," so zadovoljni na MOK.

Rektorica Univerze na Primorskem, dr. Klavdija Kutnar

Tudi študentski vrvež je postal zaščitni znak mesta tako, da si Kopra brez univerze ni več mogoče predstavljati. Kot dodajajo: "Študentke in študenti, domači in tuji, pa seveda niso le potrošniki izobraževalnih in drugi storitev, temveč so aktivni člani družbe, ki s svojimi ravnanji negujejo temeljne vrednote naše skupnosti, kot so odprtost, demokratičen dialog in spoštovanje kulturnih raznolikosti."

UP je prepoznavna kot enakopravna in enakovredna partnerica v evropski raziskovalni infrastrukturi in skupnih raziskovalnih projektih. S tem tudi Koper postaja privlačno mesto na izobraževalnem zemljevidu in priljubljena destinacija za gostujoče učno osebje in tuje študente.

"Številni izmed njih pa ne prispevajo le k širjenju naših obzorij, novim spoznanjem in izmenjavi izkušenj, temveč postanejo tudi raznašalci dobrih mnenj in lepih vtisov o Kopru in se k nam vrnejo tudi kot turisti," še poudarjajo na koprski mestni občini, z županom na čelu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija