"BREZ PLAŽNIH NASTANITEV POD KLIFOM": Naravni rezervat Strunjan očiščen nevarnih odpadkov (FOTO)

Piran

"V skupni akciji z Direkcijo RS za vode in Upravo RS za pomorstvo smo danes Naravni rezervat Strunjan očistili nevarnih odpadkov – starih betonskih temeljev z zarjavelim železjem in s kamnom ter lesom izdelanih zatočišč," so včeraj na svoji Facebook strani naznanili v Krajinskem parku Strunjan.

Kot so zapisali, so številne kamnite zložbe, ki spominjajo na plažne nastanitve z ostanki prenočevanj, odvrženi odpadki, grafiti, ostanki kurišč in drugi nedovoljeni posegi vsako leto številčnejši.

Opozorili so, da je z Uredbo o Krajinskem parku Strunjan spreminjanje naravnega morskega obrežja prepovedano. Na območju naravnega rezervata je prepovedano tudi premikanje in skladanje kamnov na morskem obrežju ali kakršno koli trajno poseganje v morsko obrežje in obrežno rastlinje, so še zapisali. Kot dodajajo, ni dovoljeno niti zadrževanje od sončnega zahoda do sončnega vzhoda.

"Preko Programa javnih del in Uprave za probacijo vsak dan čistimo obalo pod klifom, vsakdo pa lahko postane naš posvojitelj obale, kot so to doslej že storila društva, osnovne šole in posamezniki. Letos načrtujemo tudi čiščenje morske lagune in prvo podvodno čistilno akcijo v parku," so še naznanili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
20 let tihozitja |  08 .02. 2022 ob  20: 52
Smeti naplavi morje ob vsaki burji,kdor tega ne ve je gor iz ljubljane ajde plus izjeme,ribe tudi ni nic jate so v marini in recimo luki koper kjer dobijo za jest...edino ki je uni lep plac za si spocit mozgane.
Zasciten je ko Yellow Stone v ameriki ceprav po klifih nisem vidu se nobenga plezat.
Ok ajde morda kdo nosi domou kamne
jast |  08 .02. 2022 ob  18: 49
-2
piero panin, ko je poletje jaz grem z barko v rezervat, samo ne smeš z motorjem in sidrati se ne sme, policaji in inšpektorji ne rečejo več nič, čeprav so me na začetku hoteli pregnati, pa sem jim rekel, da imam v barki pravilnik o rezervatu strunjan in jim lahko preberem....sedaj imam mir......mislim, da sem edini, ki mi uspeva, drugje je pa gužva bark, da niti plavati ne moreš, pa še kdo te lahko povozi
20 let tihozitja |  08 .02. 2022 ob  15: 45
Potreben bi bil cuvaj ki bi vsako noc poleti prehodu dvakrat al trikrat od strunjana do izole in opozarjal,z barko itak ne mores prit do obale.
(Haha se hecam malo dej)
MarijaM |  08 .02. 2022 ob  11: 52
18
Če se ne motim so te "kolibe" iz naplavljenega lesa, torej en hvala plažnikom ker so zbrali vsaj te smeti na kup da so jih lahko nadzorniki hitreje pobrali. Sem pa že velikokrat videla take uporabnike obmorskih kamnitih rezidenc, ki so pridno pobirali plastične smeti po plaži in jih nosili s seboj stran. Ni vse črno in belo torej...
 |  08 .02. 2022 ob  10: 00
29
zakaj ti nadzorniki krajinskega parka namesto da se skrivajo v pisarnah ne prehodijo v svojem delovniku vsaj nekajkrat plaže in poti ki vodijo do njih ter opozarjajo tiste ki delajo pizdarije smetijo opravljajo zidarska dela gradijo terase s špreji rišejo po kamnih in tako označijo kakđni primitivci so..(sej je škoda besede od kod so običajno..) tako jim itak ni mar še za teh ušivih nekaj kilomterov obale
in upam da letos ne bo spet kakše pogruntavščine turistični boni,,raje naj dajo tem gostincem hotelirjem pomoč finančno ma ne da pride 3/4 slovenijo na to premajhno obalo
sej so čisto poživinili,
domačini niti nosu ne pomolimo več ven,,še posebej ob vikendih
škifo
nadzorniki,,dejte malo delaaaaaaat