BRUSELJ GLEDE ARBITRAŽE URADNO MOLČI: Neuradno pritrjuje slovenskim stališčem

Svet

V Evropski komisiji niti danes še niso povedali, ali oziroma kako se bodo odzvali na slovensko pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Ko bo kaj za povedati o tem "slovensko-hrvaškem dvostranskem vprašanju", boste izvedeli, so dejali.

Glede slovensko-hrvaškega "dvostranskega vprašanja" obstaja postopek, velikokrat smo že govorili o tem, ko bo čas za to, da vam kaj povemo o tem, boste prvi izvedeli, je danes v Bruslju povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas v odgovoru na vprašanje hrvaškega novinarja, kako se bodo odzvali na slovensko pismo.

O srečanju hrvaške predsednica Kolinde Grabar-Kitarović in predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja pa je govorec dejal le, da sta razpravljala v glavnem o prihodnjem večletnem evropskem proračunu, Pobudi treh morij, povezovanju in Zahodnem Balkanu.

Hrvaška predsednica je sicer v Bruslju nekaj dni pred iztekom trimesečnega roka v povezavi z načrtovano tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama.

Gre za rok v okviru 259. člena pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava. Ta člen je Slovenija sprožila 16. marca, ko je komisiji predala pismo glede tožbe proti Hrvaški.

Po izteku tega roka, konkretno v torek, lahko Slovenija vloži tožbo. Ali oziroma kdaj bo to storila, za zdaj ni jasno. Prav tako ni jasno, ali bo komisija v tem roku podala svoje mnenje o zadevi, je pa verjetneje, da ga ne bo.

Po neuradnih informacijah pravna služba komisije pritrjuje slovenskim stališčem, a politični vrh komisije izpostavlja, da gre za dvostransko vprašanje. Juncker in hrvaški premier Andrej Plenković sta sicer člana iste evropske politične družine.

V komisiji na vprašanja v povezavi s svojimi stališči in ravnanji glede vprašanja arbitraže vztrajno ponavljajo le, da zadevo še preučujejo in da zato ne želijo ugibati o morebitnih postopkih ter da ne bodo komentirali govoric.

Deli novico:

VAT DE HEK !?... |  15 .06. 2018 ob  11: 22
saj b.p. ni tam, da bi kaj vedel ... on je tam samo, da "glumi gljivu" in futra svoje zlate ribice, ki so mu v njegovem bednem življenju izpolnile vse 3 želje !!...
minomet |  14 .06. 2018 ob  18: 36
strinjam se z zidom ter žico pod napetostjo 3000 w.
b.p. precednik - |  14 .06. 2018 ob  17: 52
se pravilno reče GAPE JUNCTION ali GATE JUNCTION tam na morju?

aja, verjetno še ni prišel tako daleč v svojem "afnanju" iz angleškega jezika !!?.....
boter |  14 .06. 2018 ob  15: 01
Dvostransko vprašanje? Kaj pa je takrat ob podpisu tistih papirjev za mizo počel predstavnik EU??
'Naš' pahi pa je takrat doživel 'fantastičen dan'...
Vse pa ka kaže, da je tudi sodba arbitražnega sodišča samo fantasma (duh) kakor bi rekli Italijani...
@bruno |  14 .06. 2018 ob  14: 46
Zid bi bil dovolj.
enkrat |  14 .06. 2018 ob  14: 43
-4
ko bo EU razpadla, bomo imeli vojno z Hrtati in nas bodo pomendrali ve dveh dneh.
bruno |  14 .06. 2018 ob  14: 31
izstopit iz EU, na južni meji pa panelno in žičnato ograjo zamnejat z zidom pa nej se Hebejop Hrvati in člani EU.