BOSTE TUDI VI NAPISALI PISMO ZA VALENTINOVO? Novi dokazi in dejstva o prazniku zaljubljencev

Slovenija

Praznik zaljubljencev, 14. februar, bo tako kot lani potekal pod pogoji, ki jih narekujejo prizadevanja proti epidemiji covida-19. A kot v številnih drugih primerih se je tudi pri valentinovem pokazal velik pomen informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ki pripomorejo k temu, da je praznik kljub epidemiji čim manj okrnjen.

Trgovci tekmujejo v ponudbi daril za valentinovo po spletu, svojo priložnost želijo izkoristiti vsi od ponudnikov nakita, kozmetike in dišav do torbic, modnih dodatkov in čokoladnih izdelkov.

Čim bolj aktualni želijo biti tudi proizvajalci pametnih telefonov. Eden od njih je telefon zasnoval celo v obliki ličila za ustnice.

Doma lahko spečemo torto rdeči žamet, v nekaterih restavracijah na voljo sladka skušnjava

Splet nudi veliko izbire tudi tistim, ki se bodo za valentinovo doma preizkusili v pripravi posebnih jedi za to priložnost. Spečejo lahko denimo priljubljeno torto rdeči žamet, pri kateri je treba biskvit pobarvati z rdečo jedilno barvo, ali čokoladne piškote v obliki srčka.

Za zaljubljence, ki bodo želeli za praznik oditi na večerjo v restavracijo, pa so nekateri gostinci pripravili poseben meni. Ponekod bo valentinova večerja imela šest hodov. Tudi hode so poimenovali v znamenju praznika, tako denimo rdeča strast ali sladka skušnjava.

Najstarejše ohranjeno pismo za valentinovo v Angliji naj bi bilo iz leta 1477

Prve povezave godu sv. Valentina z romantično ljubeznijo segajo v Anglijo in Francijo 14. stoletja, kjer je bil 14. februar po izročilu dan, ko si ptički iščejo svoj par.

Najstarejše ohranjeno ljubezensko pismo za valentinovo v Angliji je po ugotovitvah strokovnjakov iz londonske Britanske knjižnice najverjetneje pismo plemkinje Margery Brews zaročencu Johnu Pastonu iz februarja 1477, ki ga hranijo. Brewsova je v njem izbranca iz aristokracije v Norfolku na vzhodu Anglije omenila kot "nadvse ljubljenega valentina". Zapisala je, da niti njeno telo niti srce ne bosta dobrega zdravja, dokler ji ne odgovori.

Manj romantičen se zdi del, ki se nanaša na njeno doto. V njem je pojasnila, da mama zaenkrat neuspešno prepričuje očeta, naj bo dota večja. John in njegova družina so namreč želeli več kot 100 funtov, kolikor je bil oče pripravljen odšteti.

"A če me ljubiš, v kar pa sem prepričana, me zaradi tega ne boš zapustil," so se glasile njene besede v pismu, objavljenem na spletnih straneh Britanske knjižnice.

Zaplet se je končal srečno, saj se je par poročil. Njun sin William je postal vidni predstavnik na dvoru angleškega kralja Henrika VIII, še navajajo v knjižnici.

Tako so ovrgli trditve v delu britanske javnosti, da naj bi bilo v Angliji najstarejše ohranjeno ljubezensko pismo za valentinovo iz leta 1415, in sicer izpod peresa francoskega vojvode Karla Orleanskega, ki je tedaj v Londonu prestajal kazen kot politični zapornik. Pesem, ki se večkrat omenja kot najstarejše ohranjeno ljubezensko pismo za valentinovo v Angliji, naj bi poslal svoji ženi.

Toda po navedbah strokovnjakov v Britanski knjižnici je pesem, ki jo hrani Francoska nacionalna knjižnica v Parizu, napisal po vrnitvi v Francijo približno v letih od 1443 do 1460, ko je bila žena že pokojna. Kot so opomnili, je ni mogoče uvrstiti med ljubezenska pisma za valentinovo.

V Angliji se je na tematiko valentinovega razvila posebna pesniška zvrst

Čeprav francoski vojvoda ni avtor najstarejšega ohranjenega pisma za valentinovo v Angliji, je njegova vloga kot avtorja rim z vsebino valentinovega pomembna. Na to temo je namreč kar približno 14 njegovih pesmi, od katerih jih je veliko tudi v Britanski knjižnici, so navedli v tej knjižnici.

Kot so dodali, je bila pesniška zvrst, ki se je nanašala na tematiko valentinovega, do začetka 15. stoletja že zelo uveljavljena. Njeni vidni predstavniki so bili denimo oče angleške literature Geoffrey Chaucer ter Oton de Grandson in John Gower.

Dediščina valentinovega, ki ga v sodobnosti navadno povezujemo z ZDA, je bila v Evropi še pred njegovim uveljavljanjem čez lužo torej že zelo bogata. V Ameriko so izročilo valentinovega prinesli angleški izseljenci v 19. stoletju. Od tam se je kasneje v procesih globalizacije razširilo v druge dele sveta. V Sloveniji smo ga začeli prevzemati proti koncu 20. stoletja.

Sv. Valentin, ki goduje 14. februarja, je bil rimski duhovnik, ki je pretrpel mučeništvo pod cesarjem Klavdijem II. v tretjem stoletju. Zaradi svojega imena, ki izhaja iz latinske besede valens ter pomeni zdrav in močan, je postal priprošnjik zoper telesne slabosti in kužne bolezni. Zaradi rimske legende, po kateri je vrnil vid slepi deklici, je postal zavetnik za oči. Zaradi legende, po kateri je ozdravil otroka s padavico, pa so se mu priporočali bolniki z epilepsijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kush |  14 .02. 2022 ob  06: 27
Tisti ki izkazete ljubezen samo na ta dan si ne zasluzite partnerja! Jaz z mojo zeno ne praznujeva Valentinovo, ker je to izmisljen praznik in ker imava Valentinovo vsak dan! Vsak dan ne enkrat na leto pokazat kaj vse lahko kdo kupi.