BORIS POPOVIČ O ALTERNATIVNI ŽELEZNIŠKI POVEZAVI MED KOPROM IN TRSTOM: "Politika tega enostavno ni dovolila" (VIDEO)

Koper

Kraj železniške nesreče pri Hrastovljah, kjer je v tla iztekel kerozin, ki zdaj resno ogroža prebivalce slovenske Istre, da bi ostali brez pitne vode, si je ogledal tudi bivši koprski župan Boris Popovič. "Ali je bilo to pričakovano? Seveda je bilo, 16 let sem opozarjal, da je to edini vodni vir," je v objavi na svojem Facebook profilu dejal Popovič, ki se je v svojem mandatu zavzemal za železniško povezavo s Trstom, a "politika tega enostavno ni dovolila".

"Opozarjal sem, da je proga v takšnem stanju, da ne dopušča takšne gostote prometa. Slej kot prej je bilo pričakovati, da se bo kakšna nesreča zgodila. Alternative nimamo, a smo govorili, da je nujno potrebno imeti alternativno železniško povezavo med Koprom in Trstom. Čakali smo na drugi tir, ki, naj poudarim še enkrat, mora biti dvojni. Zdaj vidimo, kaj pomeni prezasičenost enega tira," pravi Popovič. Zato ocenjuje, da bi bilo nujno v tem času poiskati še alternativno železniško povezavo, kot rečeno, med Koprom in Trstom. "Gre za šest kilometrov, a politika tega enostavno ni dovolila. Govorili so, da smo fašisti, da so sodelujemo z Italijo, kar seveda ni res in zdaj se tukaj jasno vidi," pravi Popovič.

Popovič se je preko objave javno zahvalil koprskim gasilcem in gasilcem ostalih prostovoljnih gasilskih društev, ki so se požrtvovalno spoprijeli z delom. "Hvala bogu, da smo 16 let intenzivno vlagali v opremo gasilcev. Pozna se, da imamo več mladih, sposobnih gasilcev. Na to sem ponosen. Vedno upaš, da do česa takega ne bo prišlo, a prav je, da smo vedno pripravljeni," je še povedal Popovič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
jlz |  29 .06. 2019 ob  18: 23
@Motoviltz .. ti bom pa jaz razložila, če mi bo ratalo. Glej, vsaka država gleda najprej zase, edino naša je ena rit z vsemi vladami do sedaj in z aktualnim predsednikom na čelu. Nam EU predpisuje prodajo in privatizacijo vsega tistega, kar imajo same v DRŽAVNI lasti. Zadnja cvetka je prodaja vseh bank, tako, da nimamo niti ene. Če pride npr. do krize in bi morale banke pomagati gospodarstvu - a misliš, da bodo tuje banke pomagale ali bodo usmerjale na naše tržišče svoje firme in reševale tako svoje države in širile svoje trge? Tako je bilo z najetjem pomola v Luki Trst, ki bi še kako lahko delalo, a so nam metali polena pod noge. Eni "ščavi", da bi imeli en pomol v Trstu, ma kaj ste mone? Kateri vagoni (vlaki) bi imeli prednost na tirih iz Trsta ali iz Kopra, saj se samo priključijo? Ali ni boljše, da imamo svoje tire? Daj malo pomisli, kako so se končale kakšne španovije, v našo ali v njihovo korist? Lastni tiri, da so "kapric partijskih veljakov, ki hočejo še desetletja cuzat te kraje na račun nekih kao nacionalnih interesov'". Kje jih še vidiš? Saj so se vsi spremenili v demokrate oz. kleribane! Kaj to pomeni, da se odrekaš državljanstvu in si državljan Italije ali še bolje Evrope? Tega, na žalost ne bo še dolgo, saj bi ti moralo biti jasno s Salvinijem, Kuzem, LePenovo itd. Ali misliš, da te kot Slovenca morda vidijo sebi enakega? Daj no daj! Res pa je, da tako kot ravnamo... ne vem, zakaj smo hoteli svojo državo? Rojeni za hlapce drugim, še najbolj pa smo hlapci sami sebi...
Motoviltz |  27 .06. 2019 ob  19: 56
-9
Kaj je @vsevedček.
A sedaj moramo iskati neke ljudi , ki se v stvari razumejo ?
A ti nisi sposoben razložit zadeve ?
Ma povej no, kdo pa so tile strokovnjaki, ti ki si v điru.
Lastna železniška povezava od Kopra pa do Divače je samo kapric partijskih veljakov,
ki hočejo še naslednja desetletja cuzat te kraje na račun nekih kao nacionalnih interesov.
Tom |  27 .06. 2019 ob  19: 22
13
Boris, malčk prekmalu si začel predvolilno kampanijo za naslednje lokalne volitve! Domet spomina slovenskih volilcev je zgolj 6 mesecev maksimalno.
vseved |  27 .06. 2019 ob  19: 15
@ Motovilček, povprašaj malo ljudi, ki se v te stvari razumejo ,naj ti razložijo kako te stvari potekajo, pa boš videl kaj pomeni lastna železniška povezava.
Motoviltz |  27 .06. 2019 ob  15: 02
@vseved
Ma o čem ti sploh govoriš?
Mogoče je bilo to razmišljanje aktualno v času Martina Krpana, ko je švercal sol.
Kolikor vem, vagoni ki potujejo iz Kopra se ne ustavijo v Ljubljani, ampak potujejo naprej po celi Evropi.
Torej je hitra in sigurna pot najprej naša prednost.
Ta pot ne pelje samo po Italiji, pelje po celi Evropi in dlje.vseved |  27 .06. 2019 ob  14: 41
14
@Motoviltz, nisem prepričan v tvojo trditev.Koper ne bi imel lastne povezave z Slovenijo ampak preko Italije, ki bi zagotovo dala prednost italijanom.
Motoviltz |  27 .06. 2019 ob  14: 06
-9
Popovič je bil kar je bil, ampak s to povezavo med Trstom in Koprom ima POPOLNOMA PRAV!

Zakaj mora bit slovenska Istra skoraj 30 let po osamosvojitvi še vedno neka partijska izpostava nekih polit komisarjev.
kokodek |  27 .06. 2019 ob  14: 02
28
koje bilo za se zmenit za vodne vire, je bil Popovič proti !!!!! Z vodo pa je itak razsipal, začel je s tisto brezvezno fontano, ki je stala 450.000 eur.....
Drek |  27 .06. 2019 ob  13: 58
20
Istrus | 27 .06. 2019 ob 13: 38
..ja v Crno Goro.
 |  27 .06. 2019 ob  13: 38
-32
BORIS vrnise cim prej..
vseved |  27 .06. 2019 ob  13: 33
16
Vsi pozivajo k skrbnemu ravnanju z vodo, Komunala pa še naprej zaliva krožišča, tuši po kopališčih so še vedno odprti,...
jlz |  27 .06. 2019 ob  13: 32
30
Daj, nehaj že nakladati in se posveti retoriki, če želiš še enkrat kandidirati. Moj bog, ne more iz svoje kože, da ne naklada. 16 let je opozarjal na osnovne probleme - hotel graditi pa spomenike sebi (otok s hotelom, veličastna stavba pred Semedelo - vela, ali kako že, pa futurističen stolp, palme....) in denar za neizpolnjene načrte je odšel.... Kaj če bi sredstva teh propadlih načrtov usmeril v vodovod.. vsako let nekaj, pa še država bi verjetno tu imela kaj posluha.. Kot vem, tega opozarjanja nisem nikoli slišala glasno, kot ne za kanalizacijo, pripeljati internet v vsako vas..... Pismo, pa še podžupan ni..
1