BRATUŠKOVA INVESTICIJO V DRUGI TIR PREDSTAVILA KOALICIJI: Žerjavisti zadovoljni, da Madžarom ne bomo dali zemljišča v luki

Slovenija

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ne vidi zadržkov, da vlada prihodnji teden ne bi sprejela investicijskega programa za drugi tir. Program zaenkrat ne predvideva sodelovanja Madžarske, njen vložek v višini 200 milijonov evrov bi zagotovili iz državnega proračuna, je dejala. Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti je ocenil, da so zdaj tudi širša javnost in stroka prepoznali, da "okuženega madžarskega kapitala pri tem projektu ne rabimo."

Bratuškova je 316 strani obsežen investicijski program danes predstavila koaliciji, kjer so bili po odzivih z dokumentom zadovoljni. Kot je v izjavi za medije pojasnila ministrica, ne vidi zadržkov, da ga vlada ne bi potrdila, še prej mu morata zeleno luč prižgati nadzorni svet 2TDK in projektno-finančni svet za nadzor nad izvajanjem projekta drugi tir.

Ko bo vlada potrdila investicijski program, ga bo Bratuškova tudi predstavila javnosti. "Skrivanja ali zakrivanja podatkov, povezanih s tem projektom, je bilo dovolj. Želim si izpolniti in izpolnila bom obljubo, moja želja pa je, da se vsi skupaj začnemo zavedati, kako pomemben je ta projekt," je izpostavila.

O vrednosti projekta Bratuškova danes ni želela govoriti. Kot je pojasnila, bo tudi številke podrobno predstavila po potrditvi dokumenta na vladi. V medijih se sicer pojavljajo ocene med okoli ene milijarde do 1,2 milijarde evrov.

"Dejstvo, ki izhaja iz investicijskega programa, je, da analize kažejo, da je projekt ekonomsko upravičen. To pomeni, da so koristi projekta višje od stroškov. Zelo natančno je razdelana finančna konstrukcija, skupaj po posameznih letih, za čas gradnje, za čas obratovanja, skratka zajeti so vsi potrebni podatki," je strnila.

Z zaprtjem finančne konstrukcije do konca maja bo lahko država podpisala tudi pogodbo za črpanje evropskih sredstev. "Ne tako, da mi to rečemo, ampak z dejanskimi dokumenti," je dejala ministrica. Glede sodelovanja Madžarske pri projektu je spomnila, da bo to odločitev sprejela vlada. "Ne smem prejudicirati tega. Moje osebno stališče poznate, ampak v tem trenutku je v investicijskem programu načrtovano, da se potreben kapital zagotovi v proračunu Slovenije," je izpostavila.

Dotaknila se je tudi pogovorov z bankami. Kot je dejala, pogovore s komercialnimi bankami vodi 2TDK. "Osnova, da lahko sploh pride do bolj resnih pogovorov, pa mora biti sprejet investicijski program. S tem ko bo sprejet, bo lahko 2TDK te pogovore vodil bistveno bolj aktivno," je še pojasnila.

Kar se tiče pogovorov z Evropsko investicijsko banko (EIB), je Bratuškova dejala, da skupaj s finančnim ministrom Andrejem Bertoncljem uspešno odpravljata ovire, ki so na tej poti. Po njenih besedah je EIB imela določene pomisleke, na vsakem sestanku pa jih s "konkretnimi argumenti" dajejo z mize.

"Verjamem, da bo na koncu tudi EIB spoznala, da je to tako pomemben projekt, pa ne samo za Slovenijo, ampak tudi regijo, da mora biti zraven pri financiranju," je pojasnila in še dodala, da si glede na to, da je Evropska komisija projekt podprla kot regijsko pomembnega, po njeni oceni EIB preprosto ne more privoščiti, da ne gre zraven.

Ko bo investicijski program sprejet, bo lahko Kolektor začel gradnjo cest za dostop ob predvideni trasi drugega tira, z investicijskim programom pa bodo lahko sprožili tudi postopke za izbor izvajalca za glavna gradbena dela v tem projektu.

Na napovedi Bratuškove so se odzvali tudi v Sindikatu žerjavistov pomorske dejavnosti. "Kot smo že večkrat poudarili, je projekt 2. tira eden izmed zgodovinsko najbolj pomembnih prometnih infrastrukturnih projektov v državi. Vključevanje Madžarov s tajnim sporazumom nekdanje  vlade bi Sloveniji odvzelo del ozemeljske suverenosti na zlati žili, ki Evropo povezuje z Daljnim Vzhodom," so zapisali, ob tem pa spomnili, da je prejšnja vlada v zameno za investicijo Madžarom obljubila lep del ozemlja znotraj državnega prostorskega načrta, kjer je predviden bodoči prostorski razvoj Luke Koper.

Dodali so, da pozdravljajo današnje uradne napovedi, da lahko Slovenija projekt 2. tira uresniči tudi brez zalednih držav, vendar hkrati opozorili na to, da smo izgubili že veliko let. Za konec so novo vlado in ministrstvo za infrastrukturo pozvali, "naj se projekta lotita z vso resnostjo, pri čemer zagotavljamo podporo delavcev Luke Koper, seveda v kolikor bo projekt v tem poskusu voden strokovno in transparentno."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  19 .01. 2019 ob  09: 28
Ma, kaj te žerjaviste in sindikaliste plačujejo, da delajo, ali da zganjajo politiko?