BRON ZA ANDREJO LEŠKI: V boju za kolajno je premagala Izraelko Gili Šarir (FOTO)

Svet

Slovenska judoistka Andreja Leški je na grand slamu v Taškentu v kategoriji do 63 kg osvojila bronasto odličje. V boju za kolajno je premagala Izraelko Gili Šarir, ki jo je ugnala že na vseh preteklih dvobojih, nazadnje lani v finalu evropskega prvenstva v Montpellierju.

Leški je v boju za odličje vseskozi nadzorovala potek, odločilno akcijo pa je izvedla 1:15 minute pred koncem dvoboja, ko ji je uspel met za vazari, nato je skušala dvoboj dokončati v parterju, a se je Izraelka izmuznila iz primeža.

Še en met je slovenski judoistki uspel tik pred koncem, sodniki pa so ocenili, da tekmica ni padla na bok. Za slovensko tekmovalko so to prve stopničke po zmagi na evropskem prvenstvu jeseni.

Tekmovalka ljubljanskega Bežigrada je v predtekmovanju presenetila z aktivnim judom v parterju. Aktualna evropska prvakinja je preskočila prvi krog, v dvoboju z Indijko Himanši Tokas pa si je končni prijem pripravila po pol minute borbe.

Hrvatica Katarina Krišto, lanska zmagovalka Dušanbeja in letošnja finalistka Pariza, je padla po minuti in 15 sekundah. V četrtfinalu Izraelka Inbal Šemeš, lani je Slovenko premagala v Mongoliji, letos pa je že osvojila tretje mesto na Portugalskem, ni imela pravih možnosti. Številnim poskusom meta se je nekako izmuznila, prav v zadnjih sekundah dvoboja pa je tudi ona končala v končnem prijemu.

V polfinalu je bila tekmica slovenske evropske prvakinje in nosilke srebra z lanskega SP malo znana Japonka Momi Tatsukawa, lanska zmagovalka Linza. A že dejstvo, da jo dežela Vzhajajočega sonca pošilja v Uzbekistan, je razkrilo, da gre za kakovostno nasprotnico.

To je Japonka pokazala po minuti dvoboja z uspešnim metom, a je Leški na polovici izenačila. Slovenka je bila nato v dvoboju aktivnejša, Japonka pa se je izkazala predvsem z neugodnim gardom. Dvoboj je šel v podaljšek, kjer je imela Japonka kazen prednosti in po slabih štirih minutah je Slovenki izsilila tretjo za napredovanje v finale.

V finalu je Japonko premagala večna tekmica Tine Trstenjak Francozinja Clarisse Agbegnenou, drugi bron je osvojila Japonka Nami Nabekura.

Judoisti bodo prihodnji teden nastopili v Linzu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija