BRAVO! Slovenska odbojkarska reprezentanca je bila s 3:1 boljša od Francozov (FOTO)

Svet

Slovenski odbojkarji so v Ligi narodov premagali olimpijske prvake Francoze s 3:1.

Slovenija: Štern T. 18, Pajenk 10, Kozamernik 7, Toman, Bračko 12, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Štern Ž., Ropret 4, Urnaut, Čebulj 13, Mujanović, Kržič. Selektor: Gheorghe Cretu.

Francija: Chinenyeze 6, Grebennikov, Patry 7, Toniutti, Tillie 4, Ngapeth 17, Brizard 2, Le Goff 6, Bultor, Clevenot 8, Louati 1, Diez, Faure 5, Seddik. Selektor: Andrea Giani.

Slovenski in nizozemski odbojkarji so na uvodni tekmi Lige narodov, ki smo jo včeraj spremljali v Turčiji skozi skoraj tri ure trajajoče srečanje poskrbeli za dva rekorda v tem tekmovanju. Dosegli so največje število točk na eni tekmi Lige narodov doslej, kar 254, pred tem sta jih reprezentanci ZDA in Argentine nanizali 250. Ob tem se je peti niz končal z rezultatom 27:25, kar je najvišji rezultat za odločilni niz v VNL doslej (prej 25:23).

Slovenski odbojkarji, ki praktično niso imeli časa za počitek, so srečanje z aktualnimi olimpijskimi prvaki Francozi odprli odločno, selektor Gheorghe Cretu je na igrišče poslal enako zasedbo kot na uvodni tekmi z Nizozemsko. Začel je s podajalcem Gregorjem Ropretom, korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcem Klemnom Čebuljem, srednjima blokerjema Janom Kozamernikom in Alenom Pajenkom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem, kapetana Tineta Urnauta, ki čuti bolečine v vratu, pa je zamenjal mladi sprejemalec Rok Bračko, ki je prvič začel katero od reprezentančnih tekem.

Naši fantje so na servis Šterna s protinapadoma Čebulja in Kozamernika hitro prišli do vodstva s 3:1, Štern je z napadom prispeval še točko za vodstvo s 6:5. Nato je Pajenk prvi z blokom ustavil Chinenyeza za 9:8, takoj zatem je francoskemu blokerju napad preprečil še Kozamernik, Bračko pa je iz težkega položaja uspešno napadel za 11:8 in odmor na zahtevo Andree Gianija. Po njem je bil v napadu prodoren Štern, Bračku pa je uspel as za 15:10. Kmalu zatem je sledila nova prekinitev na željo Gianija. Pajenk je z blokom za 18:11 ustavil še Le Goffa ter z močnim napadom prebil francoski blok za 19:13. Ob mreži je bil zopet uspešen Štern za 21:17, Čebulj pa je po še enem dobrem servisu Bračka zagotovil prvo zaključno žogo pri 24:18. Sledila je napaka Clevenota za zmago naših s 25:18.

Kozamernik in Štern sta dosegla prvi slovenski točki v drugem nizu za minimalno prednost z 2:1, sledila sta napad Čebulja in napaka Francozov za vodstvo Slovenije s 4:1. Po točki Bračka za 6:2 je Giani posegel po prvem odmoru, Čebulj pa je s servisom povišal razliko na pet točk (7:2). Nekoliko slabši sprejem in težave v zaključkih napadov naše vrste ter protinapad Ngapetha so tekmece približali na 6:9, francoski nalet pa je z napadom za 10:6 prekinil Kozamernik. Ropret je z blokom Ngapethu poskrbel za vodstvo z 12:8, Pajenk je vknjižil napad za 14:11, Štern pa blok za 15:12. Ekipi sta zatem izmenično nizali točke, v naši vrsti sta dobro napadala Štern in Kozamernik, ki je priigral tudi točko za 22:19, po kateri je Giani zahteval prekinitev. Kozamernik je nato blokiral Clevenota, pri 23:21 pa je Cretu svoje igralce poklical na klop. Ropret je domiselno zaposlil Čebulja za prvo zaključno žogo naših pri 24:21, Ngapeth pa je Sloveniji z napako v napadu omogočil zmago s 25:22.

Francozi so si z bloki zagotovili vodstvo s 3:0 v uvodu v tretji niz, za prvi slovenski točki pa je poskrbel Bračko. Čebulj je varal za 4:5, Ropret je z asom izid poravnal na 6. točki. Francoski odbojkarji so še naprej narekovali ritem in vodili z minimalno prednostjo do 11:10, po napadu Pajenka in bloku Šterna pa so v ospredje pri 13:12 prvič prešli Slovenci. Po asu Ropreta za 14:12 je Giani reagiral z odmorom in tudi menjavami, točki Čebulja in Bračka pa sta našo izbrano vrsto popeljali do 17:15. Brizard je z asom poskrbel za izenačenje na 17:17, Cretu je takoj zahteval prekinitev, Louati pa je dosegel as za novo vodstvo Francije pri 20:19. Borbena igra je našim fantom prinesla protinapad za 22:21, ki ga je izkoristil Čebulj, sledil mu je polminutni odmor na zahtevo francoske klopi. Ropretu je uspel pomemben as za 23:21, vendar pa naši nato niso bili zbrani pri sprejemu in tudi ne v napadalnih akcijah, po treh zaporednih točkah so imeli zaključno žogo Francozi, ki so jo tudi izkoristili za zmago s 25:23.  

Slovenci so se zbrali, Pajenk in Čebulj sta četrti niz odprla z dvema blokoma za 3:1, na servis Ngapetha, ki je nanizal dva zaporedna asa, pa smo bili priča preobratu v korist Francije (5:3). Naši so vrnili z enako mero ter prek Pajenka, ki se je dobro znašel v napadu ter po dveh napakah nasprotnikov povedli s 6:5, po zaslugi Bračka pa z 9:8. Štern je z dobrimi servisi tekmece prisilil v napake v napadu, razlika v korist naše reprezentance je prvič v tem nizu znašala tri točke (11:8), posledično je Giani posegel po odmoru. Naši so še naprej dobro servirali, številne menjave v francoski zasedbi pa niso vrgle iz ritma Čebulja, Pajenka in Šterna, ki so z napadi in bloki poskrbeli, da je Slovenija pobegnila na 16:11. Bračko je varal za 19:13, Čebulj pa močno napadel za 20:15. Francozom je zatem uspela izjemna serija točk, predvsem na račun napadov Ngapetha in blokov, pri 20:19 je bil Cretu primoran prekiniti igro. Štern je zaključil pomemben napad za 22:20, Kozamernik pa je vknjižil as za 23:20. Štern je s še enim izjemnim napadom poskrbel za zaključno žogo pri 24:21, Čebulj pa je izkoristil že prvi protinapad in Slovenijo popeljal do zmage s 25:21 in 3:1.

Naši odbojkarji, ki so si z zmago nad Francozi zagotovili skoraj osem novih točk na svetovni lestvici, so prvi del turnirja v Antalyji zaključili z dvema zmagama, po dnevu premora pa jih v soboto, ob 13. uri, čaka dvoboj s Kanado. V nedeljo, prav tako ob 13. uri, pa se bodo pomerili še z aktualno evropsko prvakinjo Poljsko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija