Bratuškova bo odgovarjala

V DZ se bo danes začelo novembrsko plenarno zasedanje. Kot običajno bo prvi dan namenjen poslanskim vprašanjem premierki Alenki Bratušek in ministrom. Opozicija pričakuje premierkine odgovore v zvezi z makroekonomskimi napovedmi, položajem mladih in nepremičninskim davkom, koalicijo pa zanimajo aktivnosti v zvezi z demografskim rezervnim skladom.

Poslanec SDS Andrej Šircelj bo Bratuškovo vprašal, kakšne so vladne napovedi za gospodarsko rast v prihodnjem letu in kakšne za stopnjo brezposelnosti. Šircelj pričakuje premierkino pojasnilo tudi v zvezi z vladnimi ukrepi za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja v prihodnjih dveh letih in politiko zadolževanja države.

Kakšne bodo posledice nepremičninskega davka za območja izven velikih mest, socialno šibke lastnike nepremičnin, brezposelne, upokojence, družine z več otroci, kot tudi za gospodarsko aktivnost, predvsem za male podjetnike in obrtnike, kmete ter mikro in mala podjetja, bo Bratuškovo vprašal poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič.

Poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak od premierke pričakuje konkretne podatke iz vladnih načrtov za razbremenitev gospodarstva in posledično ustavitev rasti brezposelnosti med mladimi ter zajezitev bega možganov. Kakšni so ukrepi, koliko delovnih mest bodo prinesli, do katerega datuma bodo izvedeni, bo vprašala Novakova.

Poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat pa želi pojasnilo, ali že potekajo aktivnosti v zvezi z demografskim rezervnim skladom in kakšne so te aktivnosti. Pri tem Kotnik Poropatovo še posebej zanimajo viri financiranja sklada.

Redno novembrsko plenarno zasedanje DZ se bo torej začelo danes opoldne, zadnji dan zasedanja pa bo 27. novembra. Med najbolj odmevnimi točkami obsežnega dnevnega reda bodo interpelacija zoper ministra za finance Uroša Čuferja, zakon o odškodninah za izbrisane, spremembe socialne reforme in zakon za poračun plačnih nesorazmerij.

Še pred določitvijo dnevnega reda bodo poslanci na zahtevo SDS glasovali o odločitvi kolegija predsednika DZ, da bo obravnava novele zakona o vinu potekala po skrajšanem postopku.

Deli novico: