BRALCA RAZJEZILI KOLESARJI OB OBALNI POTI: Ali veste, da se tu ne smete voziti? (FOTO)

Izola

Ob toplem vremenu in sproščanju omejitev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa se je močno povečalo tudi število sprehajalcev in kolesarjev ob priljubljenih poteh na obali. Ena takih je tudi sprehajalna pot med izolskim hotelom Delfin in San Simonom, kjer so minuli vikend mnogi tudi kolesarili, čeprav je tam to prepovedano.

Bralec nas je s fotografijami kolesarjev, pomešanih med pešce, na sprehajalni poti ob morju v Izoli opozoril minuli vikend. "Ne samo, da je prepovedano kolesarjenje, tudi trenutni promet pešcev je precej povečan. Varnost ni zagotovljena!" je pripomnil ob tem.

Na delu pešpoti Svetilnik–Simonov zaliv mimo tako imenovane plaže Delfin je kolesarjenje zares prepovedano, kar je označeno tudi s prometno signalizacijo.

Na območju kopališča San Simon pa je upravljalec plaže tisti, ki določa red na kopališču.

Kolesarje predvsem opozarjajo

Kot so pojasnili na izolski občini, na območju pešpoti Svetilnik–Simonov zaliv nadzor opravljata Občinsko redarstvo Občine Izola in policija. "Na tem delu kolesarje predvsem opozarjamo, v kolikor opozorilo ne zaleže, pa lahko napišemo tudi globo," pa so odgovorili na naše vprašanje, kakšni so ukrepi oziroma globe za prekrškarje.

Tudi na poizvedovanje, koliko glob je bilo letos že izdanih kolesarjem na tem območju in koliko lani, so na občini odgovorili, da kolesarje predvsem opozarjajo in osveščajo, da na odsekih, kjer je večje število sprehajalcev, zaradi varnosti vseh udeležencev cestnega prometa kolo potiskajo ob sebi.

Zanimalo nas je tudi, kje se sicer lahko vozijo kolesarji, ki, denimo, želijo priti do Simonovega zaliva. "Kolesarjem so namenjeni kolesarski pasovi, poti ali steze, v kolikor teh površin ni, smejo kolesarji voziti po vozišču ceste, če prometna signalizacija tega izrecno ne prepoveduje. Pri tem morajo voziti čim bližje desnemu robu vozišča, vendar ne smejo zavzeti več kot enega metra od roba vozišča," odgovarjajo na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tomaž |  28 .05. 2020 ob  13: 50
Po tej promenadi, rezervirani za pešce, se sprehajam skoraj vsak dan v letu. Situacija je obupna. Prometni znak: prepovedano za ves promet, narisana mati z otrokom, spodaj še tabla s prečrtanim kolesarjem in dovoljenim kolesarjem, ki pelje bicikl za ušesa. Brez efekta. V 15 letih na tej promenadi, po kateri med starci, materami in otroki vijugajo tudi električni skiroji in vespe, še nisem videl niti enega policaja, niti enega redarja in niti enega kršilca, ki bi plačeval kazen. Ko bodo povozili prvega starca ali, bognedaj, otroka, upam, da bo nekdo občino s tožbo spravil na kant.
Pravna država se začne pri majhnih stvareh. Če dopuščamo majhne nezakonitosti, hitro sledijo milijardne kraje.
anton |  28 .05. 2020 ob  07: 53
13
... zadeva je zelo enosavna, imamo dve možnosti ...
- če je prometna signalizacija, da je ob oblali prepovedano kolesarjenje se jo kore upoštevati ...
- če občina ne misli sankcionirati kolesarjev, temveč jih večinoma samo opzarjati, naj se prometna signalizacija odstrani (lahko se na znakih napiše, da je ob določenih urah in datumih to dovoljeno) ...
- prometni režim ureja občina, njena dolžnost, da uporabniki prometni režim upoštevamo ...
- je pa zelo moteče in nevarno, ko poleti ležiš na plaži in mimo tebe vozijo mopedi in kolesa ...
ManofSteel |  28 .05. 2020 ob  07: 14
-5
Hebali vas celinci v notranjsko...de.bili
ManofSteel |  28 .05. 2020 ob  07: 11
-15
Kaj zdaj vsak bedak, ki ima časa na pretek se bo ubadal s takšnimi neumnostmi ? Dej folk vi in vaša varbostna razdalja...kaj ste retardirani? V Sloveniji ni več virusa in bi zaprosil te samooklocane novinarje, da naj nehajo širit diskriminacijo in obenem dajat povodta kšnim bolnikom. Kaj hočete ostat brez turistov? Aja, večibi se hebe, ker itak živite od plačke delal ali ne delal, kajne. Če mediji želijo skrunit naš turizem z neprestanim stokanjem...to bodo tudi dosegli. Pol pa pridem jaz potrkat na tvoja vrata...goveda
kjočola |  27 .05. 2020 ob  22: 40
-12
Rešitev so: VINJETE za kolesarje.
Občine so v urejanje kolesarskih stez vložile precej denarja. Od tega nimajo nič, le en kup smeti (preverite na komunalnih podjetjih).
Poleg tega je večina kolesarjev iz drugih občin (npr. iz celine).

