Britanska vlada zavrnila zahtevo po vetu

Svet

Britanski zunanji minister William Hague je danes zavrnil zahtevo 95 poslancev vladne konservativne stranke, iz katere prihaja tudi sam, za veto na vso evropsko zakonodajo. V pogovoru za televizijo Sky News jo je označil za nerealistično, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hague je na ta način odgovoril na pismo konservativnih članov spodnjega doma parlamenta premieru Davidu Cameronu, v katerem so zapisali, da bi morala Velika Britanija imeti pravico do blokade nove zakonodajo EU in se tako izogniti ukrepom, ki bi lahko škodili njenemu nacionalnemu interesu.

Britanski zunanji minister je sicer dejal, da si Velika Britanija želi večjo moč nacionalnih parlamentov, kljub temu pa dodal, da skupni evropski trg ne bi deloval, če bi nacionalni parlamenti lahko sami odločali, katere evropske zakone bodo implementirali.

Stališča glede tega, kakšna naj bo vloga Velike Britanije v EU, so sicer na Otoku zelo razdeljena. Po eni strani se Britance označuje kot tradicionalno evroskeptične, po drugi strani pa so med njimi tudi številni glasni zagovorniki evropskega povezovanja.

V petek je sicer drugo branje v lordski zbornici prestal predlog zakona o izvedbi referenduma o članstvu Velike Britanije v EU, ki je načrtovan za leto 2017. A bitke s tem še ni konec. Tako poslanci liberalnih demokratov kot tudi opozicijskih laburistov nameravajo namreč vložiti vrsto amandmajev, kar bi lahko povzročilo zamude, zakon pa bi moral biti po parlamentarnih pravilih dokončno sprejet že do konca februarja.