BORIS PAHOR SLAVI 105 LET: Rojstnega dneva ne bo praznoval

Trst

Pisatelj Boris Pahor danes slavi 105 let in ob tej priložnosti praznuje tudi izid dveh novih knjig: knjige Darke Zvonar Predan z naslovom Boris Pahor - Najini pogovori in Brez Kocbekovega sodelovanja ne bi bilo Osvobodilne fronte. Pahor še vedno govori zanosno in ostaja neomajen pri svoji ideji o samostojnosti in samozavesti slovenskega naroda.

Kot je na petkovi predstavitvi knjige o Kocbeku povedal Pahor, sam rojstnega dneva ne bo praznoval. Ko se je rešil taborišča in kasneje jetike, si je rekel, "da se bo vsak dan poklonil skrivnosti življenja, da ostaneš živ".

Boris Pahor vse svoje dolgo življenje opozarja na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam, ter na nujnost samozavestne, pokončne drže v najširšem pomenu besede, ki lahko temelji le na dobrem poznavanju zgodovine in lastne identitete.

Tako ni naključje, da je ob njegovi 105-letnici izšla tudi knjiga o Edvardu Kocbeku in njegovi vlogi v Osvobodilni fronti. Z njo je želel Pahor še enkrat opozoriti na vlogo prijatelja, krščanskega socialista, v času druge svetovne vojne in na krivico, ki se mu je zgodila v povojnem času, ko se ga je hotela oblast odkrižati.

V tujini so ga prepoznali prej kot doma

Pahorjevo najbolj znano delo je še vedno Nekropola, v kateri opisuje taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi. Kot je pisatelj že večkrat poudaril, so ga v tujini prepoznali prej kot doma. O državi Sloveniji ima tržaški pisatelj vedno jasno mnenje. Kot je v nedavnem pogovoru za STA povedal Pahor, si želi, da bi Slovenija našla način, kako predelati preteklost, "obžalovati, kar je treba obžalovati, in drugo pustiti ob strani".

"Naj bo mrtvo, kar je bilo, in naj živi ideja o enotnosti in bratstvu v sporazumu za rešitev slovenske države," pravi Pahor. To misel bi napisal tudi v oporoki, kar pa ne bo storil, ker, kot sam pove, poudarja vselej eno in isto. In svoje stališče bi rad ponovil še velikokrat, predvsem mladim, da bi se ti bolje zavedali svoje umeščenosti v svet, svoje preteklosti in svoje prihodnosti.

Deli novico:

P.S.: |  27 .08. 2018 ob  16: 09
.. si že kdaj slišal za t.im. bogokletni "panteizem" ( na znanstveni osnovi !... ) od Barucha Spinoze ?... pojdi si prebrat, mogoče ti bo potem kaj bolj jasno za stvari o katerih tukaj postavljaš neumna vprašanja !.....
3: |  27 .08. 2018 ob  15: 54
na tvoje drugo (2.) vprašanje ne vem kaj odgovoriti, saj je bilo "vprašanje" popolnoma nerazumno in nerazumljivo formulirano ter podano !... ( če si "zmantran", hodi spat !..... ;-)
2: |  27 .08. 2018 ob  15: 51
"Wille" dejansko velja za VSE stvari, ki obstajajo in ne samo za minerale, etc. ...
polupismenemu "anonimnežu" 1: |  27 .08. 2018 ob  15: 48
življenje ni isto kot obstoj !!...
tudi gora Triglav v Sloveniji obstaja, pa ni živa !..... ; bo šlo ? :-)
polupismenemu "anonimnežu": | danes ob 14:53  |  27 .08. 2018 ob  15: 36
1. Zivljenska Volja ali volja do zivljenja (je drugace, ma v bistvu je isto) "Die Welt als Wille" Ker cene katera "volja" na bi to bila? Obstoja in ne zivljena? Implikacije so iste. Bi potem veljal za vse stvari ki obstajajo, ne samo za minerale.
2. Kako ima nekdo samomorilske tendence, katere gredo proti tej "volji" ki naj bi urejala dojemljivo realnost?

jQuery162009867279102008131_1535375440921 |  27 .08. 2018 ob  15: 14
Saj bi tudi Boris Pahor, ki je bil bolničar, po vojni lahko končal medicino. Zakaj je ni?
polupismenemu "anonimnežu": |  27 .08. 2018 ob  14: 53
nekaj kar ni zivo ima voljo do zivljenja.

-----------------------------------------------------------

Prvič berem kaj takega !!... :-)

jih pa streljaš, ja, "intelektualne kozle" !..... :-)
@ | danes ob 14:19  |  27 .08. 2018 ob  14: 40
Torej nekaj kar ni zivo ima voljo do zivljenja. In to samo ker nakljucje sili to stvar v obstoj. Dvomit malo v kaj beres , ne a?

@ | danes ob 14:21 : Mah napisal bi najmanj 100 let stare citacije.

Ali pa kako prerokbo o vsodi (kar je edina stvar v tvojih mozganih , ki je plod tvojih misli)

Se vedno : Machtgelüst
@ |  27 .08. 2018 ob  14: 31
aja, ne !?- ti bi rad izvedel za kakšno mojo t.im. filozofsko misel ?... glej, vse moje tovrstne misli, osebna doživetja in zaključki se "čisto slučajno" ter da tako rečem usodno skladajo s tistimi od Schopenhauer-ja, Leopardi-ja, Stirner-ja, Pirandello-ta in Cioran-a ... ; zdaj pa vse to skupaj dobro "premešaj" in najdi t.im. skupni imenovalec !... O.K. ? :-)
@ |  27 .08. 2018 ob  14: 21
"anonimni" polupismeni.. kakšna moja misel ... ... saj bi napisal, kaj si mislim o tebi ampak bi mi potem admin verjetno promptno brisal!!..... ;-))
@ |  27 .08. 2018 ob  14: 19
"anonimni" polupismeni - kdo je trdil, da so minerali tudi življenje?... :-)

mogoče si narobe razumel : tako živa narava kakor neživa imata v svojem "bistvu" isto osnovo, isti poriv, "Die Welt als Wille" ... - ampak tisto od nežive narave nima nobene veze z življenjem !!... ; bo šlo ? ;-)
Življenje kakor mora, sanje, predstava... |  27 .08. 2018 ob  14: 10
Moj fotr je tudi preživel Dachau. Tam zaradi trpljenja 2X izgubil zavest... ( o tem ni napisal nobene knjige, čeprav bi jo lahko... ) Po vojni pa končal medicino. In na koncu ( vesel in ponosen, da je preživel konclager ter nato mene zaplodil in me poslal študirat medicino na svetovno znano fakulteto, ) vseeno umrl.....
1