BRATUŠKOVA O LUKI KOPER: "Ne bom pristala, da bi ljudje v naši luki delali na kitajski način, poceni in 25 ur na dan"

Slovenija

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je ob prevzemu mandata najprej spoprijela s projektom drugi tir. "Ne, ker bi tako izbrala, ampak sem bila v to primorana," je dejala za STA. Želi si, da bi pri gradnji sodelovala slovenska podjetja, med pogoji, ki jih bodo morali spoštovati izvajalci, pa je izpostavila spoštovanje delavskih pravic.

Pospešeno delo na drugem tiru je po njenem mnenju nujno, saj je ocenila, da je bilo na projektu nekaj zaostankov. Na ministrstvu zdaj pripravljajo investicijski program, med drugim so imeli večurni sestanek z zunanjim izvajalcem, družbo Deloitte. V pogovoru o virih financiranja so pregledali tudi, kako bi na ceno projekta vplivalo sodelovanje zaledne države pri projektu - ta hip Madžarske. "Nimam še vseh podatkov, ampak mislim, da bodo določene informacije kar zanimive," je dejala.

Ministrica je večkrat izrazila prepričanje, da lahko Slovenija drugi tir zgradi sama, a sodelovanju zalednih držav ne bo nasprotovala, če se izkaže, da bo to projektu prineslo dodano vrednost. Nedavno je vlada na pobudo ministrstva z dokumentov v zvezi s pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko umaknila stopnjo tajnosti, saj Bratuškova ni našla nikakršnih zapisov, da bi bila tajnost želja Madžarov, kot je bilo slišati prej.

"Nismo še naredili pike pri sodelovanju z Madžarsko, bomo pa mi tisti, ki bomo postavljali pogoje, Madžarom ali komurkoli drugemu," je bila jasna Bratuškova.

Drugi tir za razvoj potrebuje tudi Luka Koper, ki mora po mnenju ministrice ostati v lasti države. "Je pa res, da bo samo naša konkurenčna prednost tista, ki bo pripomogla k njenemu hitremu razvoju. Zavedamo se, da je to lahko problem, vendar bo morala tudi Luka Koper sprejeti ukrepe, da ostane konkurenčna. Jaz verjamem, da jih bo," je dodala.

Informacije, da se za koprskemu konkurenčni pristanišči na Reki in v Trstu zanimajo Kitajci, ministrice ne skrbijo. "Če bodo Kitajci vstopili v pristanišči, to zame ne predstavlja sprememb, saj nikoli ne bom pristala, da bi ljudje v naši luki delali na kitajski način, kar pomeni poceni in 25 ur na dan," je poudarila, ob tem pa izrazila upanje, da sta, kar se tiče človekovih in delavskih pravic, enako evropsko usmerjeni tudi Italija in Hrvaška.

Prav tako namerava ta pogoja zapisati v razpis za gradnjo drugega tira, kar bi morala spoštovati tudi kitajska podjetja, če bi želela sodelovati. Gre namreč za velik projekt in ni prav veliko podjetij, ki bi takšen posel lahko prevzela. Kot je dejala, je treba preveriti pravne okvire, a si želi, da bi pri projektu sodelovali tudi slovenski izvajalci. "Zavedam pa se, da verjetno kot nosilec posla, zaradi referenc, zelo težko," je dodala.

Deli novico:

@@Bigboss | včeraj ob 14:56 |  23 .10. 2018 ob  18: 04
bistveno več kot ostali, trojke ni bilo, stanje finance po krizi je bilo bistveno boljše, kot ga je prejela. Ni idealna, ma med vsemi politiki mi je ena najbolj priljubljenih.
Pošten | včeraj ob 21:42 -2- V Luki je treba narediti red |  23 .10. 2018 ob  12: 38
Dragi dečko..ni potrebno narediti red V Luki Koper temveč red v IPS firmah...ne nasedaj politiki ki ni naredila red v IPS firmah...
@včeraj ob 17:39  |  23 .10. 2018 ob  10: 07
Vabljen v Portorož 15. in 16. novembra v GH. Imel me boš priložnost poslušati.
VI NID TAJM |  23 .10. 2018 ob  09: 12
ona ne bo na kitajce pristala ker ne bo več pri koritu ne zato ker jo briga za delavce. mogoče bo pa sama na isti način kot kitajci delala z delavci...
sciavo |  23 .10. 2018 ob  08: 26
res je, v Luki je treba narediti red. Zaposlovati domače ljudi, saj je Luka v Sloveniji in Slovenska, uradni jezik v luki pa bosanščina najtršega tipa.To,kar IPS-i vlačijo zadnje čase na delo v Luko, je poden od podna. Nekulturno, prepotentno in brez vsake delovne navade.
Ta Bratuškova |  23 .10. 2018 ob  07: 30
-2
sploh ni napačna.....
@Bigboss | včeraj ob 14:56 |  23 .10. 2018 ob  03: 38
Alenkica, ko vedno doslej, glumi, saj razpravlja o podroćju, ki ni v njeni pristojnosti. Bila je predsednica vlade in kaj je naredila?
@ bravo |  22 .10. 2018 ob  22: 22
-2
Alenka za vedno najboljša
Pošten |  22 .10. 2018 ob  21: 42
-3
V Luki je treba narediti red ki ni pošteno da lučki delavci dobivajo po dva jurcka in več plače a delavci pri privatni kih za isto delo in duplo ur pa komaj Jurija.. In oni delijo dobiček,da ne govorimo o prejemanju kovert da dobiš delo not... To je treba čim prej uredit... Lp
Luka |  22 .10. 2018 ob  19: 55
Pazi Bratuškova da te MMMM ne odstavi......
Re poln kufer | danes ob 13:36 4-  |  22 .10. 2018 ob  19: 05
Ne mešaj sliv in jabolk...V LUKI KOPER ZAPOSLENI SO ZADOVOLJNI....IPS DELAVCI PA NE....IPS DELAVCI SO ZAPOSLENI PRI GAZDAH IPS....jek bre vidiš razliku...ili si možda pekinezer.
@TIHO  |  22 .10. 2018 ob  17: 39
vtakni si v rit to svojo angleščino, zaenkrat ena najboljših ministric. Bi rad tebe videl angleško na kakšne dogodku.
1