BREZ POGOJA PCT LE ŠE 'PO KRUH IN MLEKO' V DOLOČENE TRGOVINE: Do zdravnika brez zahtevanega potrdila samo v nujnih primerih

Slovenija

Vlada je odlok, ki širi obveznost pogoja PCT za delavce in uporabnike storitev, pripravila za "maksimalno zaščito državljanov", je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Med drugim bodo starejši od 12 let do zdravnika z izjemo nujnih primerov lahko prišli le, če so preboleli covid-19, so cepljeni ali testirani.

"Epidemija je dinamičen proces, ki od vseh zahteva veliko prilagajanja. Zavedam se, da vse te spremembe za nikogar niso prijetne, toda na žalost drugih možnosti nimamo več. Prilagajati se moramo skupaj, tako posamezniki kot družba v celoti," je poudaril Vindišar na današnji vladni tiskovni konferenci.

Ob predstavitvi novega vladnega odloka, ki je bil v soboto objavljen v uradnem listu in začne veljati v sredo, je Vindišar poudaril, da bo le dosledno spoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v tem trenutku omogočilo delovanje družbe in delovanje zdravstvenega sistema, ki se ponovno sooča s povečanim številom koronavirusnih okužb.

Vlada je tako zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja novih okužb, med katerimi je, razen redkih izjem, obveza izpolnjevanja pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev. Zaščitne maske bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

Vindišar je danes poudaril, da presejalno samotestiranje, ki ga zaposleni opravijo enkrat tedensko in s tem zadostijo pogoju testiranja za opravljanje dela, ni dovolj za pridobitev QR-kode in ne omogoča dostopa do drugih storitev. V primeru samotestiranja delavcev sredstva za testiranje sicer zagotovi delodajalec oz. oseba, je še dodal.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je danes pojasnil, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Pri trgovinah z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami ter lekarnah se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra. Kot je pojasnil, so se za to odločili, ker se pogoj PCT preverja ob vstopu v trgovski center. "Kdor gre v lekarno, gre potem lahko še v druge trgovine, to torej ni izjema zaradi načina gibanja znotraj centra," je dejal. Kot je posebej poudaril, tudi bencinski servisi niso izjema. Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati udeleženci verskih obredov.

Zajc je ocenil, da preverjanje, ali potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bi smela biti težava. Če ga ne izpolnjujejo, jim ponudniki blaga ali storitev tega ne smejo prodati, je izpostavil. "To je pogoj, da lahko gospodarstvo pustimo odprto. Z malo truda se to da kontrolirati. To dokazujejo naši sosedje, mi nismo nič slabši od njih," je menil.

Pogoj PCT je obvezen tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, a kot je poudaril Vindišar, lahko vsi prebivalci z akutnim zdravstvenim problemom brez zadržkov poiščejo zdravstveno pomoč. "Oseba bo na vstopni točki povedala, zaradi kakšne zdravstvene težave prihaja v zdravstveno ustanovo. Če bo ocenjeno, da to sodi med njune storitve, bo ta storitev tudi opravljena. Nikakor to ne velja samo za urgenco," pojasnil.

Vindišar je ob tem še pojasnil, da se kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT upošteva vsako verodostojno dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti. 

Obdobje pogoja prebolevnosti so pristojni sicer ponovno skrajšali z osem na šest mesecev. Po besedah Vindišarja so se za to odločili, da ta pogoj izenačijo z večino držav članic EU.

Glede mladoletnikov, ki bi se želeli cepiti, a starši temu nasprotujejo, je Vindišar spomnil, da je 15 let tista meja, ko lahko otroci samo odločajo o svojem zdravljenju. Po njegovi oceni je prav, da se otroke, ki izražajo željo, da bi se cepili in tako pomagali pri obvladovanju epidemije, upošteva.

