BRALCA ŠOKIRALO PREJETO SPOROČILO: "Če ne odgovorite v roku 48 ur, boste aretirani" (FOTO)

Koper

Na naše uredništvo se je obrnil bralec, ki je po elektronski pošti prejel sporočilo 'policije', v katerem ga obtožujejo kaznivih dejanj pridobitve, posedovanja, ogleda in prenosa slik in videoposnetkov otroške pedofilije, kibernetske pornografije in ekshibicionizma. 

Sporočilo je bilo opremljeno z logotipom policije, žigom in podpisom v. d. generalnega direktorja Boštjana Lindava, v njem pa so ga pozvali, da se v roku 48 ur izjasni o obtožbah, sicer bo zanj izdan zaporni nalog.

Šlo je seveda za lažno sporočilo, ki s slovensko policijo nima nobene povezave, s tovrstnimi elektronskimi sporočili z zlorabljenimi logotipi pa želijo pošiljatelji z naslovniki vzpostaviti kontakt in pridobiti njihove osebne podatke, nato pa jih začnejo izsiljevati za denar. V preteklosti so se že pojavljala podobna sporočila, ki naj bi jih pošiljale banke in finančna uprava, o čemer smo že poročali tudi na našem portalu

Obrnili smo se na Policijsko upravo Koper in jih povprašali, ali so že prejeli kakšno prijavo v zvezi s tovrstno pošto, kako v nadaljevanju postopajo pošiljatelji, če prejemnik na sporočilo odgovori in kako naj v primeru prejetja takšnega dokumenta postopajo prejemniki.  

Odgovorili so nam, da glede konkretne zadeve niso prejeli prijav, da pa je tovrstnih poskusov goljufij zelo veliko, na kar so opozorili že pred časom.

LAŽNA ELEKTRONSKA SPOROČILA - policija je zaznala kroženje elektronskega sporočila, ki prejemnika sporočila opozarja na...

Objavil/a Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper dne Ponedeljek, 23. maj 2022

"Storilci z elektronskimi sporočili ter zlorabo imen in simbolov javnih institucij naslavljajo širši spekter naslovnikov. V elektronskem sporočilu pošiljatelj od prejemnika želi povratno informacijo. Po vsej verjetnosti je bilo sporočilo poslano na večje število naslovnikov z namenom vzpostavitve kontakta in v nadaljevanju izsiljevanja za denar. Če ste prejeli takšno elektronsko sporočilo, vam svetujemo, da se nanj ne odzivate in ga izbrišete iz elektronskega predala," so zapisali in dodali še, da morebitnih priponk v tovrstnih sporočilih ne odpirajte, saj lahko vsebujejo škodljive viruse, kot je na primer trojanski konj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija