BOŽIČNI ČAS: Kje si boste lahko ogledali žive jaslice?

Slovenija

V prazničnem času, med božičem in svečnico, so v večini slovenskih cerkva postavljene jaslice. Okoli božiča marsikje uprizorijo tudi žive jaslice, med najstarejše in najbolj obiskane sodijo tiste v Postojnski jami in Mojstrani.

Postojnska jama že 28 let gosti enega največjih prazničnih dogodkov v Sloveniji, Žive jaslice z božičnim sejmom pred jamo. Žive jaslice sestavlja 16 svetopisemskih prizorov, ki z več kot 150 igralci in glasbeniki v 90 minutni predstavi uprizarjajo celotno božično zgodbo.

Prizori, ki so odigrani na različnih postajah ob petkilometrski turistični poti Postojnske jame, poustvarja celotno Kristusovo rojstvo in vključuje glasbene nastope ter posebne svetlobne učinke. V šestih dneh se vsak dan predstavi do 150 igralcev, vsako leto pa v živih jaslicah nastopijo trije znani gostujoči pevci.

Žive jaslice spodbujajo in povezujejo lokalno skupnost, saj v številnih vlogah nastopajo ljubiteljski igralci. Vsi igralci se popolnoma vživijo v svoje vloge in jim podredijo svoja življenja, zato je to za njih eden najtežje pričakovanih dogodkov prazničnega časa, pravijo organizatorji.

V soteski Mlačca pri Mojstrani vabijo na gledališko predstava Žive jaslice v ledenem kraljestvu, ki bo na ogled od 25. decembra do 1. januarja. Letos je poleg svetopisemske zgodbe okvirna zgodba zgodovinsko obarvana - prinaša izročilo evropske marijanske pobožnosti.

Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije že tradicionalno postavi razstavo jaslic v več krajih po Sloveniji. V prostorih nad cerkvijo v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Jurkloštru nad Laškim so razstavo jaslic odprli že 10. decembra.

Vseslovenska razstava jaslic bo tudi pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah. Razstava bo v prostorih nekdanje samostanske kleti.

Občina Vojnik in tamkajšnje turistično društvo pripravljata dogodek, imenovan Božični Vojnik, katerega del je tudi razstava jaslic v Jernejevem domu. Otvoritev razstave jaslic bo danes ob 16. uri. Razstava bo odprta do sv. treh kraljev med 16. in 20. uro.

V prostorih na tržnici v Radečah bodo danes odprli razstavo afriških jaslic.

V ljubljanskem živalskem vrtu v božičnem času pripravljajo glasbeno-scenski dogodek Božična zgodba. Posebnost teh živih jaslic je, da v dogodku poleg glasbenih gostov in zaposlenih nastopajo njihove živali: ovce, osel, vol in kamele. Polurna prireditev poteka na slovenski kmetiji v živalskem vrtu pred kmečko bajto in 300 let staro kaščo. Ljubljenke obiskovalcev so praznično okrašene kamele, otroci pa uživajo, ko se lahko po prireditvi pomešajo med pastirje in njihove živali ter v hlevčku obiščejo sveto družino.

Žive jaslice bodo na ogled tudi v Žiganji vasi v Občini Tržič, kjer obiskovalce pričakujejo 22. in 23. decembra, ter v Jami Pekel pri Šempetru v Savinjski dolini, kjer bodo na različnih mestih v jami nanizani prizori iz božične zgodbe. Turistično društvo Rečica ob Savinji vabi na ogled živih jaslic v opuščeni kamnolom v Dol-Suhi, predstavi bosta na božični dan. Na ogled živih jaslic pa vabijo tudi v Vipavski dolini.

Prve žive jaslice je leta 1223 postavil Frančišek Asiški. V gozdu pri kraju Greccio v Umbriji je v votlino postavil jasli, k njim privezal vola in osla, nad njimi pa si je postavil oltar, kjer je imel polnočnico. Na Slovenskem so prve jaslice postavili leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Iz jezuitskih cerkva so se jaslice širile v druge cerkve in od tam v hiše plemičev, v 18. stoletju še v meščanske in na začetku 19. stoletja v kmečke domove. Slovenske jaslice sodijo predvsem v sklop alpskih jaslic, ki so k nam prišle s Tirolske. Drugi tip so kotne jaslice; ime izvira iz postavljanja v "bogkov kot".

Deli novico:

Pi pi  |  16 .12. 2017 ob  18: 07
@Igor, mene zanimajo jaslice. Grdo se obnašaš?
@Alternativa |  16 .12. 2017 ob  12: 22
Pa vidiš ti kakega Jezusa v parlamentu? Kolk bi ga rabli ker naše poslance lahko spremeni samo še čudež!
Alternativa! |  16 .12. 2017 ob  11: 37
Lahko pa spremljate zive jasli v parlamentu, samo tam je več oslov kot v tradicionalni verziji