BOMO TO POLETJE PODRLI VSE REKORDE? Junij bo najverjetneje pristal na tretjem mestu, kako kaže s temperaturami morja?

Slovenija

Po tem, ko smo dočakali in preživeli prvi letošnji vročinski val, so se visoke temperature kar nadaljevale v drugega. Precej visoke pa so tudi letošnje temperature morja. Ali to pomeni, smo vstopili v temperaturno rekordno sezono? 

Po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) bo danes jasno. Najvišje dnevne temperature bodo ob morju do 32 stopinj Celzija, drugod tudi do 37 stopinj Celzija. Arso zato opozarja pred veliko toplotno obremenitvijo v popoldanskih urah. Temperatura morja bo nihala med 28 in 29 stopinjami.

Blizu rekordne temperature morja

Meteorolog Branko Gregorčič napoveduje, da se bo letošnji junij najverjetneje uvrstil na tretje mesto najtoplejših junijev v zgodovini meritev. Toplejša sta bila le junija 2003 in 2019. Nov rekord bi lahko podrli že danes, ko bodo temperature še zelo visoke, na zahodu celo preko 35 stopinj.

Blizu rekordu je tudi temperatura morja na merilni postaji Koper-kapitanija. V tem mesecu je morje doseglo največ 29 stopinj Celzija. Kot poudarja Gregorčič, aktualna rekordna temperatura za mesec junij znaša 30,4 stopinje.

Že jutri sprememba?

"Vročina bo že jutri manj izrazita, osvežitev s plohami in nevihtami pa pričakujemo v četrtek, 1. julija. V drugi polovici tega tedna predvidoma temperature ne bodo dosegle meje 30 stopinj," je pojasnil meteorolog. 

A to še ne pomeni, da smo z vročinskimi valovi opravili. Po Gregorčičevih napovedih se nova vročina obeta že sredi prihodnjega tedna, "kako izrazit bo val in kako dolgo bo trajal, pa je še negotovo. Še bolj negotovo je napovedovati razmere v nadaljevanju poletja".

Najnovejši izračuni ECMWF kažejo, da bodo nadpovprečno visoke temperature pri nas vztrajale ves mesec julij in verjetno tudi še vsaj v prvi polovici avgusta, je še dodal Gregorčič.

Junij ni edini rekorder

Kot nam je pojasnil Gregor Vrtačnik z Arsa, sta bila na mesečni ravni letos rekordna že februar in april.

Izredno toplo vreme so namreč meteorologi zabeležili med 22. in 26. februarjem, kar je za zimski čas precej nenavadno. 24. februarja se je dnevna temperatura v pasu od Tolmina do ilirskobistriške kotline povzpela na kar 23 oziroma 25 stopinj Celzija, ob morju med 12 in 17 stopinj, v notranjosti pa med 17 in 21 stopinj Celzija. Jutra pa so še vedno bila letnemu času primerno hladna.

Med 5. in 9. aprilom pa je presenečal mraz in sneg. Državna meteorološka služba je tedaj izdala tudi opozorilo pred snegom. V gorah, večjem delu Primorske in tam, kjer snega ni bilo, ali pa je nočno ohlajanje motil veter, so aprila izmerili tudi znatno nižjo temperaturo zraka.

"Junij 2021 je po poteku vremena malo razlikuje od junija 2019, večja pa je razlika pri pogostosti neurij. Letos nam je junij v dobršni meri prizanesel z neurji, dve leti nazaj pa je pustošila zlasti debela toča," je še spomnil Vrtačnik.

Obeti

Jutri bo sončno. Popoldne in zvečer bo na severu že možna kakšna ploha ali nevihta. Še bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, v alpskih dolinah okoli 12, najvišje dnevne od 26 do 33 stopinj Celzija, napoveduje Arso. 

V noči na četrtek bodo zlasti v severni Sloveniji krajevne nevihte, prehodno bo zapihal severni veter, na Primorskem šibka burja. V četrtek in petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nastajale bodo plohe in nevihte, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Vročina bo popustila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija