BRUHANJE VULKANA NA KANARSKEM OTOKU ŠKODI EVROPI: Širi se eden glavnih vzrokov za kisli dež in uničevanje gozdov! (VIDEO)

Svet

Ognjenik Cumbre Vieja na kanarskem otoku La Palma tudi po enem mesecu dejavnosti ne kaže znakov umirjanja. Še včeraj se je nadaljeval izbruh z novimi količinami lave, prahu, pa tudi žveplovega dioksida, ki onesnažuje ozračje.

Gre za naraven pojav, vendar to ne pomeni, da ne more imeti škodljivih posledic za okolje, piše vremenski portal Istramet. Žveplov dioksid (SO2) je namreč eden glavnih vzrokov za kisli dež in uničevanje gozdov, predvsem iglavcev.

Vulkan Cumbre Vieja je od 19. septembra v ozračje izpustil več kot 250.000 ton strupenega plina SO2. Ta količina je verjetno še precej večja zaradi omejitev opreme, s katero merijo raven plina, je objavil kanarski vulkanološki inštitut Involcan. Poleg tega je ognjenik izločil tudi več kot 80 milijonov kubičnih metrov magme, s tem pa izrazito spremenil podobo otoka La Palma, ki bo potreboval celo nov zemljevid.

Žveplov dioksid (SO2) je skupaj z dušikovim dioksidom (NO2) najpogostejši vzrok kislega dežja, za katerega je značilen nenavadno nizek pH med 4 in 4,5. Takšno deževje povzroča trajno degradacijo in uničevanje gozdov, poveča pa se tudi kislost tal. Najbolj prizadene iglavce na višjih nadmorskih višinah.

SO2 v tem tednu prihaja v Evropo 

Vztrajni in dolgotrajni severovzhodni višinski tokovi so doslej prizanesli Evropi v smislu znatnega onesnaženja s plinom SO2. V tem tednu pa se bo to spremenilo, saj vstopamo v obdobje prevladujočih jugozahodnih tokov. V spodnji animaciji lahko spremljate gibanje koncentracije SO2 v ozračju v naslednjih dneh.

Že danes se bo povečana koncentracija SO2 iz Španije razširila v Francijo in na jug Anglije, do torka pa bo že nad celotno Nemčijo. V sredo bodo v okviru močnega jugozahodnega toka povečano koncentracijo po napovedi zabeležili tudi na Poljskem, Madžarskem in v severni Srbiji, napoveduje Istramet.

Bistvenega povečanja koncentracije SO2 nad našo regijo sicer ne bi smelo biti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija