BREZ ČESA OSTAJAJO ANKARANČANI? Načrti se lomijo, odpadle bodo skoraj vse planirane investicije

Ankaran

Ker menjave zemljišč ankaranske občine z državo ne potekajo po načrtu, se bodo morali prebivalci občine Ankaran odpovedati skoraj vsem planiranim investicijam v lokalno infrastrukturo. Skladno z dogovori bi se ob menjavi zemljišč na državo oziroma pristanišče prenesla zemljišča, ki jih pristanišče sicer zaseda že desetletja, občina Ankaran pa bi pridobila lastninsko pravico na nepremičninah, potrebnih za lokalno infrastrukturo.

Med planiranimi in za zdaj zaustavljenimi projekti so med drugim nova gospodarska infrastruktura, ceste, vodovodno in kanalizacijsko omrežje, krajevno kopališče, športni park, krajinski park in objekti kulturne dediščine. Prav tako še ni prišlo do odkupa zemljišča ob Železniški cesti in ureditve pravice za gradnjo ob ankaranskem obrobnem kanalu (AOK), zato se zamikata tudi urejanje AOK in rekonstrukcija Železniške ceste.

Kot je znano, gre za menjavo zemljišč in ureditev zemljiškoknjižnih razmerij in pravd, ki se vlečejo že desetletja. Nekatere je občina Ankaran nasledila še od Mestne občine Koper. Pri tem bi občina odstopila državi lastninsko pravico na približno 174.000 m2 površine, od države pa pridobila 162.000 m2. Vendar se to ne bo udejanjilo letos, pač pa verjetno šele drugo leto in še to samo delno. Kot pojasnjujejo v kabinetu župana Gregorja Strmčnika, "gre za zapleten posel, pri katerem neposredno ali posredno sodeluje pet ministrstev in več ustanov ter podjetij v državni lasti". Načelni dogovor sicer obstaja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
monty |  24 .09. 2022 ob  07: 39
Glej zlomka, so prav ta zemljišča ker se je občina Ankaran odcepila od KP da nebi jih bivši župan prodal, in glej zdaj so magično državne. Ma koga imate za norca? Bogi občani bodo morali voziti vse okoli čez bivje-bertoki ker ti čuki so vedli da so zidli na črno..dela itak so se ustavila že en mesec od tega brez da bi koga obvestili. En velik apaluz županu Ankarana ki je zafural pot. Če bi vedli da nebi nilo ceste nebi niti dovolili gradnjo krožnega vsaj bi imeli pot v Koper.