BREZ NJE NI VSTOPA V NOVO LETO, VESTE KAKO DOLGO ŽE? Alfi danes zapel iz bolniške postelje (VIDEO)

Slovenija

Na današnji dan pred natanko pol stoletja je luč sveta ugledala znamenita popevka legendarnega mariborskega glasbenika Alfija Nipiča Silvestrski poljub, brez katere si Slovenci vse odtlej skoraj ne predstavljajo vstopa v novo leto. Ob tej priložnosti so v Muzeju narodne osvoboditve Maribor danes odprli razstavo Ostal bom muzikant.

Ideja o retrospektivni razstavi o pevski karieri enega največjih slovenskih popevkarjev je stara vsaj desetletje in je plod sodelovanja med Alfijem Nipičem in muzejem. Glasbenik je zaznamoval zgodovino jugoslovanske in slovenske zabavne in narodnozabavne glasbe druge polovice 20. stoletja.

Z razstavo se v muzeju spominjajo 50-letnice njegove zimzelene popevke Silvestrski poljub, hkrati pa se približuje tudi 60-letnica njegovega pevskega delovanja. Kot je danes povedala direktorica muzeja Aleksandra Berberih Slana, so imeli drugačne načrte, in sicer da bo Nipič pred muzejem tudi zapel, a bodo zaradi njegove trenutne bolezni počakali do pomladi.

"V izredno čast nam je, da je Alfi kot svoje sodelavce pri pripravi razstave izbral prav naš muzej. Dejstvo je, da je glasbenik, kot ga pozna javnost, pustil na mestu Mariboru, Štajerski in Sloveniji v zadnjih 60. letih izjemen pečat," je še povedala Berberih Slana.

Med zvezde je Nipiča leta 1971 zagotovo izstrelila popevka Silvestrski poljub, ki jo je prvič zapel in posnel leta 1971. "Razstava se še posebej posveča fenomenu te popevke, ki je dejansko postala popevka vseh popevk Alfija Nipiča," je o skladbi, katere besedilo je napisal Dušan Velkavrh, glasbo pa dirigent in skladatelj Jože Privšek, prepričana Grašičeva.

Danes 77-letni glasbenik je okroglo obletnico največjega hita obeležil v bolnišnici, kjer je pristal zaradi okužbe s covidom-19 in je bil zaradi težjega poteka deset dni na intenzivni negi. Kljub temu je dopoldne v zahvalo zdravniškemu osebju pripravil presenečenje in kar v bolniški sobi zapel pesem, ki jo je prvič posnel 8. decembra 1971, torej pred točno 50 leti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija