BRITANIJA SE JE ODELA V ČRNO: Umrla je kraljica Elizabeta II.

Svet

Britanska kraljica Elizabeta II. se je danes poslovila po več kot 70 letih na prestolu. Potem ko so iz Buckinghamske palače sporočili, da je kraljica zaradi strahu za njeno zdravje pod nadzorom zdravnikov, je danes pri 96 letih umrla na dvorcu Balmoral na Škotskem, v zadnjih trenutkih pa je bilo ob njej tudi več članov kraljeve družine.

"Po ponovni oceni danes zjutraj so zdravniki izrazili zaskrbljenost zaradi zdravja njene visokosti ter priporočili, da ostane pod zdravniškim nadzorom," so danes popoldne sporočili iz Buckinghamske palače.

Kmalu zatem so h kraljici v dvorec Balmoral na Škotskem odhiteli člani kraljeve družine, njeni sinovi, hčer, vnuki in sorodniki ter druge javne osebnosti. Med prvimi je prispel prestolonaslednik princ Charles, kmalu za njim še njeni preostali otroci - princesa Anne, princ Andrew in princ Edward, pa tudi kraljičin vnuk in Charlesov najstarejši sin, princ William.

V urah napetega čakanja na novice so se pred dvorcem Balmoral in Buckinghamsko palačo v Londonu zbrale množice ljudi, ki so izražali skrbi za kraljičino zdravje in upanje, da bo vendarle preživela, ob vhoda obeh poslopij pa so polagali šopke cvetja.

Poklone, skrbi in želje po kraljičinem okrevanju so, na žalost zaman, izrazili tudi številni svetovni voditelji.

Britanske oblasti so za primer smrti kraljice Elizabete II. zasnovale poseben, desetdnevni načrt dogodkov. Načrt od leta 2017 nosi ime Operacija Londonski Most (Operation London Bridge). Po poročanju tujih medijev so ga zasnovali že v 60. letih prejšnjega stoletja, a vse do nedavnega je bil zavit v tančico skrivnosti.

S stavkom "London Bridge is down" naj bi smrt kraljice najprej oznanili premierju oz. premierki Združenega kraljestva in ključnemu vladnemu osebju ter tako sprožili desetdnevni načrt. Pri njegovi izvedbi med drugim sodelujejo najrazličnejši oddelki britanske vlade, anglikanska cerkev, policija, vojska, mediji, londonske občine in preostali londonski upravni organi.

V nekaj urah po kraljičini smrti so o tem najprej obveščeni britanski predsednik oz. predsednica vlade ter številni najvišji ministri in uradniki. Kraljeva družina nato izda uradno obvestilo za javnost.

Kraljeva družina bo zatem objavila tudi načrte za kraljičin pogreb, ki bo predvidoma potekal na deseti dan po njeni smrti. Premierka bo prva članica vlade, ki bo podala izjavo, vsi drugi člani vlade pa dogodkov pred tem ne bodo smeli komentirati.

BONUS VIDEO: So cene pri naših sosedih zaradi uvedbe evra že višje?

Premierka se bo nato udeležila avdience pri bodočem kralju, princu Charlesu. Istočasno bo v katedrali svetega Pavla v središču Londona spominska maša, ki naj bi se je udeležila večina britanskega političnega vrha.

Dan po kraljičini smrti se bo ob 10. uri zjutraj v palači svetega Jakoba sestal poseben svet, ki ga sestavljajo visoki vladni predstavniki, in razglasil Charlesa za novega britanskega monarha.

Drugi dan po smrti se bo kraljičina krsta vrnila v Buckinghamsko palačo, pri čemer obstajajo različni scenariji, prilagojeni glede na kraj smrti.

Tretji dan se bo novi kralj odpravil na turnejo po Združenem kraljestvu. Pot naj bi se začela z obiskom škotskega parlamenta in mašo v katedrali v Edinburgu, na četrti dan pa naj bi po podobnem scenariju obiskal še Severno Irsko.

Peti dan po kraljičini smrti bo potekal prvi pogrebni sprevod od Buckinghamske palače do Westminstrske palače. Po prihodu krste v palačo bo sledila maša v Westminstrski dvorani.

Od šestega do devetega dne po smrti bo kraljičina krsta počivala v Westminstrski palači. Za 23 ur na dan naj bi bila dostopna za javnost, ki se bo tako lahko še zadnjič poslovila od preminule monarhinje.

Ob tem bodo ves čas potekale obsežne priprave na pogreb, pri katerih bodo glede na načrt sodelovala vsa pomembnejša britanska ministrstva in druge pristojne službe, predvsem v Londonu. Dogovorjeno je, da se deseti dan po kraljičini smrti razglasi za dan žalovanja, ki bo tudi dela prost dan.

Na deseti dan bo v Westminstrski opatiji potekal pogreb z državniškimi častmi, pri čemer bo opoldne po vsej državi zapovedan dvominutni molk. Pogrebna sprevoda bosta potekala v Londonu in Windsorju, pogrebna maša pa v kapeli svetega Jurija na gradu Windsor, kjer naj bi bila kraljica tudi pokopana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  09 .09. 2022 ob  16: 35
ma bog moj kako je grda ta "kamilica"
Primorska |  08 .09. 2022 ob  23: 32
Nemorej verjet da Ozzy osbourne in keith richards sta jo nadzivela...
manemebasat |  08 .09. 2022 ob  22: 45
The queen is dead, short live the pedoking!