BRANJE NE POZNA MEJA: Z zgodbami in glasbo v čarobni knjižni svet

Koper

V petek, 15. septembra, se ob 11. uri v Areni Bonifika obeta bogata literarno-glasbena prireditev "Eksplozija besed za čarobni knjižni svet", na katero so povabljeni učenci druge triade vseh osnovnih šol v Mestni občini Koper. Enkratni dogodek, ki ga ob podpori Mestne občine Koper organizirata Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Knjigarna Libris, je v prvi vrsti namenjen krepitvi veselja do branja in širši promociji bralne kulture.

Tako kot domišljija in pravzaprav vse, kar je na tem svetu dobrega, tudi branje ne pozna meja. V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, Knjigarni Libris in Mestni občini Koper so združili moči in v želji, da bi mladim okrepili pozitiven odnos in veselje do branja, organizirali skupno prireditev z naslovom "Eksplozija besed za čarobni knjižni svet".

Z literarno-glasbenim dogodkom vabijo učence k sodelovanju v bralnih projektih, ki se tradicionalno pričnejo z novim šolskim letom, zlasti k Bralni znački, ki se po vsej Sloveniji uradno začne 17. septembra in seveda k prepoznavnemu bralnemu tekmovanju Berimo z Rovko Črkolovko, ki bo letos znova zaživel pod okriljem Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

"Po naših dolgoletnih opažanjih in rezultatih raziskav se ravno med otroki po četrtem razredu osnovne šole zanimanje za branje in posledično opravljanje bralne značke naglo zmanjšuje. V Kopru smo se dolgoletnemu negativnemu trendu že leta 2016 uspešno zoprstavili z izvirnim projektom bralnega tekmovanja Berimo z Rovko Črkolovko, ki je nato iz leta v leto generacijam osnovnošolskih otrok vračal zanimanje za branje vse do obdobja, ko je drobcen virus zamrznil velik del našega življenja. A kot vse zmrzali je bila tudi ta začasna – bralno tekmovanje Berimo z Rovko Črkolovko se letos vrača v obalne osnovne šole ter zamejstvo v novi, prenovljeni podobi. Vodi ga kolegica Urška Bonin iz Oddelka za mlade bralce, ki je projekt tudi zasnovala s smelimi cilji, da bi mladi v svojem prostem času brali za zabavo, da bi branje vzljubili in ga ne bi zaznavali z odporom in da bi do branja na splošno gojili pozitiven odnos. Branje ima namreč pomembne dolgoročne učinke, odpira nam poti v različne svetove, domišljijske, intelektualne, podatkovne, duhovne, izkustvene in še bi lahko naštevali, zato je še kako pomembno tako za osebnostno rast kot tudi za oblikovanje zdrave in uspešne družbe," je povedala direktorica Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper Luana Malec, in ob tem poudarila, kako zelo pomembno je, da se pri tej nalogi povezujejo različne kulturne in vzgojno-izobraževalne ustanove.

Z domačo knjižnico do sproščenih družinskih trenutkov

Organizatorji prireditve želijo tudi spomniti, kako zelo pomembne so naše domače knjižnice, ki jih običajno gradimo z izbranimi nakupi v knjigarnah. Ob domačih knjižnicah, ki predstavljajo otrokov prvi stik z literaturo in temelj prihodnjih branj, so nedvomno pomembne tudi šolske in splošne knjižnice, ki lahko s svojimi bogatimi in raznolikimi fondi dosežejo prav vsakega otroka. Tu nastopi izposoja knjig, s katero se pretaka neskončna paleta zgodb in znanja, ki pripomore k razvoju bralne pismenosti, širšemu vpogledu v svet, bogatenju besednega zaklada, trajni vedoželjnosti in neskončni domišljiji.

"V Knjigarni Libris nenehno poudarjamo pomen ustvarjanja domačih knjižnic, ki pomenijo prvi stik s pisano besedo. S številnimi prireditvami, ki jih že desetletja pripravljamo v knjigarni, na zabaven in sproščen način opozarjamo na knjige. Prisluhnili smo pobudi knjižničark, ki si želijo, da otroke navdušujemo že na začetku šolskega leta in tako h knjigam pritegnemo tudi tiste, ki ne berejo radi. Veseli nas, da lahko skupaj z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper in Mestno občino Koper pripravimo prireditev, ki bo zagotovo navdušila šolarje 2. triade. Tudi nastopajoči to zagotavljajo, saj bodo z nami znani otroški pisatelj Primož Suhodolčan, ki bo otroke zabaval s pisateljskimi prigodami in animacijsko-glasbena skupina Baby Boom, ki bo poskrbela za pravljično doživetje ob glasbenih ritmih. Ob vsem tem upam in si močno želim, da bomo otroke spodbudili k branju in bogatenju domačih knjižnic z novimi in poučnimi knjigami," je še dodala direktorica knjigarne Ingrid Celestina, ki je ob tem poudarila, da poleg spodbujanja bralne pismenosti, nam domače knjižnice predstavljajo tudi umik od vsakodnevnih skrbi in nas lahko popeljejo v čudežni svet domišljije, ki ga ne morejo nadomestiti sodobna digitalna orodja.

Eksplozija besed za čarobni knjižni svet

Prireditev, ki bo na enem mestu povezala osnovne šole Mestne občine Koper, bo potekala 15. septembra ob 11. uri v Areni Bonifika. Otroke bodo pozdravili direktorica knjižnice Koper Luana Malec, direktorica Knjigarne Libris Ingrid Celestina, in predstavnik Mestne občine Koper. Za zabaven program pa bodo poskrbeli slovenski otroški in mladinski pisatelj in scenarist Primož Suhodolčan ter animacijsko-glasbena skupina Baby Boom.

Primož Suhodolčan je sodoben otroški in mladinski pisatelj. Njegova dela so zelo priljubljena med otroki in mladostniki in so že več let v vrhu najbolj branih knjig. Že kot otrok je pisal pesmice, križanke, in rebuse. Prve prispevke je objavil v Vigredi, glasilu Osnovne šole Franja Goloba Prevalje. Po očetovi smrti je nadaljeval njegove zgodbe o Naočniku in Očalniku pri Pionirskem listu, ter za najmlajše objavljal dogodivščine Petra Nosa in Popka pri Cicibanu. Sodeloval je tudi pri pripravi scenarijev za priljubljeno otroško televizijsko oddajo Radovedni Taček.

Primož Suhodolčan

Baby Boom so animacijsko-glasbena skupina, ki otroke popelje v pravljično-glasbeni svet. Medved Gricko, lisjak Rosko, žerjav Žarko, volk Šapko, princeska in vilinčica se srečajo z mnogimi dogodivščinami in skupaj odkrijejo svoje super moči. Ta pisana druščina nerazdružljivih prijateljev s seboj vedno prinese direndaj, ki se razplete z močnim sporočilom povezanosti vseh čarobnih bitij tega sveta.