Torej: vinjeto na kolo, pa naj se vozijo. Sem prepričan, da bi bilo kolesarjev vsaj 50% manj. Pa še več reda bi bilo.
porkamalora |  27 .05. 2020 ob  20: 41
17
Gre za pamet in kulturo, poleg pravil. In seveda izstopanje neumnih posameznikov. Vsa Parenzana je pomešana s kolesarji, rolkarji, skiroji itd, ki so sicer lahko veliko bolj nevarne zadeve od kolesarjev. Sam se vozim po vseh mogočih površinah za pešce in pločnikih, zaradi lastne varnosti, ter se kadarkoli srečam nekoga peš, zaustavim in počakam da gre mimo oz. če gre za inteligentno osebo le upočasnim saj se razumeva že s pogledom. Nikoli problema. Takšen bi moral biti režim (in table) na takšnih nedefiniranih točkah oz. med srečevanjem kolo - pešec; spoštovanje in prednost prihajajočemu pešcu, STOP za kolesarja, ki se lahko premika le brez pedaliranja, s porivanjem bicikla z nogo oz. peš s kolesom ob sebi. No za dodat, na drugi strani so enaka težava pešci, rolkarji ipd, ki se brezglavo sprehajajo po kolesarskih stezah, tudi na mestih, kjer je to sila nevarno, zaradi hitrosti kolesa ...
Tiramola  |  27 .05. 2020 ob  19: 22
Lucija od krožišča pošte pločnik proti Portorožki promenadi!
Pločnik vedno zaseden z kolesarji. Kolesarji ne smejo voziti po pločniku. Redarji ne ukrepajo kar bi morali. Pločnik je rezerviran samo za pešce.
V primeru nesreče je kriv kolesar in tudi občina bo deležna tožbe.
Potrebno je tudi postaviti prometni znak prepovedi vožnje po pločniku za kolesa, skuterje in rolerje.
Redarji zavedajte se, da boste v primeru nesreče toženi.
Lp
galeb |  27 .05. 2020 ob  18: 45
22
To ni samo v Izoli. Tudi na semedelski promenadi. V soboto se je iz smeri Žusterna na kolesih pripeljala 5 članska družina iz notranjosti (po govorici). Na mostičku čez Badaševico ugotovijo, da se kolesarska steza oddaljuje od obale, tam, kjer zavijo desno okoli peščenega igrišča. Ustavijo se in rečejo: Mi se bomo pa ja vozili ob morju! Oče prime dva mlajša otroka in jih preloži čez zidek na peš pot in nato preloži čez še njuna kolesa. Starejši otrok je to opravil sam. Starša se zapeljeta nekaj metrov nazaj, zrineta kolo mimo fizičnih pregrad, nonšalantno ošvrkneta prometni znak s prečrtanim kolesom in se pridružita otrokom. Vseh pet sede na kolo, se zapelje še mimo drugega znaka, ki jasno označuje prostor za pešce in nato vozijo po promenadi drug zraven drugega, zavzamejo ves prostor in se jim pešci umikajo...
Se spomnite, kako je Popo osebno stal na tistem mestu in opozarjal prekrškarje? In je dejansko naredil red. Si kdo upa predstavljati tam Bržana?
Vprašanje, ali je slednjemu sploh kaj mar glede tega...
ZigaZois |  27 .05. 2020 ob  16: 04
17
@vseved; Mogoče takrat, ko bodo pisali globe pešcem, ki hodijo po kolesarrski stezi.
Res je, da se tam na obali ne sme voziti na kolesu ampak spoštovanja do prometnih znakov in talnih označb ni niti med kolesarji in še manj med pešci.
Živaj |  27 .05. 2020 ob  14: 42
Jaz vidim samo pobegle figurice iz Minecrafta.
kjočola |  27 .05. 2020 ob  14: 09
28
Za take bedarije je kriva predvsem občina sama. Po celi Izoli in okolici so naredili kolesarsko stezo... in logično je, da pridejo kolesarit iz cele Slovenije. Zastonj.
Izola od tega nima nič, same smeti.
Morda kdo naroči kalamare v Primaveri, to pa je tudi vse, kar se v Izoli zasliuži.
vseved |  27 .05. 2020 ob  13: 27
27
Kdaj bodo začeli pisat globe vsem prepotentnim kolesarjem?