BRATA IZ JK PIRAT DRŽAVNA PRVAKA: Na jadrnicah nad 9,5 m dolžine slavila Peter in Goran Podunavac (FOTO)

Piran

Minuli konec tedna se je v Piranskem zalivu odvilo prvo ORC odprto državno prvenstvo za dvočlanske posadke na velikih jadrnicah. Pod okriljem Jadralne zveze Slovenije sta ga organizirala Navtični klub Merkur Idrija in Wada iz Ajdovščine.

Emil in Jure Jerkovič

Prvi plov so izvedli v petek s startom pri piranski punti ob 19. uri. Jadralci so se spopadli s skoraj tri ure trajajočo nočno plovbo v močni burji in ob visokih valovih, ki so terjali svoj davek, saj je nekaj jadrnic moralo odstopiti. Zaradi neugodne vremenske napovedi so organizatorji namesto sprva načrtovanega plova, ki naj bi potekal vzdolž Istre do svetilnika Sv. Ivan na Pučini in nato nazaj mimo Linjana do Portoroža, izvedli krajši plov ob slovenski obali.

Burja je precej pred napovedjo z začetnih 15 vozlov zrasla na preko 25 vozlov in poskrbela za visoke valove ter posledično za obilico jadralskih težav. Med jadrnicami, krajšimi od 9,5 metra, je zmago v kategorijah ORC in OPEN osvojila jadrnica Palada iz ŠD Gibanica (posadka: Emil in Jure Jerkovič). V kategoriji nad 9,5 metra sta največ spretnosti pokazali jadrnica Joy iz JK Pirat v kategoriji OPEN (posadka: Vladimir Borštnar in Bojan Gale) ter jadrnica Mary S iz JK Portorož, ki je zmagala v kategoriji ORC (posadka: Peter in Goran Podunavac).

Andrej Jereb in Jernej Drofenik

Drugi plov je bil – zaradi močne tramontane preko celotnega dne – izveden šele v soboto ob 21.30. Jasno vreme, zmerni veter in polna luna so postregli s popolno naravno kuliso. Prve jadrnice so v pojemajočem vetru ciljno črto prečkale v nedeljo zjutraj po več kot petih urah plovbe. Med jadrnicami, krajšimi od 9,5 metra, se je na 1. mesto v obeh kategorijah ponovno zavihtela jadrnica Palada iz ŠD Gibanica (posadka Emil in Jure Jerkovič) in tako potrdila zmago v skupnem seštevku obeh disciplin.

Brata Podunavac

Med jadrnicami nad 9,5 metra je v kategoriji OPEN zmagala jadrnica Glenfield iz NK Merkur Idrija (posadka: Andrej Jereb in Jernej Drofenik), ki je v tej kategoriji dosegla prvo mesto tudi v skupnem seštevku. V kategoriji ORC open je v drugem plovu in v skupnem seštevku zmagala posadka jadrnice Mary S (Peter in Goran Podunavac) iz JK Portorož. Brata Peter in Goran Podunavac sta tako osvojila prvi naslov državnih prvakov v kategoriji ORC za dvočlanske posadke na jadrnicah nad 9,5 m dolžine, medtem ko zaradi premajhnega števila udeleženih jadrnic v kategoriji do 9,5 m naslova državnega prvaka organizatorji niso mogli podeliti.   

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija