Britanski raziskovalec morda razkril skrivnost jetija

Odklop

Britanski genetik trdi, da mu je morda uspelo razkriti skrivnost jetija. DNK dveh primerkov kosmate pošasti mu je namreč uspelo povezati s starodavnim polarnim medvedom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Našli smo natančno genetsko ujemanje med dvema vzorcema iz Himalaje in starodavnim polarnim medvedom," je poudaril zaslužni profesor oxfordske univerze Bryan Sykes.

Več stoletij že krožijo zgodbe o kosmatem bitju, podobnem opici. V Himalaji ga imenujejo "migoi", v Severni Ameriki pa je znan kot "bigfoot". Mit je na veljavi pridobil, potem ko se je raziskovalec Eric Shipton iz odprave na Mount Everest leta 1951 vrnil s fotografijami ogromnih odtisov tac v snegu.

Priče, ki naj bi videle bitje, so špekulirale, da je to povezano s človekom. Sykes pa je prepričan, da gre za križance med polarnimi in rjavimi medvedi, sicer močno sorodnima vrstama, za kateri je znano, da sta se v primeru križanja teritorijev že parili med sabo.

Gre za medvede

Sykes je lani zaprosil za vzorce tkiva domnevnih jetijev in dobil okoli 70 primerkov, od katerih jih je 27 dalo dobre rezultate DNK. Te je nato primerjal z genskimi zapisi drugih živali. Dva vzorca sta se 100-odstotno ujemala z vzorcem DNK, pridobljenim s čeljusti polarnega medveda, najdene na Norveškem. Čeljust naj bi bila stara med 40.000 in 120.000 let.

Raziskovalec je poudaril, da so rezultati vse presenetili, čeprav je priznal, da bo na interpretaciji rezultatov treba še delati. "Ne mislim, da to pomeni, da po Himalaji tavajo starodavni polarni medvedi. Lahko pa bo pomenilo, da obstaja podvrsta rjavega medveda na ozemlju visoke Himalaje, ki izhaja iz polarnega medveda," je pojasnil.

Deli novico: