BRITANSKI SEV SE JE RAZŠIRIL V 50, JUŽNOAFRIŠKI V 20 DRŽAV: Japonci odkrili že novo različico, ki vpliva na odziv imunskega sistema

Svet

Sev novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Veliki Britaniji, se je do zdaj razširil v 50 držav in ozemelj, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Sev, ki so ga odkrili v Južni Afriki, se je po podatkih WHO razširili v 20 držav. Skrbi medtem povzroča novi sev, ki so ga odkrili na Japonskem.

Kot so sporočili iz WHO, so na Japonskem odkrili novo različico novega koronavirusa, ki bi lahko vplivala na odziv imunskega sistema, vendar jo je treba še dodatno preučiti.

Japonci so WHO o novem sevu obvestili 9. januarja. Odkrili so ga pri štirih potnikih - dveh odraslih in dveh otrocih, ki so prispeli iz Brazilije.

"Bolj ko se virus sars-cov-2 širi, več priložnosti ima, da se spremeni. Visoka raven prenosov pomeni, da lahko pričakujemo pojav novih različic," so sporočili iz WHO.

Organizacija je sporočila, da se je britanski sev, o katerem je bila WHO obveščena 14. decembra, do zdaj razširil v 50 držav, ozemelj in območij.

Rezultati testiranj so pokazali, da je razdelitev okužb po starosti in spolu podobna drugim različicam, ki krožijo, je pa glede na podatke, pridobljene s sledenjem stikov, bolj nalezljiv.

Južnoafriška različica, ki so jo odkrili 18. decembra, se je do zdaj razširila v 20 držav, ozemelj in območij. Tudi za ta sev so ugotovili, da je bolj nalezljiv od različic, ki so do takrat krožile po tej državi.

Sev novega koronavirusa, ki so ga najprej ugotovili v Veliki Britaniji in se hitreje širi, so potrdili tudi na Madžarskem. Predstavnica zdravstvenih oblasti Cecilia Muller je danes sporočila, da so novi sev ugotovili pri treh bolnikih, poroča agencija Reuters.

Dodala je, da so novi sev ugotovili tudi v nekaterih sosednjih državah Madžarske in da je bilo jasno, da se bo pojavil tudi na Madžarskem, ki je sicer pred tednom dni odpravila prepoved potniških letov iz Velike Britanije.

Madžarska vlada je minuli teden do začetka februarja podaljšala delno zaprtje države, ki velja od novembra, da bi zajezili širjenje okužb, medtem ko poteka cepljenje proti covidu-19. Od 11. novembra so tako zaprte šole, restavracije in hoteli, velja nočna policijska ura, prepovedana so vsa zbiranja.

Čeprav se je v zadnjem času zmanjšalo število aktivnih okužb in hospitalizacij, pa Mullerjeva ocenjuje, da še ni mogoče priporočiti omilitve ukrepov.

Na Madžarskem so do danes potrdili 345.710 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 10.948 covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu so potrdili 1358 novih okužb, umrlo je še 95 bolnikov, večinoma starejših in s pridruženimi boleznimi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V madžarskih bolnišnicah se trenutno zdravi skoraj 5000 bolnikov s covidom-19, kar je velika obremenitev za tamkajšnji zdravstveni sistem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija