BOSNA IN HERCEGOVINA KORAK BLIŽJE ČLANSTVU V EU: "Proces bo težak in bo zahteval vztrajnost, trdo delo in resnično predanost"

Svet

Politični predstavniki v BiH so zadovoljni z včerajšnjo odločitvijo voditeljev EU, ki so tej državi na vrhu v Bruslju podelili status kandidatke za članstvo v uniji. BiH je čestital tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Christian Schmidt, večina političnih akterjev v državi pa status hkrati vidi kot priložnost in velik izziv.

Član predsedstva BiH iz vrst Hrvatov Željko Komšić je za radio Sarajevo ocenil, da je podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini "vsekakor dobra novica, čeprav gre dejansko za geopolitični nagovor EU regiji Zahodnega Balkana, ki je očitno posledica ruske agresije na sosednjo Ukrajino".

Po drugi strani pa je po njegovem prepričanju to velika priložnost in hkrati odgovornost za vse politične akterje v BiH, saj bo začetek pogajalskega procesa z EU možen šele po izpolnitvi ključnih prioritet, ki jih je določila Evropska komisija.

Srbska članica predsedstva Bih Željka Cvijanović je po navedbah srbskih medijev prav tako dejala, da je to dobra novica za vse državljane BiH in poudarila, da gre pri tej odločitvi za mejnik in "za strateški cilj, pri katerem so bile na politični ravni enotne vse stranke".

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Christian Schmidt je medtem po odločitvi na vrhu EU čestital državljanom Bosne in Hercegovine, navaja spletni portal radia Sarajevo.

"Status kandidatke je ključni korak v nadaljnjem usklajevanju BiH s standardi in predpisi EU. To je tudi priložnost za politične voditelje, da delajo v korist ljudi. Proces bo težak in bo zahteval vztrajnost, trdo delo in resnično predanost. Zahteva odločne politike in funkcionalne institucije, pripravljene delati v interesu države. Pred vami so veliki izzivi, ki pa so vredni truda," je dejal Schmidt.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je ob tem na Twitterju zapisal: "Pozdravljam odločitev voditeljev Evropske unije, da BiH priznajo kot kandidatko za članstvo v EU. Čas je, da EU ter mi v BiH in entitetah skupaj in kot partnerji dokončamo ta proces v obojestransko zadovoljstvo." Napovedal je, da bo pozval politične akterje v BiH, naj EU zaprosijo za finančno podporo v višini 20 milijard evrov do leta 2027, kar bi po njegovih besedah omogočilo, da BiH "uskladi svoje zakone, standarde in institucije s standardi EU, pri tem pa spoštuje ustavo in daytonski sporazum".

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je na Twitterju čestital Bosni in Hercegovini. "Ponosni in veseli smo, Svet EU je potrdil status kandidatke za BiH, za katerega se je Hrvaška močno zavzemala! Naša soseda in prijateljica si je zaslužila podporo EU, kar je tudi spodbuda za nadaljnje reforme in dogovor o spremembah volilne zakonodaje. Čestitke iz srca!" je zapisal.

Številni mediji v BiH so sicer ob poročanju o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini včerajšnji dan označili za zgodovinskega, v središču Sarajeva pa so na pobudo predsednika vlade sarajevskega kantona Edina Forta že popoldne obesili ogromno zastavo EU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija