BRUSELJ Z NOVIMI SANKCIJAMI PROTI RUSIJI: "Odločeni smo, da bo Kremelj plačal za to dodatno zaostrovanje"

Svet

Evropska komisija je danes predstavila predlog novih sankcij Evropske unije proti Rusiji, ki med drugim vključuje pravno podlago za določitev cenovne kapice za rusko nafto, je danes sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Poleg tega bodo na seznam sankcioniranih dodali osebe, ki so sodelovale pri organizaciji referendumov v Ukrajini.

"Pretekli teden je Rusija zaostrila invazijo na Ukrajino. Lažni referendumi na območjih, ki jih je okupirala Rusija, so nezakonit poskus prisvojitve ozemlja in spremembe meja s silo. Mobilizacija in grožnja ruskega predsednika Vladimirja Putina z uporabo jedrskega orožja pa sta še dodatna zaostritev," je v izjavi za novinarje povedala predsednica komisije.

Poudarila je, da EU ne sprejema teh lažnih referendumov in kakršnekoli priključitve ukrajinskega ozemlja. "Odločeni smo, da bo Kremelj plačal za to dodatno zaostrovanje," je dejala ob predstavitvi osmega paketa sankcij.

Ta med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, je povedala von der Leyen. Ob tem je spomnila na načelni dogovor v okviru skupine G7 o določitvi cenovne kapice za rusko nafto za tretje države.

Poleg tega bo nov paket sankcij glede na predlog komisije vključeval prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov, s čimer se bodo prihodki Rusije zmanjšali za sedem milijard evrov. Bruselj pa predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan.

Komisija prav tako predlaga razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pojasnil, da predlagajo uvedbo sankcij za predstavnike proruskih oblasti v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje ter druge ruske posameznike, ki so na teh štirih okupiranih območjih organizirali ali omogočili lažne referendume o priključitvi Rusiji.

EU je doslej sprejela že več paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .09. 2022 ob  17: 12
Kriminalko pred zid!!!
magik |  29 .09. 2022 ob  14: 36
15
Ne vidim in ne čujem dobro :).
Draga coprnica Uršula, kdo bo plačal za dodatno zaostrovanje?
Ištrijan |  29 .09. 2022 ob  08: 09
13
Pogled na ta stvor iz zgornje slike prav kriči po ponovni uvedbi giljotine. Čim prej!
JKDWingChun |  29 .09. 2022 ob  06: 06
14
EU prositutka krava najbolj bo najebal narod v Evropi. Ti kuzla imas vsega dovolj od nafte, plina in vsega! Sej ni panike stegnila se bos prav tako kot vsi ostali! Upam da cimprej
td |  28 .09. 2022 ob  22: 12
19
Upam, da dobi dosmrtno zaradi vsega zla, ki ga počne ta natofilka EU. Me prav zanima za koliko se ji je napolnil bančni račun. Pa ne, da so ostali kaj boljši.