BRAJKOVIČ POZITIVEN NA DOPING TESTU: "Bil sem žrtev mobinga in izobčenec v ekipi"

Slovenija

Slovenski kolesar Janez Brajkovič je danes na svojem blogu objavil novico, da je lani med dirko po Hrvaški padel na dopinškem testu in zaradi tega od Mednarodne kolesarske zveze (Uci) prejel 10-mesečno prepoved nastopanja. Brajkovič pravi, da gre za nenamerno kršitev.

"Ni lahkega načina povedati, kar bom povedal zdaj. To sem si želel že pred nekaj dnevi, a so me na Uciju prosili, da to storimo sočasno. Lani, konec julija, me je mednarodna zveza obvestila, da so v mojem vzorcu, vzetem na dopinškem testu 18. aprila, odkrili majhno količino metilheksanamina. Gre za poživilo, ki je prepovedano na tekmah. Rekel sem 'majhno količino', saj gre po mojih informacijah za 20- do 40-krat manjšo koncentracijo snovi, če to primerjam z vzorci drugih športnikov," je prekršek na svojem blogu priznal tudi Brajkovič.

Kot pravi, sam ne zna razložiti, kako je do tega prišlo. "V tem trenutku res ne vem, ne želim ustvarjati nekakšnih zgodb o zaroti. Snov je bila v mojem urinu in takoj sem se strinjal s kaznijo, kar pomeni, da prav tako nisem zahteval odpiranja vzorca B." Kot pravi, se je s kaznijo strinjal, saj je bil psihološko uničen in ni mogel tekmovati, obenem pa tudi ni želel, dokler se zadeva ne reši.

Po njegovem mnenju je edina razlaga za pozitiven vzorec novo prehransko dopolnilo, ki ga je začel uporabljati januarja lani. Tega je sicer preveril in "vse je kazalo, da ustreza predpisom. To je bila edina sprememba. Ko sem iskal naprej, sem odkril, da je isto podjetje proizvajalo prehransko dopolnilo, ki vsebuje metilheksanamin. A težava je to dokazati, saj originalnega dopolnila in embalaže nimam več in 100-odstotno zdaj ni moč dokazati, da je to res razlog za pozitiven test."

Brajkovič se zaveda, da je suspenz neizogiben, želel pa je prepričati Uci, da je prepovedano snov zaužil nevede. "Sprejeli so mojo razlago, kljub temu pa zadev ne smemo jemati preveč z lahkoto in zato sem dobil 10-mesečni suspenz. Kolesarstvo je pač šport, kjer so kazni za doping višje od minimalnih. Lahko bi se proti temu boril in zadevo prenesel na protidopinško sodišče, kjer bi se vse pregledalo od začetka. A iskreno rečeno, nisem imel niti volje niti denarja, da bi se zoperstavil temu, zato sem kazen sprejel."

Kot še dodaja slovenski kolesar, član Bahrain Meride, RadioSchacka, Astane, Discovery Channela in Krke, pozitiven dopinški primer ni najhujše, kar se mu je zgodilo v karieri: "Bil sem žrtev mobinga in izobčenec v ekipi, ker se nisem želel izpostavljati smrtonosnim posledicam dopinga. Med dirko po Franciji me je moštveni kolega zaradi tega celo davil. Po podpisu pogodbe so mi rekli, da sem nihče in nevreden ter da bodo poskrbeli, da ne bom nikoli več dirkal."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija