BRAZILSKE RAZLIČICE V SLOVENIJI ŠE NISO POTRDILI: Eksponentno se širi angleška, predvsem po obalno-kraški regiji (VIDEO)

Slovenija

Pri nas so doslej potrdili 83 primerov angleške, sedem nigerijske in dva primera južnoafriške različice koronavirusa, je predstavila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Opozorila je, da število primerov angleške različice eksponentno raste, z njo je precej obremenjena obalno-kraška regija.

Tjaša Žohar Čretnik

Po pojasnilih Žohar Čretnikove, ki je na vladni novinarski konferenci predstavila nove podatke sledenja različicam novega koronavirusa, ki ga izvajajo v NLZOH v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ter na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), so od začetka leta do torka pridobili skupaj 1691 sekvenc celotnega genoma virusa. Največja pozornost je zaradi večje prenosljivosti namenjena angleški, južnoafriški in brazilski različici virusa, pri čemer slednje v Sloveniji še niso potrdili.

Žohar Čretnikova je ob tem izpostavila predvsem naraščanje števila primerov angleške različice pri nas, ki nosi oznako B.1.1.7 in ki po podatkih NLZOH na koprskem področju predstavlja štiri odstotke primerov. Tako je po njenih besedah obalno-kraška regija s tega vidika trenutno zelo obremenjena.

V postopku nadaljnjega potrjevanja imajo še več primerov vzorcev, zato obstaja velika verjetnost, da se bo tudi v naslednjem tednu število potrjenih primerov angleške različice podvojilo, je dejala Žohar Čretnikova. Sicer je po njenih navedbah 33 primerov angleške različice potrdil NLZOH v sodelovanju z UKC Ljubljana, 49 jih je potrdil IMI, enega pa so potrdili že v Belgiji.

Prisotnost južnoafriške različice z oznako B.1.351 so doslej potrdili v dveh primerih, v prvem pri nas potrjenem primeru je šlo za osebo, ki nima epidemiološke indikacije o potovanju v tujino. En primer južnoafriške različice pa je še v potrjevanju, je pojasnila Žohar Čretnikova.

Novinarska konferenca, 4. 3. 2021

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid19. Sodelujejo: ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje Uprava uniformirane policije GPU Alojz Sladič.

Posted by Vlada Republike Slovenije on Thursday, March 4, 2021

Ob tem po njenih pojasnilih obstajajo še druge različice virusa, ki nosijo posamezne ali več kritičnih mutacij. Ena od takšnih je tudi nigerijska različica z oznako B.1.525. Kot je navedla, je IMI v osrednjeslovenski regiji potrdil štiri primere te različice, v NLZOH pa so potrdili po en primer v Mariboru, jugovzhodni Sloveniji in Kranju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  04 .03. 2021 ob  14: 29
@tupamaros, tvoj zapis pa ima znanstveno razlago (? ), ker že 3 ure iščem po spletu in ne najdem nobenega strokovnega članka, da kdorkoli, ki je zdrav raznaša viruse. Vceraj je nekdo povozil dva pešca, to pa vrjetno zato, ker si ti gledal na telefon medtem, ko si vozil vozilo. A je ta pribita, vidiš, tako zgleda, ko ti pišeš tvoje trditve.. @hribi, raznorazne razlicice sevov so samo reakcije na cepiva, ki jih prejemajo, se mi zdi. Pa lep dan.
hribi |  04 .03. 2021 ob  13: 07
Raznorazne različice, nevarni, bolj nalezljivi, exponentna rast,.... število v bolnišnicah pa vse manjše.jQuery112302650648411110643_1614859547985? Nekaj se ne ujema.
tupamaros |  04 .03. 2021 ob  11: 31
-3
Imaš folka kateri raznašajo virus in so brez simptomov, smrdljivci nečejo nosit mask,
kričijo diktatura in fašizem, mi ostali pa zaradi njih crkavamo. Jebo jim pas mater.