Najnovejši semafor ukrepov pa pristojni trenutno še usklajujejo. Ko ga bo vlada sprejela, ga bodo tudi prestavili javnosti, je napovedal državni sekretar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  13 .09. 2021 ob  20: 26
20
Me prav zanima, do kdaj bo narod toleriral to butasto In korumpirano vlado ?
manemebasat |  13 .09. 2021 ob  18: 42
19
Za MAKSIMALNO ZATIRANJE DRZAVLJANOV!
alfa |  13 .09. 2021 ob  17: 15
25
ČE RABIŠ NUJNO ZDRAVNIŠKO POMOČ JE DOVOLJ OSNOVNO ZAVAROVANJE,LE ZAKAJ BI PLAČEVALI ŠE DODATNO,ČE NAS TAKO ŠIKANIRAJO?!
alfa |  13 .09. 2021 ob  17: 13
22
POTEM PA NAJ SAMO CEPLENCI PLAČUJEJO DAVKE
pajade |  13 .09. 2021 ob  16: 58
22
@Ištrijan : sem ti dal palec gor in se popolnoma strinjam s tabo, mogoče bi k diktaturi dodal še fašizem... Menda se večji količini cepiv poteče rok 20. oktobra, mogoče bo potem lažje...
magik |  13 .09. 2021 ob  16: 36
18
Ukrepi, blablabla, PCT blablabla, omejitve blablabla, število okuženih blablabla, število sprejetih v bolnišnico blablabla, ... vse skupaj zgolj vtis, da se trudimo za ustavitev virusa..v resnici ni nikomur mar.
ITAK GA NI JUNAKA, KI BI V BUTALOVINI BUTALSKI VSE SKUPAJ PREVERJAL ..torej en velik blablabla.
Ištrijan |  13 .09. 2021 ob  16: 06
29
Mislim, da se bo v neki oddaljeni prihodnosti o današnjem obdobju pisalo kot o času, v katerem je demokracija z izazito lahkoto, takorečok čez noč, splolzela v v avtkoracijo, segregacijo, morda celo v diktaturo. To pa za nekaj, za kar najbrž prvzaprav niti še ne vemo oz. se ne zavedamo. Ker vse to zaradi virusa, ki je krepo čez 90 % ljudem nenevaren, zagotovo ni. Če pa je izključno zaradi tega, je pa racionalnost dejansko šla po slabem.
vseved |  13 .09. 2021 ob  15: 49
-14
@obala1, takih ˝domoljubov ˝ in moralistov se najbolj bojim.
Obala1 |  13 .09. 2021 ob  15: 24
28
@vseved glih obratno , v času pandemije izgubljam denar ( In to ne malo ), vendar tudi će bi imel priloznost ne bi služil na ta način …meni In podobnim etika pomeni bistveno vecckot se tebi zdi …sluzijo tisti okrog vlade In vlada seveda ( će pa vidiš kje sem jaz In kaj mislim za to “vlado” tudi logično je, da ne služim nic )
vseved |  13 .09. 2021 ob  15: 17
-25
@bala1, mogoče si tudi ti del ekipe, ki lepo služi na račun pandemije!
Obala1 |  13 .09. 2021 ob  14: 45
21
@vseved samo tvoja neumnost In vesolje nimajo mej …od zdaj bom res zacel placevat vse državi “samo v nujnih primerih “….@ vseved toliko si neumen, da sploh ne vidiš kdo s temi zadevami sluzi
vseved |  13 .09. 2021 ob  14: 24
-21
ZAHVALA ZA TAKO NEČLOVEŠKE UKREPE GRE INTERNET ZNANSTVENIKOM KOT STA @OBALA1, KOKODEK, NEMEBASAT,...TI LJUDJE ŠKODIJO GOSPODARSTVU , SAMOZAPOSLENIM, BOLNIKOM KI ČAKAJO V ČAKALNIH VRSTAH NA POSEGE,... IMAM OBČUTEK, DA STE DEL MREŽE KI DOBRO SLUŽI NA RAČUN HITRIH TESTOV IN VAM JE MALO MAR ZA SOLJUDI.
1